Απολογισμός - Ενημέρωση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Μετά την ψήφιση του νόμου από την Βουλή επικοινωνούμε μαζί σας για μια πρώτη εκτίμηση των ζητημάτων που μας αφορούν. Το ασαφές νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες με την έκδοση Υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων.

Ο αγώνας μας όλο αυτό το διάστημα ήταν πρωτόγνωρος σε έκταση, ένταση και διάρκεια, οργανωμένος και αποτελεσματικός, με συμμετοχή που άγγιξε το 100% και με την τοπική κοινωνία να μας συμπαραστέκεται. Οι καθημερινοί άνθρωποι ήταν αυτοί που μας στήριξαν στον αγώνα μας, δεδομένου ότι απέναντι μας είχαμε ένα πανίσχυρο πλέγμα δυνάμεων και συμφερόντων. Είχαμε αντιπάλους την Κυβέρνηση, κορυφαίους Υπουργούς, το μηχανισμό της Τρόικας, τους μεγαλοδημοσιογράφους των ΜΜΕ, ισχυρά (εγχώρια και από το εξωτερικό) επιχειρηματικά συμφέροντα, μέχρι και αποτυχημένους πολιτικούς του παρελθόντος – εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων. Όλοι αυτοί προσπάθησαν λυσσαλέα να πείσουν τον κόσμο ότι έπρεπε να αντικατασταθούν το Φαρμακείο της γειτονιάς και οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες μας, με εγχώριες ή ξένες πολυεθνικές απρόσωπες αλυσίδες. Αποκορύφωμα είναι η απροκάλυπτη τοποθέτηση ενός εκ των επιτρόπων της τρόϊκα, ότι η Κυβέρνηση έδειξε διστακτικότητα έναντι των Φαρμακοποιών για ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Μέσα από αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις σας κρατήσαμε ενήμερους από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσθηκαν οι προθέσεις της Κυβέρνησης και φάνηκε ότι ανατρέπεται το τοπίο του φαρμακείου με τη μορφή που γνωρίζαμε ως σήμερα.


Είχαμε απέναντί μας δύο μεγάλα μέτωπα.

Το πρώτο και σοβαρότερο κατά την άποψή μας ήταν το μέτωπο του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών περί «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων. Στο Ν/Σ περιλαμβάνονταν «δολοφονικές» και εξοντωτικές διατάξεις για κατάργηση κάθε έννοιας ιδιοκτησίας, σταθερών τιμών, αποκλειστικότητας πώλησης και διάθεσης φαρμάκων, πολυκαταστημάτων, πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων, δημιουργία ΑΕ κ.λπ.

Τελικά, στο κείμενο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, οι φαρμακοποιοί εξαιρούνται ρητά και προστέθηκε άρθρο το οποίο αναφέρει:

Άρθρο 9

Τελικές Διατάξεις: Εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής του νόμου

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται για τις επαγγελματικές
δραστηριότητες των οδικών εμπορευματικών μεταφορών που ρυθμίζονται με
το ν. 3887/2010 (Α΄ 174) και των φαρμακοποιών.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο ήταν το Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας το οποίο όπως σας έχουμε ενημερώσει έθιγε μεγάλα θέματα και μάλιστα κάθε βδομάδα ετίθετο και ένα νέο θέμα με σκοπό να αποπροσανατολίσει και να αποσυντονίσει την προσοχή μας. Τελικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με:

-         Ιδιοκτησιακό

-         Πληθυσμιακό

-         Υπολογισμό της αναλογίας στη βάση των νέων Δήμων «Καλλικράτη»

-         Ζώνη 200 μέτρων από όλα τα συνταγογραφικά κέντρα (νοσοκομεία, ταμεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) όπου τα υπάρχοντα φαρμακεία γίνονταν τριπλάσια.

-         Ωράριο λειτουργίας

-         Συστεγάσεις

-         Έκπτωση προς τα ταμεία


Καταγγείλαμε αμέσως το Κυβερνητικό σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού φαρμακείου και ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα δημοσιοποίησης των δικών μας θέσεων με καταχωρήσεις στον τύπο, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, συνεντεύξεις κ.λπ.

Παράλληλα παρουσιάσαμε εναλλακτικές προτάσεις σε όλα τα σημεία του Ν/Σ. Επίσης ενημερώσαμε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων και με περηφάνια παρακολουθήσαμε στη συζήτηση στη Βουλή κάποιους από αυτούς να αναφέρονται και να παρουσιάζουν την αφίσα του Συλλόγου μας με τη σύγκριση της πόλης μας με ολόκληρη την Αυστρία ως προς τον αριθμό των φαρμακείων!

Συμμετείχαμε σε πάρα πολλές συζητήσεις στα τοπικά αλλά και στα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ για να υποστηρίξουμε τον αγώνα μας

Οργανώσαμε με τεράστια επιτυχία δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες με συμμετοχή Φαρμακευτικών Συλλόγων από όλη τα η Βόρεια Ελλάδα και συμμετοχή γιατρών που απεργούσαν για το ίδιο Σ/Ν.

Πιστεύουμε ότι αυτός ο αγώνας έφερε σημαντικά αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι συναντήσαμε την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού Υγείας.

Τελικά, ως καρπός των μεγάλων κινητοποιήσεων, υπήρξε αναδιατύπωση των σχετικών άρθρων και έτσι έχουμε:

Ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού που παραμένει όπως το γνωρίζουμε και που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του κλάδου.

    Η σταθερή λιανική τιμή των φαρμάκων παραμένει σε ισχύ.

    Αποσαφηνίστηκε ότι όλα τα φάρμακα θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία.

    Τα φαρμακεία παραμένουν οριοθετημένα στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια ίδρυσής τους.

    Υπολογισμός της αναλογίας φαρμακείων/κατοίκων με βάση την υπάρχουσα κατάσταση (Καποδίστριας).

    Το άρθρο 36 αναδιατυπώθηκε ως εξής: "Σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων δυναμικότητας άνω των 150 κλινών επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος". Η τροποποίηση του άρθρου ελαχιστοποιεί την ίδρυση νέων φαρμακείων, χωρίς να απαγορεύει μεταφορές παλαιών φαρμακείων. Η παράγραφος αυτή αναφέρεται πλέον αποκλειστικά σε νοσοκομεία δυναμικότητας άνω των 150 κλινών, αφαιρώντας τα άλλα κέντρα συνταγογράφησης, όπως ήταν αρχικά.

    Έγιναν δεκτές οι περισσότερες νομικές παρατηρήσεις μας για τις συστεγάσεις φαρμακείων με μορφή Ο.Ε.


Αντίθετα, αντιμετωπίσαμε αρνητική και αδιάλλακτη στάση του Υπουργού στο θέμα του πληθυσμιακού, που επέμεινε μέχρι τέλους στο 1:1000, διευκρινίζοντας όμως ότι η μέθοδος της αρίθμησης παραμένει ως είχε σήμερα (συμπληρωμένες χιλιάδες). Παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών υποστήριξαν τη θέση μας, ο Υπουργός επέμεινε πεισματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 9/2 αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχεται από βουλευτές και συνδικαλιστές, και απείλησε ότι θα ανοίξουν πάλι «όλα τα θέματα που ήδη έχουν αντιμετωπιστεί θετικά…» και ανέφερε το άνοιγμα του επαγγέλματος, ίδρυση φαρμακείων σε SUPER MARKETS, πωλήσεις φαρμάκων μέσω internet, πωλήσεις OTC από τα SUPER MARKETS, ίδρυση αλυσίδων φαρμακείων, είσοδο κεφαλαιούχων στο χώρο του φαρμακείου κ.λπ.

Επίσης, το θέμα του ωραρίου είναι ανοικτό και μένει να ρυθμιστεί με Υπουργικές αποφάσεις, όπως και το θέμα για το ποσό επιστροφής προς τα ασφαλιστικά ταμεία (rebate) στο οποίο επέμεινε με πείσμα και αδιαλλαξία, αρνούμενος όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που κάναμε για βελτίωση, ενώ συγχρόνως δεν έλαβε καμία πρόνοια για τα συστεγασμένα φαρμακεία.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της πολιτικής ζωής, τα αρχικά κυβερνητικά σχέδια και τις απαιτήσεις της Τρόικας περί «απελευθέρωσης», θεωρούμε ότι ο απολογισμός είναι θετικός. Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας το πως ήταν η κατάσταση όταν δημοσιοποιήθηκε το μνημόνιο και έτριξαν τα θεμέλια του Ελληνικού φαρμακείου. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, πως οι σκόπελοι που ξεπεράσαμε είναι μερικοί μόνο και πως μπροστά μας έχουμε πολλούς ακόμα να ξεπεράσουμε. Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν βάλει στόχο την άλωση των Ελληνικών φαρμακείων θα επιχειρήσουν και νέα επίθεση όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να παραμένουμε σε ετοιμότητα και επιφυλακή, ενωμένοι και μονοιασμένοι.

Στα σημεία διαφωνίας μας με το Νόμο θα συνεχίσουμε τη μάχη και έχει δοθεί εντολή στη Νομική ομάδα του ΠΦΣ να εξετάσει το ενδεχόμενο Δικαστικών προσφυγών στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μπροστά μας το επόμενο μνημόνιο με ακόμα δυσκολότερους όρους!
Το επόμενο διάστημα θα αναδείξουμε το μείζον θέμα των πληρωμών των ταμείων, το αλαλούμ με τις συνταγές (περικοπές κ.λπ.) και το πρόβλημα των πολλών ελλείψεων σε βασικά φάρμακα που ηθελημένα τα είχαμε αποσυνδέσει από τις άλλες διεκδικήσεις κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απόφαση της τελευταίας Γ.Σ. μας έχει εξουσιοδοτήσει να προβούμε σε αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όσων Ταμείων δεν είναι συνεπή στις πληρωμές τους, και για τα οποία θα ενημερωθείτε εγκαίρως.Η συσπείρωσή μας, η μαχητικότητά μας, η επαφή μας με την κοινωνία και τους πολίτες συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα μας όπλα.

Το μήνυμα μας προς όλους είναι: Τα φαρμακεία θα παραμείνουν βιώσιμα στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και του Έλληνα Πολίτη.

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας

Κυριάκος Θεοδοσιάδης               Διονύσιος ΕυγενίδηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails