Στιγμιότυπα από το 17° Pharma Point

 2.869 σύνεδροι και 58 εταιρείες έδωσαν "παρών" στο 17o PHARMA point

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου PHARMA point, το οποίο αποτέλεσε και φέτος σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον φαρμακευτικό χώρο. Με κεντρικό θέμα «Το φαρμακείο στο… μικροσκόπιο», το 17ο PHARMA point είχε ως στόχο να "ερευνήσει" τις αλλαγές που παρατηρούνται στον χώρο του φαρμακείου, να "αναλύσει" τις συνέπειες και να αναζητήσει λύσεις. Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

Με τη συμμετοχή 8 καθηγητών και 30 ομιλητών, και τη διεξαγωγή

- 3 στρογγυλών τραπεζιών για θέματα όπως: "Τα εμβόλια στο… μικροσκόπιο", "Ηλεκτρονικό εμπόριο από τα φαρμακεία" και "Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από τα φαρμακεία. Νέες προκλήσεις και προτάσεις",

- ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τη "Διαχείριση ασθενών στο φαρμακείο"με θέματα που αφορούν την ημικρανία και την ξηροφθαλμία,

- 12 ενημερωτικών ομιλιών για θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος και

- του 8ωρου σεμιναρίου πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό,

η παρουσία των συνέδρων στις εργασίες του 17ου PHARMA point ξεπέρασε κάθε προσδοκία.  Ξεχωριστή στιγμή στο συνέδριο αποτέλεσε η ανακοίνωση από τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη της αποχώρησής του από την προεδρία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μετά από 19 συναπτά έτη επιτυχημένης πορείας στο «τιμόνι» του Συλλόγου.«Η ιδιότητά μου ως προέδρου του ΠΦΣ απαιτεί πολλές ώρες και ημέρες απουσίας από την Θεσσαλονίκη. Από χαρακτήρα τελειομανής δεν μπορώ να είμαι και εδώ και εκεί. Ούτε θέλω να είμαι μισός πρόεδρος εδώ και μισός εκεί. Αυτό επιβάλλει να παραδώσω την προεδρία του ΦΣΘ και θα κινήσω τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου. Αφήνω τη θέση του προέδρου για να ασχοληθώ με τον κλάδο από μία θέση με μεγαλύτερη δυναμική, εμβέλεια, δυνατότητα συμβολής στο συμφέρον του κλάδου», τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.Εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, βουλευτές, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστήμονες και καθηγητές, συνεργάτες, συνάδελφοι από φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας και φίλοι έδωσαν το «παρών» αναγνωρίζοντας την μακρόχρονη πορεία του και την ανεκτίμητη πολυετή προσφορά του στην προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων των φαρμακοποιών.Μέσα από ένα video που προβλήθηκε με δηλώσεις ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη, όλοι εξήραν την προσωπικότητά του, τον οποίο χαρακτήρισαν μάχιμο, δημιουργικό, δραστήριο, επίμονο, αποφασιστικό και με καθαρή σκέψη. Όλοι μίλησαν για έναν άνθρωπο με κοινωνικές ευαισθησίες, χωρίς ακρότητες και θεατρινισμούς, ανιδιοτελή, ευπροσήγορο και ευπατρίδη. Ακόμη και οι συνάδελφοί του με τους οποίους δεν έχουν την ίδια ιδεολογία και συχνά διαφώνησαν όλα αυτά τα χρόνια, έκαναν λόγο για έναν εμπνευσμένο πρόεδρο με τον οποίο τους ενώνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και κυρίως η αγάπη τους για το λειτούργημα του φαρμακοποιού.Παίρνοντας τον λόγο ο γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης, επισήμανε ότι «Η απόφαση του Κυριάκου Θεοδοσιάδη να αποχωρήσει, μας επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης για όλα όσα μας κληροδοτεί και τα οποία κατέστησαν το Σύλλογό μας συμπαγή, ισχυρό, ενωμένο, αγωνιστή και φυσικά πρωτοπόρο. Έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά. Όλοι εμείς που τον διαδεχόμαστε, θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να κρατήσουμε το ίδιο ψηλά τον πήχη και να τον ανεβάσουμε ακόμη ψηλότερα εάν κάτι τέτοιο είναι βεβαίως δυνατό. Η θέλησή μας και η πίστη μας θα νικήσουν».Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η εκπρόσωπος από «Το Ποτάμι» κα Γιάννα Παναγοπούλου, μέλος της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Αριστείδης Φωκάς και Ιωάννης Σαρίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Γεώργιος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κα Ελένη Πιέρα-Ισσέγιεκ.

Για την προσφορά του στον φαρμακευτικό κλάδο, τον κ. Θεοδοσιάδη τίμησαν ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ηρακλείου και μέλος του ΠΦΣ κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, το μέλος του Φ.Σ. Κέρκυρας και του ΠΦΣ κ. Πέτρος Ραράκος, και ο πρόεδρος τον ιατρών του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Παρασκευόπουλος.

Τέλος, η κεντρική εκδήλωση του ΦΣΘ έκλεισε με την

 • απονομή τιμητικών διακρίσεων στον Τομέα Κοινωνικής Υπηρεσίας και τον Τομέα Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ Θεσσαλονίκης. Η απονομή έγινε από τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΕΕΣ Δρ Αντώνιος Αυγερινός.
 • απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συνταξιοδοτηθέντες φαρμακοποιούς το 2016 και το 2017

 • βράβευση του Δημήτρη Μάνου, γιου του προέδρου του Φ.Σ. Τρικάλων Νίκου Μάνου, που εισήχθη με την καλύτερη βαθμολογία στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ το 2017

 • απονομή υποτροφιών από τον ΦΣΘ σε παιδιά φαρμακοποιών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ

Το συνέδριο διοργάνωσε για 17η χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2017, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

 

Στιγμιότυπα από το 17o PHARMA point

«Aristotle Team of Pharmacy: Όταν οι φοιτητές αναλαμβάνουν δράση»

Για πρώτη φορά φέτος, το PHARMA point έδωσε το βήμα στους φοιτητές, και συγκεκριμένα στην Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής ΑΠΘ (Aristotle Team of Pharmacy ή ATP), η οποία παρουσίασε τους σκοπούς και τις δράσεις της.

«Στόχος της ομάδας είναι η δραστηριοποίηση των φοιτητών στα επιστημονικά και κοινωνικά τους ενδιαφέροντα και η ενημέρωσή τους για τα πλέον πρόσφατα ιατρικά και φαρμακευτικά επιτεύγματα, τα νέα πεδία της έρευνας και τις εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στην επιστήμη, καθώς και η κατάρτιση και η συμμετοχή των φοιτητών σε προγράμματα ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού για θέματα υγιεινής, πρόληψης και θεραπείας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επίσης, η επικοινωνία, η συνεργασία και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητών Φαρμακευτικής με τους φοιτητές και αποφοίτους των άλλων Σχολών Επιστημών Υγείας καθώς και των αντίστοιχων φοιτητών άλλων χωρών»

Τα παραπάνω επισήμαναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι προπτυχιακοί φοιτητές Ιωάννης Ανδρεάδης, Ανθή Δούρου, Στυλιανή-Ειρήνη Καρατζιάνη, Μαρία Κορομηλή, Παναγιώτης-Νικόλαος Λαλαγκάς και Φρειδερίκη Τζιώρα.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο φοιτητών Φαρμακευτικής που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εθελοντική Ομάδα Φοιτητών Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Όπως τόνισαν, είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν εργασίες τους, εφαρμόζοντας στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν πάρει από τη σχολή. Μάλιστα, συμμετοχές υπάρχουν και από Αθήνα και Πάτρα, όπου υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα Φαρμακευτικής.

Την εισαγωγή στο θέμα και τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.   

«Ηλεκτρονικό εμπόριο από τα φαρμακεία»

Το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Online αγορά: Η περίπτωση του φαρμάκου από την πλευρά του φαρμακοποιού και της φαρμακευτικής επιστήμης» ανέπτυξε η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ κα Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση του φαρμάκου ο ασθενής δεν μπορεί «φύσει και θέσει» να κάνει από μόνος του διάγνωση και συνταγογράφηση χωρίς να προκαλέσει κίνδυνο στην ίδια του τη ζωή. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε αρκετή συζήτηση και σύγχυση για το θέμα της online πώλησης φαρμάκων, καθώς αφορά τη δημόσια υγεία.

Στο ερώτημα «Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο από τα φαρμακεία» απάντησε μέσα από την ομιλία του ο νομικός σύμβουλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλίας Δημητρέλλος, παρουσιάζοντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και διευκρινίζοντας σημεία σχετικά με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που προβληματίζουν τους φαρμακοποιούς.

Παίρνοντας τον λόγο διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων, κ. Αρτούρος Ισσέγιεκ, τόνισε πως «Μάστιγα αποτελεί η παράνομη πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω του διαδικτύου όχι μόνο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ακόμη και στη χώρα μας. Οι λαθρέμποροι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στο χώρο του φαρμάκου, διότι τα ποσά που παίζονται είναι απίστευτα υψηλά. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η συνολική κατανάλωση φαρμάκων στην Ευρώπη αγγίζει τα 230 δις ευρώ, οπότε οι λαθρέμποροι στοχεύουν να πάρουν από αυτόν τον τζίρο έστω ένα μικρό ποσοστό, το οποίο όμως είναι ικανοποιητικό όταν μιλάμε για δισεκατομμύρια. Το τραγικό είναι ότι πλέον τα φάρμακα αυτά δεν είναι μόνον τα γνωστά «life style» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ), αλλά είναι και φάρμακα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες, όπως μαλάρια και φυματίωση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο-ακόμη και για έναν επαγγελματία- να ξεχωρίσει μόνο από τη συσκευασία πότε ένα φάρμακο είναι πλαστό». Επιπλέον ο κ. Ισσέγιεκ αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να αποφύγουμε την αγορά πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο.Τον συντονισμό του στρογγυλού τραπεζιού είχε ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

«Τα εμβόλια στο… μικροσκόπιο»Το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Εμβόλια: Επιδημιολογική θεώρηση, εφαρμογές, προοπτικές» ανέπτυξε κατά την εισαγωγική ομιλία του στο θέμα του στρογγυλού τραπεζιού ο κ. Χαρίλαος Κουτής, ιατρός επιδημιολόγος, καθηγητής Υγιεινής - Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας ΤΕΙ Αθήνας, ​διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής & Επιδημιολογίας. Ο κ. Κουτής ανέπτυξε εκτενώς τις αρχές ανοσοποίησης, τη βασική δομή των εμβολίων, τα νέα εμβόλια και τις προοπτικές που αναπτύσσονται, καθώς και το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ακόμη, στην ομιλία του ανέφερε ότι τα εμβόλια που περιλαμβάνει κάθε χώρα στο εθνικό της πρόγραμμα καθορίζονται από τα επιδημιολογικά στοιχεία των νόσων στον πληθυσμό (δημοπαθολογική κλίμακα) και την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα της χώρας.Παίρνοντας τον λόγο η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελήτρια Α’ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, κα Αθηνά Πυρπασοπούλου, επισήμανε ότι «Έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους αποτελεί ο ισχυρισμός ότι η γρίπη δεν μπορεί να προληφθεί. Ασπίδα προστασίας ενάντια στη νόσο αποτελεί ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει σε ικανό βαθμό. Το ποσοστό προφύλαξης επηρεάζεται από το επικρατές στέλεχος του ιού ανά εποχή και σε συνάρτηση με την ηλικία και την ανοσιακή κατάσταση του οργανισμού κυμαίνεται από 40%-60%». Παράλληλα, τόνισε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο, στην φαρμακοτεχνική μορφή που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, είναι αποδεδειγμένα ασφαλές εμβόλιο, με ελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.

Για τα εμβόλια στα παιδιά μίλησε στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ανοσολογίας στο Παιδιατρικό Ανοσολογικό και Ρευματολογικό Κέντρο Αναφοράς της 1ης Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ κα Ευαγγελία Φαρμάκη. Μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές περιστατικών που έχει αντιμετωπίσει με την ομάδα της στο νοσοκομείο, τόνισε τη σπουδαιότητα της τήρησης του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών για τα παιδιά ως «ασπίδα» προστασίας στις παιδικές νόσους.Την ενότητα έκλεισε με την ομιλία της η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ, κα Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου, που έριξε φως στην απόφαση του ΔΕΕ της 21ης Ιουνίου 2017 σχετικά με τα εμβόλια. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το ΔΕΕ έκρινε ότι ο εθνικός δικαστής μπορεί, ελλείψει βέβαιων και αδιάσειστων αποδείξεων, να συναγάγει την ύπαρξη ελαττώματος του εμβολίου και αιτιώδους συνάφειας μεταξύ αυτού και της ασθένειας, στηριζόμενος σε ένα σύνολο σοβαρών, ακριβών και συγκλινουσών ενδείξεων που προσκομίζει ο ζημιωθείς, εφόσον βάσει τούτων πιθανολογείται επαρκώς ότι το συμπέρασμα αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ουδέποτε λοιπόν το ΔΕΕ αποφάσισε ότι τα εμβόλια συνολικά αποτελούν πιθανή αιτία για ασθένειες, παρά ασχολήθηκε με το δικονομικό θέμα των αποδεικτικών μέσων για την κατάφαση αιτιώδους συνάφειας μεταξύ εμβολίων και ασθενειών σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση».Τον συντονισμό του στρογγυλού τραπεζιού είχαν ο γραμματέας του ΦΣΘ, κ. Διονύσης Ευγενίδης, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κα Άννα Σιδηροπούλου.

«ΠΦΥ από τα φαρμακεία. Νέες προκλήσεις και προτάσεις» Την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο κ. Γιάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν οι κ.κ.:

 • Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός M.Sc., υπεύθυνος νοσοκομειακού φαρμακείου στην  Κλινική «Αγία Αικατερίνη», Θεσσαλονίκη, ο οποίος και αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα «Προληπτική ΠΦΥ στο φαρμακείο: Εμβολιαστική κάλυψη».
 • Λευτέρης Μαρίνος, φαρμακοποιός, Μ.Sc. Φαρμακογνωσίας Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων, που ανέπτυξε τον ρόλο του φαρμακείου της κοινότητας στην αυτοφροντίδα, την αυτοθεραπεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα γενικότερα.
 • Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια Noufio, η οποία παρουσίασε το «πού χρησιμεύει και πώς χρησιμοποιείται» η πλατφόρμα διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας «TAKE CARE».

Τη συζήτηση συντόνισε ο ταμίας του ΦΣΘ κ. Μιχάλης Ζαννέτος.

«Η σημερινή κατάσταση στα φαρμακεία και αναπτυξιακές δράσεις»Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ και πρώην διοικητής ΙΚΑ & ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου ανέφερε ότι η Δαπάνη Υγείας και η Φαρμακευτική Δαπάνη επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως: το εισόδημα, η ηλικιακή σύνθεση πληθυσμού (κυρίως το ποσοστό >65 ετών), το προσδόκιμο επιβίωσης, οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, η οργάνωση και επάρκεια του Συστήματος Υγείας, οι δράσεις πρόληψης, οι ποσότητες / τιμές / μείγμα φαρμάκων και η διείσδυση γενοσήμων.

Επισήμανε δε ότι είναι λάθος να καθορίζεται ο προϋπολογισμός Υγείας μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ και να αγνοούνται όλοι οι άλλοι παράγοντες. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένη, οικονομίστικη και αντιεπιστημονική προσέγγιση.

Τέλος, αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δράσεις τόνισε πως για να πετύχουν είναι απαραίτητο να παραμεριστούν η γκρίνια, η ηττοπάθεια, η υπερανάλυση, η αδράνεια, η μοιρολατρία, ο διχασμός και ο ατομικισμός, και να επικρατήσουν η δράση, η αισιοδοξία, η υλοποίηση, η πράξη, η ενότητα και η συλλογικότητα.

Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Διαχείριση ασθενών στο φαρμακείο» 

Τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα της Ημικρανίας και της Ξηροφθαλμίας αναπτύχθηκαν από εξειδικευμένους επιστήμονες κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για φαρμακοποιούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο νευρολόγος κ. Μιχάλης Βικελής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, ανέπτυξε το θέμα «Ημικρανία: Όταν ο πονοκέφαλος δεν είναι απλός». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι:

 • Είναι εξαιρετικά συχνή, αλλά συνήθως παραμένει αδιάγνωστη/χωρίς επαρκή θεραπεία.
 • Έχει οργανικό υπόστρωμα και είναι μια χρόνια ασθένεια.
 • Προκαλεί διαταραχή λειτουργικότητας.
 • Αναγνωρίζεται εύκολα.
 • Συνήθως δεν χρειάζεται έλεγχο.
 • Χρειάζεται ΠΑΝΤΑ αγωγή για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
 • Συχνά χρειάζεται προληπτική αγωγή.

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Νικόλαος Τράκος, αναφέρθηκε στις ανάγκες των ασθενών με ξηροφθαλμία και απάντησε στο καίριο ερώτημα «είναι όλα τα τεχνητά δάκρυα το ίδιο;».

Το σεμινάριο συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Αλειφτήρας, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ.

Ακόμη στο συνέδριο έγιναν ομιλίες με θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος, όπως:

- «Πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων – Φαρμακοεπαγρύπνηση»

Την εισαγωγική ομιλία στο θέμα έκανε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ κ. Χρύσανθος Ζαμπούλης.

Το θέμα "Φαρμακοεπαγρύπνηση με προηγμένα Συστήματα Βιοϊατρικής Πληροφορικής" ανέπτυξε ο κ. Βασίλης Κουτκιάς, ερευνητής, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA).

- «Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων - Διατροφής, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας»

Ομιλήτρια ήταν η Dr Μαρία Σκουρολιάκου, επίκουρη καθηγήτρια εντερικής και παρεντερικής διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, κλινική φαρμακοποιός.

-  Δορυφορική ομιλία «Ο ρόλος του φαρμακοποιού στη διαχείριση του ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης: Νέες κατευθύνσεις και λύσεις»

Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Μπάμπας, MD, PhD, επεμβατικός καρδιολόγος

- Σταθερός συνδυασμός Τιοτροπίου και Ολοδατερόλης Respimat: Αποτελεσματικότητα με υψηλή καινοτόμο τεχνολογία στην αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Ομιλητής ήταν ο κ. Λάζαρος Σιχλετίδης, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.

- «Ασπιρίνη, περί πόνου και φλεγμονής. Μύθοι και αλήθειες»

Ομιλήτρια ήταν η κα Ιωάννα Ανδρεάδου, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

- «Ώθηση της ομορφιάς. Ενίσχυση του φαρμακείου»

Ομιλήτρια ήταν η κα Χρυσούλα Γκούσκου, φαρμακοποιός, Quality & Training manager Frezyderm ABEE.

- «Category management & hotspot» - «O ΣΥ.ΦΑ καινοτομεί»  

Ομιλητής ήταν ο κ. Λάζαρος Φαρσάκης, πρόεδρος Δ.Σ. ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης. 

- «Νέες λύσεις από την QuintilesIMS για το φαρμακείο»

Ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Κωστάρας, γενικός διευθυντής QuintilesIMS Greece.Τέλος, στο πλαίσιο του 17ου Pharma Point, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών σε 90 φαρμακοποιούς που δήλωσαν συμμετοχή. Η εκπαίδευση διήρκησε συνολικά 9 ώρες και πραγματοποιήθηκε από τον Αρχηγό Ελλάδος και υπεύθυνο του Τμήματος Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών κο Ζεκή Μεμέτ Αλή. Την εκπαίδευση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ο οποίος επεσήμανε το πόσο σημαντική είναι η γνώση των Πρώτων Βοηθειών για κάθε πολίτη.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails