ΕΡΕΥΝΑ ΕΣΔΥ: Στην κορυφή της εμπιστοσύνης των πολιτών ο φαρμακοποιός για θέματα πρόληψης

Στην κορυφή της εμπιστοσύνης των πολιτών για θέματα πρόληψης βρίσκονται οι φαρμακοποιοί. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 23ης Δεκεμβρίου της εφημερίδας «Καθημερινή» (http://www.kathimerini.gr/940694/article/ygeia/ygeia-epikairothta/anti-prolhyhs-zhn-epikindynws)

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ζητήθηκε από τους πολίτες να βαθμολογήσουν ποιούς φορείς εμπιστεύονται για την ενημέρωση τους σε θέματα πρόληψης βάζοντας βαθμούς από 1 (καθόλου) έως 10 (πολύ), τις πρώτες θέσεις έλαβαν ο φαρμακοποιός (7,3) και η ιατρική κοινότητα (7,1). Ακολουθούν οι ενώσεις ασθενών , ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας, ενώ κάτω από τη βάση βρίσκονται το διαδίκτυο και η φαρμακευτική βιομηχανία.

Τα συμπεράσματα αυτά αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο των φαρμακοποιών στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την ανθρώπινη και ουσιαστική σχέση που έχουν καλλιεργήσει με τους ασθενείς που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους.

Με αφορμή την παραπάνω έρευνα, ο ΠΦΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί δημοσίως αλλά και σε εσωτερικές κλαδικές διαδικασίες  (Συνελεύσεις – Συνέδρια), στον πολύ σημαντικό ρόλο του Φαρμακοποιού στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης.

Έχουμε επισημάνει και υποδείξει προς όλους τους Συναδέλφους την ανάγκη να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο , να αναδείξουν και να «δουλέψουν» προς την κατεύθυνση του ρόλου αυτού που αναδεικνύει την επιστημονική οντότητα του Φαρμακοποιού.

Σε μια εποχή που τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και το εγχώριο πολιτικό σύστημα προσπαθούν και εννοιολογικά αλλά και νομοθετικά  να εντάξουν το φαρμακείο στην χωρεία των εμπορικών καταστημάτων , έρχεται η δημοσκόπηση της καθ΄ ύλην αρμόδιας και καθόλα αξιόπιστης , υψηλού κύρους Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε δείγμα 2000 ατόμων να αναδείξει,  στο ερώτημα « ποιους φορείς εμπιστεύονται για την ενημέρωση τους σε θέματα πρόληψης» οι πολίτες, ότι ο Φαρμακοποιός κατέχει την πρώτη θέση στην κλίμακα εμπιστοσύνης .

Αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 23ης Δεκεμβρίου 2017, στο ρεπορτάζ της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ :

«Όταν όμως τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν ποιους φορείς εμπιστεύονται για την ενημέρωση τους σε θέματα πρόληψης βάζοντας βαθμούς από 1 (καθόλου) έως 10 (πολύ), τις πρώτες θέσεις έλαβαν ο φαρμακοποιός (7,3) , η ιατρική κοινότητα (7,1)και ακολουθούν οι ενώσεις ασθενών , ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας . «Κάτω από την βάση» βρίσκονται το διαδίκτυο και η φαρμακευτική βιομηχανία».

Σας επισυνάπτουμε  το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και παρακαλούμε για την προβολή και την  αξιοποίηση του στις τοπικές κοινωνίες  (ΜΜΕ κλπ)

                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                      

                                                   ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails