Δελτίο τύπου του ΠΦΣ

Σε επ΄ αόριστον κλείσιμο των 11500 φαρμακείων και διακοπή των συμβάσεων με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση μειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και δεν εξοφλήσει όλους τους λογαριασμούς των φαρμακείων.
Στην συνεδρίαση του, το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. εκτίμησε τα αποτελέσματα της συνάντησης με την Υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη και τον Γεν. Γραμματέα κ. Κομνηνό, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Π.Φ.Σ. για τις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον χώρο του Φαρμάκου (επανατιμολόγηση των φαρμάκων, πολιτική γενοσήμων, λίστα συνταγογραφουμένων κλπ.)
Στην πορεία της συνάντησης η κυρία Υπουργός έθεσε θέμα μείωσης του ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου. Η αντίδραση του Π.Φ.Σ. ήταν άμεση, κατηγορηματική και απολύτως αρνητική, τονίζοντας δια του προέδρου κ. Βαγιωνά ότι «δεν συζητούμε μείωση ποσοστού κέρδους και ενδεχόμενη επιμονή της Κυβέρνησης θα αποτελέσει αιτία πολέμου».
Ειδικότερα το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει τα ακόλουθα:
1. Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι 10,8% επί της αξίας των πωλουμένων φαρμάκων. Το ποσοστό αυτό είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση.
2. Το φαρμακείο είναι η μοναδική ίσως επαγγελματική δραστηριότητα στην χώρα, που καταβάλλει ΦΠΑ πριν τον εισπράξει από τα ασφαλιστικά ταμεία και κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα των επαγγελμάτων με ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις (μηδενική φοροδιαφυγή).
3. Το φαρμακείο πιστώνει επ΄αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δίνοντας την δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί φαρμακευτική πολιτική με χρήματα των φαρμακοποιών.
4. Το φαρμακείο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως ακόμη και στη διάρκεια των εορτών και αργιών, χωρίς καμιά προσαύξηση επί των τιμών, παραγνωρίζοντας το αυξημένο κόστος λειτουργίας τις ώρες αυτές.
5. Στο ελληνικό φαρμακείο αντιστοιχεί ο μικρότερος αριθμός κατοίκων (950 κάτοικοι να φαρμακείο) ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι 3000 – 10000 κάτοικοι ανά φαρμακείο.
6. Με την προγραμματιζόμενη μείωση των τιμών των φαρμάκων, κάθε φαρμακείο θα χάσει από 10.000 – 30.000 € λόγω μείωσης της αξίας των αποθεμάτων, αφού θα υποχρεωθεί -γεγονός πρωτοφανές- να πουλά φθηνότερα φάρμακα που έχει αγοράσει ακριβότερα και τελικά αν η τιμή των φαρμάκων μειωθεί κατά μέσο όρο 30% το φαρμακείο θα έχει μόνιμη και σταθερή καθημερινή μείωση του κέρδους του κατά 7-15%.
7. Γιατί η Κυβέρνηση μιλά μονίμως και μόνο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όταν η φαρμακευτική δαπάνη καλύπτει μόνο το 20% της συνολικής υγειονομικής δαπάνης; Γιατί δεν ενοχλούνται ούτε κατ΄ ελάχιστο τα κυκλώματα που αυξάνουν τη δαπάνη νοσoκομειακής περίθαλψης με τις πριμοδοτούμενες και καθοδηγούμενες επιλογές σε όλα τα επίπεδα; Ποιοι είναι αυτοί που πριμοδοτούν την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση σε όλα τα υγειονομικά υλικά και βοηθήματα; Είναι οι φαρμακοποιοί ή μήπως οι βιομήχανοι;
8. Γιατί η Κυβέρνηση δεν εισπράττει από τους φαρμακοβιομηχάνους τα 400.000.000 € που οφείλουν για την τελευταία τριετία, βάσει του ν. 3457/2006;
9. Ποια προβλέπεται να είναι η «ενόχληση» της Κυβέρνησης προς την φαρμακοβιομηχανία που είναι η μόνη βιομηχανία που περνά αλώβητη την οικονομική κρίση (έρευνα της STATBANK) όταν μάλιστα εισπράττει το 63% από την λιανική τιμή κάθε φαρμάκου;
10. Πότε και με ποιόν προϋπολογισμό προτίθεται η Κυβέρνηση να εξοφλήσει τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς που μέχρι 31/12/2009 ανέρχονται στο ποσό των 280.000.000 €;
To Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. εκτιμώντας όλες τις παραπάνω παραμέτρους δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:
• Δεν συζητά οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού κέρδους του Φαρμακείου
• Καλεί την Κυβέρνηση σε διάλογο στη βάση δέσμης προτάσεων που η Διοίκηση του Π.Φ.Σ. κατέθεσε σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία
• Απαιτεί την άμεση εξόφληση όλων των εκπροθέσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων προς τους φαρμακοποιούς
• Δηλώνει αποφασισμένο και εκφράζοντας σύνολο των φαρμακοποιών ανεξαρτήτως παραταξιακών τοποθετήσεων, να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που κλιμακούμενες θα καταλήξουν σε διαρκές κλείσιμο όλων των φαρμακείων της χώρας και διακοπή συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τον Π.Φ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜ.ΒΑΓΙΩΝΑΣΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails