Εκδήλωση του ΦΣΘ με θέμα "Το νέο ασφαλιστικό στη ζωή μας. Τι ισχύει για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα "Το νέο ασφαλιστικό στη ζωή μας. Τι ισχύει για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς", που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Πλήθος φαρμακοποιών παρακολούθησε από κοντά την εκδήλωση και ενημερώθηκε για τις αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθεσία, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των εξ’ αποστάσεως θεατών.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης χαρακτήρισε ταφόπλακα για τον κλάδο των φαρμακοποιών το νέο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη αποδεκατισμένο ελληνικό φαρμακείο. Κι αυτό διότι για ασφάλιση και φόρους καλούνται να πληρώνουν από 68% έως 72,5% του εισοδήματός τους.

«Το νέο ασφαλιστικό επιβάλλει μία δεύτερη φορολογία που ξεπερνά το 27% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των επιστημόνων και προστίθεται σε όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις τις οποίες υφίστανται και αθροιστικά φτάνουν στο 70% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος (αν συνυπολογιστούν οι κλάδοι σύνταξης και υγείας, η ειδική εισφορά για το εφάπαξ και το τέλος επιτηδεύματος)», τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «αποτέλεσμα αυτού είναι σε έναν ελεύθερο επαγγελματία που κερδίζει καθαρά 10.000 ευρώ το χρόνο, να μένουν μόνο 241 ευρώ το μήνα, σε έναν που βγάζει 20.000 ευρώ το χρόνο, να  μένουν 525 ευρώ το μήνα και σε έναν με 30.000 ευρώ το χρόνο να μένουν 798 ευρώ το μήνα για να ζήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο ίδιος επισήμανε και το γεγονός ότι στο ενιαίο ταμείο, τον γνωστό πλέον σε όλους ΕΦΚΑ, εντάσσονται περίπου 30 ξεχωριστά ταμεία. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν για παράδειγμα ένα ταμείο που εισφέρει 2 δις ευρώ θα βρίσκεται στην ίδια μοίρα με ένα που έχει χρέη 2 δις.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την ακύρωση του ασφαλιστικού, διότι, όπως επισημαίνουν, η εφαρμογή των διατάξεών του θα οδηγήσει σε λουκέτο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους από σήμερα.

          Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος, τ. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεώργιος Ρωμανιάς ανέφερε ότι από τις 16 Ιουλίου 2015 μέχρι σήμερα έχουμε 9 συνταξιοδοτικούς νόμους, εκ των οποίων κάθε μεταγενέστερος τροποποιεί ή καταργεί ουσιαστικές διατάξεις των προηγούμενων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γνωστός «Νόμος Κατρούγκαλου» ήδη έχει υποστεί τέσσερις τροποποιήσεις κι ενδεχομένως να υποστεί και πέμπτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν παρέχει καμία ασφάλεια και καμία βεβαιότητα στους συνταξιούχους.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βιώσιμο ασφαλιστικό, αλλά ένα θνησιγενές μόρφωμα. Επίσης, εάν τα αποθεματικά των Ταμείων δεν επενδύονται, τότε δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση. Δυστυχώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που μαζεύονταν αποθεματικά για την καταβολή των συντάξεων, το Κράτος άπλωνε το χέρι και τα αφαιρούσε για άλλους σκοπούς. Εάν στο μέλλον αυτό δεν σταματήσει, δεν θα έχουμε ποτέ λύση στο ασφαλιστικό», είπε ο κ. Ρωμανιάς.

Ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος επισήμανε ότι η πρώτη αρχή του νέου ασφαλιστικού είναι ότι έστειλε το…λογαριασμό στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, η δεύτερη ότι έσπασε τη σύνταξη σε δύο κομμάτια-την εθνική και την ανταποδοτική-και η τρίτη ότι εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη.  

«Ένα μήνα πριν το μνημόνιο του 2010 η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 19 δις και οι εισπράξεις εξ εισφορών από τους ασφαλισμένους επιτηδευματίες ήταν επίσης 19 δις. Φέτος οι εισπράξεις θα είναι από 9 δις, αντίστοιχα. Άρα λοιπόν οι ελλείπουσες εισφορές από τους ασφαλισμένους και η κατά 1/3 μειωμένη χρηματοδότηση δεν εγγυάται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον το σύστημα συντάξεων. Τέτοια κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους δεν είχαμε φανταστεί», επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Αναλυτικές απαντήσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «Νόμου Κατρούγκαλου» έδωσε ο δικηγόρος – εργατολόγος, Διονύσιος Τεμπονέρας. Όπως τόνισε, από 1/1/2017 μπορεί να μην μεταβλήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά καθορίστηκαν κατώτατες και ανώτατες εισφορές, καθώς και αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού των εισφορών και των παροχών. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 39 του νέου νόμου, το σύστημα εισφορών των ασφαλισμένων προσδιορίζεται με βάση το εισόδημά τους.

«Αρχικά προσδιορίζεται με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015 και μόλις εκκαθαριστεί κι αυτό του 2016, τότε θα υπολογίζεται βάσει αυτού, ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση. Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί προς το τέλος του 2017», είπε ο κ. Τεμπονέρας.

Τέλος, ο τ. Διοικητής ΙΚΑ, τ. Διοικητής ΟΑΕΔ, τ. πρόεδρος ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου επισήμανε ότι έχει εκτιμηθεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μείωση 1,8 δις από το κομμάτι του ασφαλιστικού και σε 1,8 δις από το κομμάτι του φορολογικού. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι στο θέμα του φορολογικού, λόγω της φύσης της δουλειάς των φαρμακοποιών, υπάρχει μηδενική φοροδιαφυγή. Κι αυτό διότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούμε ούτε να πάρουν ούτε να δώσουν φάρμακο χωρίς τιμολόγιο κι έτσι είναι ο πλέον φοροδοτικός κλάδος.

Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Αμπατζόγλου τον χαρακτήρισε μαμούθ και τερατούργημα, το οποίο είναι αδύνατον να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια όπως σχεδιάστηκε.

«Πέρυσι το ΙΚΑ είχε υστέρηση 1,3 δις ευρώ στις μεταβιβάσεις πληρωμών προς τον ΕΟΠΥΥ. Φέτος ως ΕΦΚΑ ξεκινάει με επιπλέον 1 δις έλλειμμα. Κι αυτό γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ που σχετίζεται με την υγεία των ελλήνων πολιτών», τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου. Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails