ΦΣΘ: Σε ισχύ οι νέες διατάξεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171

A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

 

Θεσσαλονίκη 27 Μαΐου 2019

 

AΡΙΘΜ. Πρωτ: 1048

 

Προς: Φαρμακοποιούς του ΦΣΘ

 

Θέμα «Σε ισχύ οι νέες διατάξεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων»

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή και δημοσιεύτηκε στις 24/5/2019 στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, όσο και την ερμηνεία του από τον νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ, αλλάζουν και πάλι οι κανόνες για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων. Η ισχύς του Νόμου είναι άμεση από τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νέο νόμο αλλάζει το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων ως προς το νυχτερινό κλείσιμο. Έτσι όσα φαρμακεία θέλουν να λειτουργήσουν πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου δεν μπορούν να δηλώσουν ότι θα λειτουργούν μετά τις 21:00 τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) και μετά τις 20:00 το Σάββατο. Μετά τις 21:00 τις καθημερινές και τις 20:00 το Σάββατο και μέχρι τις 8:00 την επόμενη μέρα λειτουργούν μόνο τα φαρμακεία που έχουν οριστεί να διανυκτερεύουν.

Επιπλέον ΟΛΑ τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικώς κλειστά την Κυριακή, εκτός των φαρμακείων που εφημερεύουν. (Για την Κυριακή εξαιρούνται τα φαρμακεία των νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων καθώς και τα φαρμακεία που βρίσκονται στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες.)

Επίσης με το νέο νόμο απαγορεύεται η λειτουργία των φαρμακείων σε όλες τις αργίες που αναφέρονται σ’ αυτόν, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά), την 6η Ιανουαρίου (Φώτα), την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, την Μ. Παρασκευή, την Δευτέρα του Πάσχα, την 1η Μαΐου (Πρωτομαγιά), του Αγίου Πνεύματος, την 15η Αυγούστου (Δεκαπενταύγουστος), την 28η Οκτωβρίου, την 25η Δεκεμβρίου και την 26η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα και δεύτερη μέρα), την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης και την ημέρα εορτασμού του Πολιούχου Αγίου της πόλης (για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης οι μέρες αυτές συμπίπτουν και είναι η 26η Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με τη βοήθεια της πλατφόρμας δήλωσης διευρυμένου ωραρίου που υπάρχει στο  site του Συλλόγου μας, κατά τη δήλωση ωραρίου λειτουργίας πέραν του υποχρεωτικού και μέχρι να προσαρμοσθεί στις νέες απαιτήσεις η πλατφόρμα τις επόμενες ημέρες, προσέχουμε τα εξής:

  • Τηρούμε οπωσδήποτε το υποχρεωτικό ωράριο που προβλέπεται από την ισχύουσα απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

  • Δεν μπορούμε να δηλώσουμε διευρυμένο ωράριο πέραν της 9ης βραδινής ώρας για τις καθημερινές και της 8ης βραδινής για τα Σάββατα.

 

  • Δεν μπορούμε να δηλώσουμε διευρυμένο ωράριο κατά τις Κυριακές και αργίες.

 

  • Υπάρχει η δυνατότητα αναλυτικής καταχώρησης ωραρίου για κάθε ημέρα του διμήνου. Στη λειτουργία αυτή, εφόσον την επιλέξετε, έχετε τη δυνατότητα να καταχωρήσετε αναλυτικά για κάθε ημέρα το ωράριο λειτουργίας που επιθυμείτε.

 

  • Για το θερινό ωράριο λειτουργίας φαρμακείων

Υπενθυμίζουμε πως στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, θα ισχύσει το θερινό ωράριο λειτουργίας φαρμακείων.

Φέτος, η διάρκειά του θα είναι από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου έως την Παρασκευή 23 Αυγούστου και αφορά όπως πάντα τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις οποίες το ωράριο υποχρεωτικής λειτουργίας είναι 07:30-15:30, ενώ από τις 15:30 έως τις 21:00 κάθε ημέρα λειτουργούν τα φαρμακεία της ορισμένης στο πρόγραμμα διευρυμένης καρτέλας Δευτέρας/Τετάρτης.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση δήλωσης διευρυμένου ωραρίου κατά τις ημέρες αυτές, πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε το υποχρεωτικό ωράριο 07:30-15:30.

Η λειτουργία πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου αλλά και η υπέρβαση των δηλωθέντων ορίων της δήλωσης συνεπάγεται πρόστιμο έως 3.000 € από τον Περιφερειάρχη.

 

Περιπτώσεις:

  • Εάν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να ακολουθήσει το θερινό ωράριο του διαστήματος 15/7 – 23/8, αλλά τις υπόλοιπες ημέρες επιθυμεί να λειτουργήσει και με διευρυμένο ωράριο, τότε πρέπει αναγκαστικά να προβεί σε αναλυτική καταχώρηση διευρυμένου ωραρίου, κατά την οποία θα πατήσει «Εξαιρείται» σε όλες τις ημέρες του διαστήματος 15/7 – 23/8.
  • Εάν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να κλείσει το φαρμακείο του για κάποιες ημέρες για θερινές διακοπές, τότε θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα δύο προϋποθέσεις: α) Να έχει συμπληρωθεί η δήλωση προσωρινού κλεισίματος και να αποσταλεί εγκαίρως στο Σύλλογο με email ή φαξ και β) να μην υπάρχει εφημερία ή δηλωμένο διευρυμένο ωράριο για τις ημέρες αυτές, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση δήλωσης, αυτή θα πρέπει να γίνει αναλυτικά και να εξαιρεί τις ημέρες αυτές.
  • Εάν κάποιος συνάδελφος έχει και δεύτερη (προαιρετική) καρτέλα Δευτέρας/Τετάρτης (21-37) ή/και Σαββάτου (Σ1-4), μπορεί πριν την έναρξη του θερινού ωραρίου να αιτηθεί ηλεκτρονικά την αφαίρεσή του από τις καρτέλες αυτές (μεμονωμένα ή όλες μαζί) προκειμένου να ελαφρύνει το πρόγραμμα υπηρεσιών του τις ημέρες του καλοκαιριού. Αργότερα, όποτε επιθυμεί, μπορεί να αιτηθεί εκ νέου την προσθήκη του σε κάποια προαιρετική καρτέλα, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως θα είναι σίγουρα η καρτέλα στην οποία βρισκόταν και προηγουμένως.

 

Να υπενθυμίσουμε και καταστήσουμε σαφές πως είναι υποχρεωτική η λειτουργία

Α) τις ώρες του υποχρεωτικού ωραρίου λειτουργίας,

Β) στις ημέρες και ώρες που έχει δηλώσει κάποιος φαρμακοποιός,

όπως επίσης είναι υποχρεωτικό το να μένει κλειστό το φαρμακείο στις ημέρες και ώρες που δεν έχουν δηλωθεί.

 

Σημαντική Υπενθύμιση:

Οι δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου παραλαμβάνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα και ώρα 15:00 και τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου που αφορούν. (Π.χ. για το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος, καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η τελευταία εργάσιμη του Μαΐου, για φέτος η 31η Μαΐου.)

Καμία δήλωση δεν γίνεται αποδεκτή μετά από αυτή την ημερομηνία.

Μέχρι σήμερα ο ΦΣΘ αποστέλλει γραπτό μήνυμα (sms) στα κινητά τηλέφωνά σας για να σας το υπενθυμίσει, κάτι που όμως δεν θα συνεχιστεί μετά το τέλος του 2019. Άρα είναι απαραίτητο να τηρείτε μόνοι σας αυτή την υποχρέωση και πάντα να δηλώνετε εγκαίρως το επιθυμητό ωράριο για το επόμενο δίμηνο.

  

Με τιμή

 Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ                    ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails