Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: Κλίμα S.O.S - Ήλιος, Καύσωνας & η Ζωή μας

Κλίμα S.O.S. - ΗΛΙΟΣ,  ΚΑΥΣΩΝΑΣ  &  Η ΖΩΗ ΜΑΣ
 
Οι πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης ενημερώνονται από τους φαρμακοποιούς

Με αφορμή τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές που υπέστησαν τα δάση μας το περσινό καλοκαίρι αλλά και όσων λέγονται, γράφονται και ακούγονται για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας, για την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος, τις διαβρώσεις που έχουν υποστεί τα εδάφη, την έλλειψη νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προβαίνει στην ενημέρωση αρχικά των μελών του, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων, και στη συνέχεια των καταναλωτών με τη διανομή ενημερωτικών εντύπων μέσα από τα φαρμακεία.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας «Κλίμα S.O.S. – Ήλιος, καύσωνας & η ζωή μας», που διεξάγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε 12 πόλεις, με τη συνεργασία των τοπικών φαρμακευτικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση για τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, στις 2 Απριλίου.

Την ημερίδα στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 500 περίπου φαρμακοποιών. Στην ημερίδα αυτή παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας, για την αναγκαιότητα αλλά και τους κινδύνους του ήλιου καθώς και για τις συνέπειες  που έχει ο καύσωνας σε ευπαθείς κυρίως ομάδες (ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά).

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ευγενίδης, που επισήμανε ότι «Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και στον ρόλο που μας έχει εμπιστευθεί η πολιτεία, ως λειτουργοί της δημόσιας υγείας. Να εξηγήσουμε ότι το φαρμακείο είναι το κατάλληλο σημείο για την παροχή συμβουλών σχετικά με θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης και ο φαρμακοποιός είναι εκείνος που, χάρη στην καθημερινή του επαφή με τον κόσμο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί με τους πελάτες του, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωσή τους για το πρόβλημα, αλλά και την καθοδήγηση στον γιατρό, όταν κρίνεται αναγκαίο».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μάριος Κόκκορης, BSc, MSc, Dic, Σύμβουλος Διαχείρισης & Προστασίας Περιβάλλοντος, τόνισε ότι τα τελευταία 100 χρόνια, η μέση ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,74 °C παγκοσμίως και κατά σχεδόν 1 °C στην Ευρώπη, γεγονός που συνιστά ασυνήθιστα ταχεία θέρμανση. Πράγματι, ο 20ός αιώνας ήταν ο θερμότερος αιώνας και η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία των τελευταίων 1.000 ετών. Αυτή η τάση υπερθέρμανσης συνεχίζεται: τα έντεκα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί την τελευταία δωδεκαετία.

Και πρόσθεσε πως «Η Διεθνής Ομάδα για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ένας οργανισμός του Ο.Η.Ε. που αποτελεί σημείο συνάντησης εκατοντάδων ειδικών επί του κλίματος από ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπει ότι μέχρι το 2100 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,8°C έως 4°C -και στη χειρότερη περίπτωση έως 6,4°C- εκτός αν οι άνθρωποι αναλάβουν δράση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αν και με την πρώτη ματιά η διαφορά δεν μοιάζει σημαντική, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων, πριν από 11.500 χρόνια, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη ήταν μόνο κατά 5°C χαμηλότερη από τη σημερινή, και παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν καλυμμένο από ένα χοντρό στρώμα πάγου!»

Ο κ. Κόκκορης έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμυρών. Τονίζοντας δε τον καθοριστικό ρόλο των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος ανέφερε ότι «Εάν δεν αναλάβουμε δράση, η αλλαγή του κλίματος θα προκαλεί όλο και περισσότερο δαπανηρές ζημίες και θα διαταράσσει τη λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντός μας, το οποίο μας παρέχει τροφή, πρώτες ύλες και άλλους ζωτικούς φυσικούς πόρους. Αυτό θα επιδράσει αρνητικά στις οικονομίες μας και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι κυρίες Λίνα Φίλη και Ράνια Λέχου, φαρμακοποιοί των Δερματολογικών Εργαστηρίων Avène εξήγησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους γιατί ο ήλιος είναι αναγκαίος αλλά και γιατί γίνεται επικίνδυνος όταν τον αγνοούμε!

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στις βλαβερές βιολογικές δράσεις των UVA και UVB ακτινοβολιών που έχουν αποτέλεσμα το ηλιακό ερύθημα, τη φωτογήρανση, τις φωτοδερματίτιδες και τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, ενώ έκαναν μια σύντομη αναφορά στις Ευρωπαϊκές συστάσεις για τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας καθώς στις απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα αντιηλιακό προϊόν, ώστε να προσφέρει αποτελεσματική προστασία από το σύνολο των βλαπτικών ακτινοβολιών, σεβόμενο τις ιδιαιτερότητες του κάθε δέρματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε για τους φαρμακοποιούς η σύντομη επισκόπηση κοινών περιστατικών που συναντούν καθημερινά στα φαρμακεία τους.

Στην επιστημονική ημερίδα παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ιατρός κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης, εκπροσωπώντας του Νομάρχη Θεσσαλονίκης και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, ενώ συγχαρητήριες επιστολές για την διοργάνωση της ημερίδας απέστειλαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Στο επόμενο διάστημα θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα

από τα φαρμακεία του Νομού Θεσσαλονίκης,

για την έκθεση και την προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία.

Χορηγός της καμπάνιας είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails