Επιστολή του προέδρου του ΦΣΘ προς τον υπουργό Υγείας

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο

ΚΟΙΝ: Υφυπουργό κ. Τιμοσίδη

           Γ. Γραμματέα κ. Δημόπουλο

           Πρόεδρο  ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτη

Κύριε Υπουργέ

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την υπογραφή κοινής Υπουργικής Απόφασης από εσας και τον Υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, προκειμένου να ρυθμισθεί οριστικά το θέμα της εμπρόθεσμης, εντός 45 ημερών, εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς και όχι μόνο.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται από την κοινή Υπουργική  Απόφαση ΔΕΝ εφαρμόζεται. Ακολουθείται ακόμη η διαδικασία που ακολουθείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχει εξοφληθεί ένα μέρος των συνταγών που έχουν υποβληθεί στον ΟΠΑΔ τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με το προσωπικό που χειρίζεται τις διαδικασίες ελέγχου και εξόφλησης των συνταγών, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί οι συνταγές που υποβλήθησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ είναι προς έγκριση ποσό που θα καλύψει συνταγές δύο ακόμη μηνών (υποβολή Μαΐου και Ιουνίου). Αλλά δυστυχώς και εάν ακόμη θεωρήσουμε ότι το ποσό αυτό έχει ήδη εγκριθεί και έχει ήδη αποσταλεί στον ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης, από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Νοσηλείων εισπράττω την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, λόγω φόρτου εργασίας, η απορρόφηση του ποσού και η διανομή στους δικαιούχους. Όπως αντιλαμβάνεσθε με τους ρυθμούς αυτούς και τις ανάλογες αντιλήψεις δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί το παραμικρό, όσο και αν εσείς το επιθυμείτε, όσο και αν προσπαθείτε.

Οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αντιστέκονται και ακυρώνουν και την πολιτική βούληση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν τις πρωτοβουλίες σας, εκτιμούν ότι πολύ ορθά εντοπίσατε την καρδιά του προβλήματος, προβήκατε στην αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μέχρι στιγμής αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Για τους λόγους αυτούς και με τεράστιο συσσωρευμένο χρέος από τον Μάρτιο ή Απρίλιο μέχρι σήμερα, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ομόφωνα αποφάσισαν στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Κύριε Υπουργέ

Σας παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να υλοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράψατε με τον κ. Σαχινίδη και επί τέλους να διανεμηθούν στους δικαιούχους φαρμακοποιούς τα υπάρχοντα χρήματα.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Φ.Σ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝ. ΦΑΡΜ. ΣΥΛΛΟΓΟΥΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails