ΠΦΣ: Η παρέμβαση στη Βουλή του προέδρου Κυριάκου Θεοδοσιάδη για το ωράριο

Την πλήρη αντίθεση του στις διατάξεις του άρθρου 257 που αφορά στις «ρυθμίσεις» για το ωράριο των φαρμακείων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης , μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων , στην Ολομέλεια της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση όλων των φορέων . Στην ομιλία παρέστη ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

Ο κ. Θεοδοσιάδης επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι για πρώτη  φορά αντί του όρου «φαρμακείο» εισάγεται όρος «επιχείρηση φαρμακείου», δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις των συντακτών του άρθρου.  

Στηλίτευσε την αναφορά στο άρθρο του «εκπροσώπου της επιχείρησης» που εξουσιοδοτείται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας, αναφέροντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν υπάρχει στη  φαρμακευτική νομοθεσία , και δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να οδηγήσουν το ελληνικό φαρμακείο που είναι η εξόντωση του, μέσω της πλήρους απορρύθμισης του ωραρίου με στόχο την είσοδο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Καλλιεργείται ο ανταγωνισμός παρά την  ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του  Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν νοείται  ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου  για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΦΣ .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρέμβαση του, στο θέμα κατάργησης από το παράθυρο, ακόμη και της αργίας της Κυριακής, που είναι  θεσμοθετημένη εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως επίσης τη δυνατότητα δήλωσης διευρυμένου ωαρίου ακόμα και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στις επίσημες αργίες όπως η 1η Ιανουαρίου, η 6ηΙανουαρίου, η 1η Μαΐου , η 15η Αυγούστου  κλπ.  Επίσης έθεσε υπόψη των παρισταμένων ότι δεν είναι λογικό να αρχίζει η διανυκτέρευση στις  8 το βράδυ σε μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του έτους ο ήλιος δεν έχει ακόμη δύσει!

Ο κ. Θεοδοσιάδης  ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «ρύθμιση» αυτή βασίζεται στην λογική της απόλυτης προστασίας, της απόλυτης φροντίδας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων και οδηγεί σε έναν  άνισο  αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται  στην εξαθλίωση ή στο  κλείσιμο.

Επεσήμανε πως νομοθετείται η πλήρης αναρχία στο ωράριο και απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων  και είναι σαφής η ευνοϊκή αντιμετώπιση των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο που μπορούν  να ανοίγουν όποτε θέλουν , να κλείνουν όποτε θέλουν, ακόμη και να καταπατούν – χωρίς κυρώσεις – το ωράριο που έχουν δηλώσει .

Είναι απαράδεκτο συμπλήρωσε, στις διατάξεις αυτού του άρθρου να περιλαμβάνονται ποινές και χρηματικά πρόστιμα  και φυλάκιση , χωρίς αυτές να ισχύουν για τα φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο.

Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι  η επαναφορά των διατάξεων περί  πρόσκαιρου κλεισίματος και η απαγόρευση  χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

Πρόθεση του ΠΦΣ είναι να καταπολεμηθούν οι διατάξεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσο. Το ΔΣ στην συνεδρίαση του της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου θα αποφασίσει το είδος κα την έκταση των αντιδράσεων. Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails