ΦΣΘ: Συνεργασία με το "ΑΧΕΠΑ" για την κατηγοριοποίηση και την αντιμετώπιση περιστατικών με συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

         ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171

 A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

 

Θεσσαλονίκη 18 Οκτωβρίου 2018

 

AΡΙΘΜ.Πρωτ: 3496

 

Προς: φαρμακοποιούς του ΦΣΘ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όπως ήδη γνωρίζετε η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων αποτελεί πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση των πολυανθεκτικών βακτηρίων, κυρίως σε κινολόνες και 3ης γενιάς κεφαλοσπορίνες, κάτι που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα υπολογίζεται ότι έως το 2050, περίπου 10 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως θα αποδίδονται  σε λοιμώξεις πολυανθεκτικών βακτηρίων.

Σήμερα το κόστος της αντιμετώπισης αυτών των λοιμώξεων υπολογίζεται σε 21-34 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ το αντίστοιχο ποσό στην Ευρώπη ανέρχεται στα 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), να αρχίσουν εθνικές εκστρατείες για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα βακτηριακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων. Οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για τα ελληνικά νοσοκομεία και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχό τους.

Ο ρόλος του έλληνα φαρμακοποιού σε αυτή την προσπάθεια μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί τον πιο εύκολα προσβάσιμο επαγγελματία υγείας, γεγονός που τον τοποθετεί στο επίκεντρο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για θέματα υγείας.

Προτεραιότητα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παραμένει η ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με έντυπο υλικό (φυλλάδια, αφίσες) και μέσω των Μ.Μ.Ε. Επίσης θα δημιουργηθεί θεματική ενότητα που αφορά τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μαθημάτων του Συλλόγου μας.

Επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας είναι μια δράση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού φαρμακείου και ενδεχομένως και σε επίπεδο φαρμακοποιών παγκοσμίως, στην οποία θα λάβουν μέρος όσοι συνάδελφοι έχουν τη διάθεση να προχωρήσουμε μαζί ένα βήμα πέρα από τα καθιερωμένα.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες φαρμακοποιοί θα εκπαιδευτούν στην κατηγοριοποίηση και την αντιμετώπιση των συμπολιτών μας με συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού. Γι’ αυτό το λόγο συντάξαμε κατευθυντήριες οδηγίες σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και τον διευθυντή της Απόστολο Χατζητόλιο, ο οποίος αγκάλιασε θερμά την προσπάθεια και βοήθησε ουσιαστικά στη σύνταξη των οδηγιών.

Πρόκειται για έναν αλγόριθμο κατάταξης των περιστατικών ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση επιπλοκών με αντίστοιχη παραπομπή για ιατρική εξέταση ή για συμπτωματική αντιμετώπιση στο φαρμακείο. Με αυτόν τον τρόπο ο φαρμακοποιός μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η μηνιγγίτιδα και η πνευμονία.

Οι ασθενείς θα κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και θα λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ίωσης που τους ταλαιπωρεί. Η κατηγοριοποίηση θα αρχίζει από την παρακολούθηση στο φαρμακείο και θα καταλήγει στην υποχρεωτική παραπομπή σε γιατρό, ενώ στηρίζεται στις διεθνείς βιβλιογραφικές αναφορές.

Στο πλαίσιο αυτό ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει ειδική εκπαιδευτική ομιλία με εισηγητή τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη και στόχο την καλύτερη κατάρτιση των μελών μας και σας προσκαλούμε να την παρακολουθήσετε.  

Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε μια τέτοια δράση θα αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τους συμπολίτες μας στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και να συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό περιστατικών, τα οποία θα παρακολουθήσουν με βάση την κατηγοριοποίηση. Στόχος είναι να εξαχθούν συμπεράσματα που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου στο οποίο ο φαρμακοποιός συμμετέχει αποφασιστικά στη δημόσια Υγεία. Για το σκοπό αυτό θα λάβουν το σχετικό υλικό κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας εκπαίδευσης.

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ        ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails