Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12ο PHARMA point

Με την αθρόα συμμετοχή φαρμακοποιών και εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φαρμακευτικού συνεδρίου-έκθεσης PHARMA point το απόγευμα της Κυριακής.

Το συνέδριο διοργάνωσε για 12η χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το διήμερο 13 και 14 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στη ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ξεχωριστή στιγμή στις εργασίες του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάριου Σαλμά, το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος και διαβεβαίωσε τους παριστάμενους φαρμακοποιούς, αλλά και όσους παρακολούθησαν την ομιλία του διαδικτυακά, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επιβιώσει από όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η δόση που αναμένεται να λάβουμε θα διευκολύνει σε αυτό.  
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του συλλόγου για αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού και τις προτάσεις του ΠΦΣ για τη δίκαιη περιστολή των δαπανών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ και του ελληνικού φαρμακείου. Τόνισε δε ο κ. Αμπατζόγλου ότι "Δεν θα δεχθούμε τη μη εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος πληρωμών ΕΟΠΥΥ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο".

Ο συντονιστής, πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να φανταστούν την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι "Τη στιγμή που ο βρόγχος της ασφυξίας θα έχει φύγει από τον λαιμό της χώρας μας και θα προσπαθούμε να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας δομές, τι θέλουμε να έχουμε;
- Μια κατεδαφισμένη δημόσια υγεία, βορά στα χέρια αρπακτικών χωρίς κοινωνική ευαισθησία, ένα εξαθλιωμένο δίκτυο ημιθανών φαρμακείων και ένα λαό που θα έχει μάθει ότι το φάρμακο δεν είναι κοινωνική παροχή αλλά ακριβοπληρωμένη πολυτέλεια,
- Ή μια τραυματισμένη, αλλά αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη, που θα προσφέρει ότι μπορεί μεν, αλλά με δίκαιο τρόπο στους συνανθρώπους μας και θα εμπιστεύεται γι’ αυτό τους επιστήμονες φαρμακοποιούς;"

Το μεσημέρι της Κυριακής 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της φαρμακευτικής αγοράς» στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτριος Δέμος και Θεόδωρος Κωλέτης αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης και ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ, κ. Δημήτριος Καραγεωργίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Επίσης, στο συνέδριο παρέστησαν το προεδρείο του Βουλγάρικου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο αντιπρόεδρος του Σλοβάκικου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Miroslav Nenchev President of Bulgarian Union, Todor Naydenov, Secretary General of Bulgarian Union και Stefan Krchnak, Vice President of the Slovakian Union οι οποίοι και παρακολούθησαν το διήμερο των εργασιών του συνεδρίου, σε μια προσπάθεια κοινής ευρωπαϊκής πορείας σε συνθήκες κρίσης.

Το Συνεδριακό μέρος ξεκίνησε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου με την ομιλία με θέμα: «Συνεταιρισμοί, νέες εξελίξεις, νέες υπηρεσίες, νέα εργαλεία». Έλαβαν μέρος:

 • Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος ΟΣΦΕ
 • Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος ΠΑΝΣΥΦΑ Α.Ε.Ε.
 • Παναγιώτης Καραγιάννης, γενικός διευθυντής ΠΑΝΣΥΦΑ Α.Ε.Ε.   

«To ανοσοποιητικό σύστημα. Καινοτομίες στον έλεγχο των λοιμώξεων, αλλεργιών και καρκίνου»

 • καθ. Paul Clayton PhD, Ινστιτούτο Τροφίμων, Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς, Οξφόρδη


Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, ειδικός Γενικής Ιατρικής ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση μη απειλητικών για τη ζωή ασθενειών»
Το απογευματινό μέρος ξεκίνησε με το θέμα:
«Το μέλλον της αγοράς των Συμπληρωμάτων Διατροφής, η σημασία τους για την ανάπτυξη του φαρμακείου και η δυνατότητα να καλύψουν τα κενά της αγοράς φαρμάκου» με εισηγητή τον κ. Σπύρο Τερζόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο PHARMA CENTER A.E. και συνεχίστηκε με τις:

«Πωλήσεις παραφαρμακευτικών προϊόντων: Νέοι τρόποι ανάπτυξής τους» με εισηγητή τον κ. Γιάννη Κούνουπα, φαρμακοποιό, γενικό διευθυντή K.Provoli.
Ακολούθησε το στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία με θέμα: « Η Φαρμακοποιία ως εργαλείο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο  κ. Κωνσταντίνος Δεμέτζοςς, πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Φαρμακευτικό Τμήμα, ΕΚΠΑ

Συντονιστής ήταν ο κ. Μιχάλης Κουππάρης, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνικής Φαρμακοποιίας, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας-Φαρμακευτικής Ανάλυσης, Χημικό Τμήμα, ΕΚΠΑ

Έλαβαν μέρος και ανέπτυξαν τα αντίστοιχα θέματα οι κ.κ.:

 • Ελένη Σκαλτσά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικό Τμήμα, ΕΚΠΑ  «Ελληνική Φαρμακοποιία: Ιστορική διαδρομή»
 • Ιωάννα Χήνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτικό Τμήμα, ΕΚΠΑ  «Μονογραφίες δρογών – Νεότερα ευρωπαϊκά δεδομένα»
 • Άννα Τσαντίλη-Κακουλίδου, καθηγήτρια Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας – Φαρμακευτικής Ανάλυσης,  Φαρμακευτικό Τμήμα, ΕΚΠΑ «Η ελληνική Φαρμακοποιία, εγχειρίδιο για την ποιότητα των φαρμάκων»
 • Ιωάννης Συλλιγνάκης,  φαρμακοποιός, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Η Φαρμακοποιία στο φαρμακείο του σήμερα»

Η βραδιά έκλεισε με το επίσημο καλωσόρισμα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΘ.

Παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Τζιτζικώστας Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι Υπουργοί κ.κ. Καράογλου, Καλαφάτης, Ιωαννίδης, οι βουλευτές κ.κ. Γκιουλέκας, Ξηροτύρη, Ξουλίδου και ο γ.γ. του Υπουργείου Δημοσίων έργων κ. Σιμόπουλος

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν

 • Τιμητική διάκριση στους εκλεγέντες βουλευτές-φαρμακοποιούς:
 • Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, φαρμακοποιό, βουλευτή Κιλκίς – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 • Κωστή Δερμιτζάκη, φαρμακοποιό, βουλευτή Λασιθίου – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 • Μαρία Διακάκη, φαρμακοποιό, βουλευτή Ηρακλείου – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 • Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, φαρμακοποιό, βουλευτή Ξάνθης – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 • Γεώργιο Καλαντζή, φαρμακοποιό, βουλευτή Καβάλας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 • Θεόδωρο Παραστατίδη, φαρμακοποιό, βουλευτή Κιλκίς – ΠΑΣΟΚ

 

 • Βράβευση, με τη χορηγία της ELPEN, του φοιτητή που εισήχθη με την καλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ το 2012

 

 • Απονομή υποτροφιών σε παιδιά φαρμακοποιών από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το συνεδριακό μέρος άνοιξε με την ομιλία με θέμα: «Περί ύλης γαληνικής» με τη συμμετοχή:

 • Χρυσούλα Γκούσκου, φαρμακοποιός, Quality & Training manager FREZYDERM ABEE
 • Κώστας Κουλουρίδας, υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας KERTUS Χορηγοί: FREZYDERM ABEE και KERTUS

«Ayurveda: Μια άλλη φιλοσοφική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης» με ομιλήτρια την κυρία Σοφία Παπαδοπούλου, χημικό, πρόεδρο της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Τέλος, παρά την κρίση που διανύουμε, σημαντική ήταν και η παρουσία εταιρειών που συμμετείχαν στο εκθεσιακό μέρος του 12ου PHARMA point.
Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ.
Το 12ο PHARMAPOINT έκλεισε με την ομιλία με θέμα:Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails