ΠΦΣ: Ενημερωτικό σημείωμα για ληξιπρόθεσμα, επιθέματα κατακλίσεων και ψυχιατρικά φάρμακα ανασφάλιστων

Αθήνα, 3/8/2016 

Αριθμ. Πρωτ. 2101

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ     

ΝΠΔΔ    

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση  του προέδρου και των αντιπροέδρων του ΠΦΣ με τον πρόεδρο  ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο συζήτησης  3 θέματα:

 

Α. Ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε έγγραφο την 26/7/2016  προς τις διοικήσεις των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε άμεσα να αποστείλουν στην  ΚΜΕΣ όποιες ανεξόφλητες οφειλές  υπάρχουν προκειμένου να εκκαθαριστούν μαζί με τις ήδη υπάρχουσες  στην ΚΜΕΣ και να πληρωθούν όλες μαζί στους δικαιούχους φαρμακοποιούς.

 

Επιπροσθέτως ο ΠΦΣ απέστειλε αντίστοιχο έγγραφο και προς όλους τους  Φαρμακευτικούς Συλλόγους  και προς τα ταμεία,  ενισχύοντας την εν λόγω Εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με την επισήμανση προς όλους, ότι οι ανεξόφλητες συνταγές των ταμείων θα πρέπει  να βρίσκονται στην ΚΜΕΣ το αργότερο μέχρι 20/8/2016. 

 

Β. Επιθέματα κατακλίσεων και σκευάσματα  ειδικής διατροφής

 

Ήδη προωθείται σχέδιο που  έχει συμφωνηθεί μεταξύ  ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ ώστε να εκτελούνται στα φαρμακεία με τον ίδιο τρόπο που εκτελούνται και τα αναλώσιμα  του σακχαρώδους διαβήτη. Γι αυτό το λόγο ο ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει την πρόταση του ΠΦΣ  στον ΕΟΦ,  ώστε να εφαρμοστούν ταινίες γνησιότητας και σε αυτά τα προϊόντα.

 

Γ.  Ψυχιατρικά φάρμακα για ανασφάλιστους 

 

Με δεδομένο το θόρυβο που δημιουργήθηκε για τη χορήγηση ψυχιατρικών και νευρολογικών φαρμάκων για τους ανασφάλιστους, έγινε εκτενής  συζήτηση,  με παράλληλη ανοιχτή ακρόαση με τον υπουργό υγείας, όπου με σαφήνεια διευκρινίστηκε από τον υπουργό   ότι η διάθεση τέτοιων φαρμάκων από τα νοσοκομεία θα γίνεται  ΜΟΝΟ στους πρώην προνοιακούς ασφαλισμένους,   καθώς και σε  όσους  ανασφάλιστους  διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (2.400 ανά έτος). 

 

Προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας εκτελούμε για τους ανασφάλιστους όλες τις συνταγές πλην αναλωσίμων.

 

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά και προς αποφυγή παρανοήσεων και λανθασμένης πληροφόρησης, ότι η επίσημη ενημέρωση για όλα τα θέμα τα που αφορούν στα φαρμακεία, γίνεται μόνο από τα πρωτοβάθμια καθώς και το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του κλάδου.

 

 

 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                           ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

 
Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails