ΦΣΘ: Ενημέρωση για πιστοποιημένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών μόνο για φαρμακοποιούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171

    A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

   Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 2018

 

Αριθμ. Πρωτ. 182

 

Προς: τα μέλη του ΦΣΘ

 

ΘΕΜΑ «Πιστοποιημένα σεμινάρια πρώτων βοηθειών για φαρμακοποιούς»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι ξεκινά η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος πιστοποιημένων σεμιναρίων «Α’ Βοήθειες για Φαρμακοποιούς» μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον ΠΦΣ και το ΙΔΕΕΑΦ αφενός και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αφετέρου, σε συνεργασία με τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Για την οργάνωση και υλοποίηση του συνολικού προγράμματος θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της ιστοσελίδας του ΙΔΕΕΑΦ (www.ideeaf.gr).

Στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η ανάδειξη σε μείζον θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία μας. Η πιστοποιημένη απόκτηση γνώσεων για την παροχή πρώτων βοηθειών από τα φαρμακεία αποτελεί, εκτός από εφόδιο για κάθε συνάδελφο, κι ένα όπλο στη φαρέτρα των επιδιώξεών μας ως κλάδος.

Τα πιστοποιημένα σεμινάρια για φαρμακοποιούς θα έχουν διάρκεια 24 ωρών το καθένα και θα διεξάγονται σε συνεργασία με κάθε Φαρμακευτικό Σύλλογο σε κατάλληλες ώρες και ημέρες, κατόπιν συνεννόησης και κεντρικού προγραμματισμού. Κάθε σεμινάριο θα μπορεί να προγραμματιστεί στη διάρκεια δύο Σαββατοκύριακων (τέσσερα 6ωρα) ή στη διάρκεια τριών Κυριακών (τρία 8ωρα).

Σε κάθε σεμινάριο θα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής κατ’ ελάχιστον 20 φαρμακοποιών και κατά μέγιστον 40, εκτός κι αν οι τοπικές συνθήκες επιβάλλουν μικρές διαφοροποιήσεις. Διευκρινίζεται ότι κάθε τοπικός σύλλογος θα μπορεί να διεξάγει περισσότερα από ένα σεμινάρια ανάλογα με τον αριθμό των φαρμακοποιών-μελών του και το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή.

Το πιστοποιημένο σεμινάριο του προγράμματος διάρκειας 24 ωρών θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με την ειδικότητα «Εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών και CPR/AED» των τομέων Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Όσον αφορά στη θεματολογία, θα καλύπτει τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία τους, ενώ θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Στο 24ωρο πρόγραμμα (δείτε το αναλυτικά στο τέλος της σελίδας) περιλαμβάνονται οι εξής ενότητες:

-«Πρώτες Βοήθειες για πολίτες» διάρκειας 12 ωρών

-«Βασική υποστήριξη ζωής» και «Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής» διάρκειας 6 ωρών

-«Χειρισμός τραυμάτων» διάρκειας 6 ωρών.

Τα σεμινάρια απευθύνονται μόνο σε φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα καταβάλλουν το ποσό των 25 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ θα λάβουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών του ΙΔΕΕΑΦ. Η αμοιβή των εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα καλυφθεί από τον ΠΦΣ, ενώ την κάλυψη των τοπικών λειτουργικών δαπανών κατάλληλου χώρου, επισιτιστικών κλπ θα αναλάβουν οι οργανωτές τοπικοί Σύλλογοι.

Το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σεμιναρίου θα ορίζεται αφού αποφασιστούν οι ημέρες διεξαγωγής και θα αναρτάται (μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στον αντίστοιχο χώρο κάθε τοπικού Συλλόγου.

Πρόταση του ΦΣΘ είναι να ολοκληρωθούν τα σεμινάρια σε τρεις Κυριακές (τρία 8ωρα). Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια, παρακαλείστε να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2310-471776 του Συλλόγου έως τις 2 Μαρτίου, ώστε να ορίσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

 

                                                                Με εκτίμηση

                                                          Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ                                                                                              ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails