Απολογισμός του 6ου PHARMAPOINT

6ο PHARMA point: στην… καρδιά της φαρμακευτικής αγοράς!

Περισσότεροι από 3.000 φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν και φέτος, στο πλαίσιο του 6ου PHARMA point, που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Για έκτη συνεχή χρονιά, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διοργάνωσε το PHARMA point, που αποτελεί πλέον διεθνές σημείο συνάντησης της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα. Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν και φέτος η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στα περίπτερα 2, 3 και 17 της Helexpo, 130 επιχειρήσεις έδωσαν το παρών και παρουσίασαν στα περίπτερά τους νέα προϊόντα και υπηρεσίες χρήσιμες για το φαρμακείο.

6.10.2005

Το 6o PHARMA point άνοιξε τις πύλες τού περιπτέρου 2 της Helexpo στις 21:00. Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, υποδέχθηκε τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γιώργο Καλαντζή, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. και πρόεδρο του Π.Φ.Σ., κ. Δημήτρη Βαγιωνά, τον πρόεδρο της Π.Ε.Φ., Δρ. Αντώνιο Αυγερινό, τον πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ., κ. Αστέριο Τσιφτσόγλου, τον πρώην Πρύτανη του Α.Π.Θ., κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο, βουλευτές της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και εκατοντάδες φαρμακοποιούς.

Την κορδέλα στην είσοδο του συνεδριακού κέντρου έκοψαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Γιώργος Καλαντζής απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, επισημαίνοντας ότι “Είμαι φαρμακοποιός, και παρά το γεγονός ότι ως βουλευτής και υπουργός δεν ασκώ το επάγγελμα, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη σημασία αυτού του κρίκου, στην αλυσίδα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας”. Ο υπουργός τόνισε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και συμπλήρωσε ότι “Ως τέτοιο κοινωνικό αγαθό, το αντιμετωπίζει και η σημερινή κυβέρνηση, με σεβασμό, τόσο προς τον επαγγελματία και επιστήμονα φαρμακοποιό, όσο και προς τον ασθενή - καταναλωτή”.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, και έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος βράβευσε τον κ. Ιωάννη Αντωνόπουλο, για την προσφορά του στην εκπαίδευση κατά τη θητεία του ως πρύτανης του Α.Π.Θ., τον κ. Διονύσιο Φιλιώτη, για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ, και τον κ. Κλέωνα Τσέτη, για την προσφορά του στον φαρμακευτικό χώρο.

7.10.2005

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου από την πρώτη κιόλας μέρα.

Σε ομιλία για τη σύγχρονη αντιμετώπιση της Ατοπικής Δερματίτιδας, η κ. Παρασκευή Μαργάρη, Αν. Καθ. Παθολογίας-Αλλεργιολογίας του Α.Π.Θ., ανέφερε ότι “η σύγχρονη θεραπευτική αγωγή στοχεύει στην -κατά το δυνατόν- απομάκρυνση των παραγόντων εκείνων που πυροδοτούν τη νόσο, στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματά του, καθώς και στην εξάλειψη των λοιμώξεων”.

“Το 50% του πληθυσμού, άνω των 50 ετών, έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα αιμορροΐδων τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του”, τόνισε η φαρμακοποιός, κ. Χρυσούλα Γκούσκου. Αναφερόμενη δε στα αίτια επισήμανε την καθιστική ζωή, την κακή διατροφή και το άγχος, ενώ αναφέρθηκε σε νέα φυτικά προϊόντα, ενάντια στην κορτιζόνη, που υπόσχονται μια ποιοτικότερη και πιο αποτελεσματική λύση.

Με θέμα το “νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο” ο Δρ Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος, επισήμανε ότι “τα νέα φάρμακα είναι εξαιρετικά καλά και ο άνδρας που επιλέγει ένα φάρμακο το επιλέγει κυρίως με κριτήριο την υποκειμενική του κατάσταση” ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα της ΣτΔ δεν αποτελεί πλέον ταμπού και κάθε άνδρας το συζητά τόσο με τη σύντροφό του όσο και με τον γιατρό του, που θα του συστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει.

Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε με δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

“Επιχειρηματικές λύσεις και προϊόντα leasing για τους φαρμακοποιούς” παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς, με παραδείγματα για την καλύτερη κατανόησή τους.

Στην ομιλία του για τα “φάρμακα για τον πόνο και τη φλεγμονή”, ο ρευματολόγος, κ. Παναγιώτης Τρόντζας, παρουσίασε τις διαφορές των αναλγητικών, τα κλασικά ΜΣΑΦ και τις κοξίμπες, καθώς και γενικές οδηγίες ορθής αναλγησίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι για το πρόβλημα των Ναρκωτικών. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, κ. Γεώργιος Ορφανός, τόνισε ότι “η πρόληψη, η φυσική εκπαίδευση και ο αθλητισμός είναι η απάντηση στο πρόβλημα”, επισημαίνοντας πως ο αθλητισμός απειλείται από το δικό του ναρκωτικό, το doping, όπου η μάχη είναι αδυσώπητη. Ενδιαφέρον προκάλεσε το στοιχείο του ποσοστού αύξησης των πολιτών που ασχολούνται με τον αθλητισμό, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, από 25% σε 40%.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα και αναφερόμενος στην εμπειρία του, ο Αν. Καθ. Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Α.Π.Θ., κ. Ματθαίος Τσούγκας, επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της οικογένειας, και ειδικότερα της μητέρας, στην αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών. Και πρόσθεσε ότι “η Πολιτεία πρέπει να λάβει επιτέλους σοβαρά υπόψη της ένα πρόβλημα που καθημερινά γίνεται μεγαλύτερο με κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό. Το μεγαλύτερο όμως θύμα της υπόθεσης των ναρκωτικών είναι η νεολαία, η οποία συνεχώς συρρικνώνεται και όπως είπε ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α,7) “Αν λείψει η νεολαία από την πόλη είναι σαν να λείπει από το έτος η άνοιξη”.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χρίστος Τσολάκης, ομ. Καθ. του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ., συγκίνησε του παρευρισκόμενους, πολλοί από τους οποίους υπήρξαν μαθητές του. Αναφέρθηκε στην πολύχρονη εμπειρία του κοντά στα παιδιά, όντας καθηγητής τους, αλλά και στην ευαισθησία που πρέπει να επιδείξουν οι ιθύνοντες για τα παιδιά που έχουν έρθει αντιμέτωπα με τα ναρκωτικά.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με την εξαιρετική εμφάνιση του Λαογραφικού Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας, που τιμώντας τις παραδόσεις του τόπου τους τραγούδησαν και χόρεψαν με όλους όσους βρέθηκαν εκεί. Οι στιγμές που χάρισαν ήταν μοναδικές, καθώς ο συγκινητικός ήχος του κλαρίνου ξύπνησε στους περισσότερους μνήμες από “τόπο” που άφησαν πίσω.

8.10.2005

Η 2η μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της θεραπείας των τραυμάτων με μέλι, καθώς πρόσφατα άρχισαν να κυκλοφορούν και στη χώρα μας ειδικές αλοιφές, επιθέματα και ενθέματα, που περιέχουν ως βασικό συστατικό το μέλι. Μετά την εισήγηση του Dr Hans Rode MD από το Radbound Medical Centre, Nijmegen, The Netherlands, ο Δρ. Ελευθέριος Σμαρόπουλος, παιδοχειρουργός, ανέφερε ότι “τα συγκεκριμένα προϊόντα βοηθούν στη γρήγορη επούλωση των πληγών και των τραυμάτων είτε πρόκειται για χτύπημα που φέρει ένα παιδί, όταν πέφτει από το ποδήλατο, είτε για κάποιον ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με ανοιχτές πληγές στο σώμα του”.

Ακολούθησε ομιλία του Δρ. Ιωάννη Καβαλιώτη, Δ/ντή Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα εμβόλια και την αναγκαιότητα ορθής εφαρμογής τους.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι σύνεδροι-φαρμακοποιοί το στρογγυλό τραπέζι για τη “Διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης”, όπου παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τους ομιλητές. Ο κ. Γεώργιος Σ. Στεργίου, Επ. Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, και ο κ. Victor Aquino, Technology Designer της Microlife AG αναφέρθηκαν στο ποσοστό των ατόμων που είναι υπερτασικοί, χωρίς να το γνωρίζουν, καθώς και για τη θεραπευτική αγωγή της υπέρτασης. Έγινε ακόμη αναφορά στους Μύθους και την Αλήθεια σχετικά με το πρόβλημα της Υπέρτασης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την εκδήλωση “Συμβουλευτικό μακιγιάζ: από τα βασικά στην τέλεια εικόνα”. Ο παγκοσμίου φήμης make-up artist κ. Φρέντυ Καλομπράτσος, παρουσίασε τα “μικρά” μυστικά του μακιγιάζ στις γυναίκες-φαρμακοποιούς. Συντονίστρια ήταν η. κ. Κέλλυ Ζερβουδάκη, φαρμακοποιός, Γραμματέας του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Φ.Σ.Α.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκπαιδευτικό Διήμερο: “Ας αναπτύξουμε τις επαγγελματικές μας ικανότητες”

Για πρώτη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του PHARMA point, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Carla, διοργάνωσε εκπαιδευτικό διήμερο για τους φαρμακοποιούς, τους βοηθούς φαρμακείου και τους φοιτητές Φαρμακευτικής. Ομιλητές ήταν η κα Τάνια Καραγεώργη, Βιολόγος MSc, ο κ. Francois Demailly, Υπεύθυνος Διεθνούς Merchandising της Pierre Fabre, και ο Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Λέκτορας του Τμήματος Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών. Χορηγός του εκπαιδευτικού διημέρου ήταν η Pierre Fabre.

Ενημερωτική ημερίδα για το κοινό: “Νεανικός Διαβήτης: συνολική φροντίδα και αντιμετώπιση”

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο εγχείρημα του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του PHARMA point, για πρώτη φορά, ενημερωτική ημερίδα για το κοινό, με το μήνυμα “υγεία + γνώση”. Χορηγός της ημερίδας ήταν η Menarini Diagnostics.

Την Κυριακή το πρωί, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολίτες από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”, προκειμένου να ενημερωθούν για τον Νεανικό Διαβήτη και την αντιμετώπισή του, αλλά και να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν.

Εκεί ήταν και ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, που στον χαιρετισμό του εξέφρασε την υποστήριξή του σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και του ΠΦΣ, κ. Δημήτριος Βαγιωνάς, και ο πρόεδρος του Φ.Σ.Θ., κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Ομιλητές ήταν η κα Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου, Λέκτορας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, ο Dr. Τζαντ Μουσλέχ, Ενδοκρινολόγος και η κα Έφη Ευστρατίου, Διαιτολόγος. Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο γραμματέας του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Πανελλήνιο συμπόσιο: Διατροφή: Ασπίδα Υγείας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Συμπόσιο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής, υπό την αιγίδα των τμημάτων Διατροφής & Διαιτολογίας των Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Μέγας χορηγός του Συμποσίου ήταν τα τυριά Milner της εταιρείας Campina Hellas.

Εκατοντάδες διαιτολόγοι, φοιτητές, αλλά και φαρμακοποιοί παρακολούθησαν το συμπόσιο προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα όπως η ορθή διατροφική στάση, τα αντιοξειδωτικά, τα προβιοτικά-λειτουργικά τρόφιμα, κ.ά.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails