Αύξηση στις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ καταγγέλλει ο ΦΣΘ

«'Άρχισαν τα όργανα» με τις νέες χονδρικές τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Οι πρώτες αυξήσεις που καταγράφονται στην αγορά, μετά την απελευθέρωση των τιμών βάσει της απόφασης του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των φαρμάκων αυτών, είναι πλέον γεγονός, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Αποτέλεσμα είναι να συμπιέζεται το ήδη μικρό ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία.

Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), μοναδική κερδισμένη είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και βάζοντας χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Θεοδοσιάδη, αυξήσεις προέκυψαν στις χονδρικές τιμές των ακόλουθων σκευασμάτων:

-Pulvo 47spr (αντιβιοτικό): αύξηση κατά 1,9%

-Duphalac syr (σιρόπι για τη δυσκοιλιότητα): αύξηση κατά 2,8%

-Pyralvex drops (σταγόνες για τις στοματικές άφθες): αύξηση κατά 3,8%.

«Οι αυξήσεις στις χονδρικές τιμές –οι οποίες ως γνωστόν ορίζονται πλέον πλήρως από τους ίδιους τους παραγωγούς και βιομηχάνους– έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τους κατά καιρούς αρμοδίους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου μειώνεται για τα παραπάνω τρία φάρμακα αντίστοιχα κατά 1,9%, 2,8% και 3,8%, καθώς οι αντίστοιχες λιανικές τιμές, όπως αναγράφονται επί της συσκευασίας ως «ενδεικτική λιανική τιμή», παραμένουν αναλλοίωτες», δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα, τονίζει ότι «ποιο είναι λοιπόν το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ; Μέχρι στιγμής είναι η αύξηση κερδών για τη βιομηχανία, η μείωση κερδών για το φαρμακείο και κανένα όφελος για τον καταναλωτή».

 

Νέο πλήγμα για τα φαρμακεία

Για οικονομική συρρίκνωση των φαρμακείων κάνει λόγο και ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης. Μάλιστα αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα ακόμη ένα φάρμακο-αυτή τη φορά για το κυκλοφορικό σύστημα-του οποίου η χονδρική τιμή εκτοξεύτηκε από τα 3,54 στα 4,27 ευρώ.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε προειδοποιήσει ότι η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό λιανικής τιμής και διάθεσης των  ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα έδινε ακόμη ένα χτύπημα στα φαρμακεία. Κι αυτό διότι ενώ προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, δεν θέτει κανέναν περιορισμό στη χονδρική τιμή πώλησής τους. Συνεπώς, περιορίζεται ακόμη περισσότερο το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα, γεγονός που ήδη καταγράφεται στην καθημερινότητά μας με τις αυξήσεις στις χονδρικές τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Παράλληλα, εξηγεί ότι για τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν υπάρχει προς το παρόν επιβάρυνση για τους πολίτες. Ωστόσο, σταδιακά η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών τους, καθώς η λιανική τιμή που αναγράφεται στις συσκευασίες τους δεν είναι υποχρεωτική. Συνεπώς η φαρμακοβιομηχανία θα μπορεί να καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ προς τα πάνω και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους.

Ο κ Ευγενίδης συμπληρώνει τέλος ότι παρόμοιο είναι το πρόβλημα και με τα αναλώσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα τρόφιμα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά είδη στα οποία ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμή αποζημίωσης που σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρότερη από την τιμή που τα αγοράζουν οι φαρμακοποιοί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η προμήθεια και διάθεσή τους στους ασφαλισμένους, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να εισπράττουν την διαφορά μεταξύ της τιμής του προϊόντος και της τιμής που αποζημιώνει ο οργανισμός. Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails