Συνάντηση με τους ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ

Σημαντική πρωτοβουλία του Φαρμ. Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου 2003 η συνάντηση των Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Βορείου Ελλάδος με την ηγεσία του νεοσύστατου Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), παρουσία του Προέδρου του Π.Φ.Σ. κ. Δημ. Βαγιωνά.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας και παρέστησαν:
Από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Νικήτας Μπάλλας, ο οποίος για το λόγο αυτό ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα, η κυρία Στεφανία Γεραντίδου, προϊσταμένη περιφερειακού γραφείου Μακεδονίας-Θράκης και ο Φαρμακοποιός-επιθεωρητής υγειονομικού τομέα κ. Κων/νος Παπαδιαμαντόπουλος.
Από τους Φαρμ. Συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας παρέστησαν οι κ.κ. Λεοντής, πρόεδρος Φ.Σ. Ξάνθης, Κυριαζόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Πέλλας, Τσαπέκος, πρόεδρος Φ.Σ. Ροδόπης, Καλογραιάκης, πρόεδρος Φ.Σ. Σερρών, Μαργαριτίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Χαλκιδικής, Ανθόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Δράμας, Αδαμίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Έβρου, Κωνσταντινίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Καβάλας, Αγαθόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Κιλκίς, Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Ημαθίας, Βελονάς, αντιπρόεδρος Φ.Σ. Κοζάνης και Πυροβέτσης, εκπρόσωπος του Φ.Σ. Καστοριάς.
Επίσης ήταν παρόντα όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. και του Ε.Σ. του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.
Μετά την εισήγηση του Προέδρου του Φ.Σ.Θ. κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη και του Προέδρου του Π.Φ.Σ. κ. Βαγιωνά, οι προσκεκλημένοι του ΣΕΥΥΠ ανέπτυξαν τις θέσεις και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας τους, έδωσαν διευκρινίσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν τους ελέγχους στα φαρμακεία και στο τέλος απάντησαν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των φαρμακοποιών της Βόρειας Ελλάδας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στα σοβαρότερα ζητήματα όπως την αυτοπρόσωπη παρουσία στο φαρμακείο του αδειούχου φαρμακοποιού, την πιστή τήρηση του ωραρίου ιδίως κατά τη διάρκεια των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων, την κατοχή βιβλιαρίων νοσηλείας, την κωδικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της φαρμακευτικής νομοθεσίας και των ελεγκτικών διαδικασιών. Επίσης συμφωνήθηκε οι έλεγχοι να γίνονται με διακριτικότητα και σεβασμό στο πρόσωπο του φαρμακοποιού αλλά και των παρευρισκομένων ασθενών-πελατών. Τέλος συμφωνήθηκε ότι σκοπός των ελέγχων δεν θα είναι η παραπομπή φαρμακοποιών για ασήμαντες τυπικές παραβάσεις που προκύπτουν από τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας (π.χ. δανεικά φάρμακα κ.λ.π.), και ότι δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. να δημιουργήσει στρατιές ενόχων φαρμακοποιών. Προς εξασφάλιση των παραπάνω ζητήθηκε και έγινε δεκτό, κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. σε φαρμακείο, να παρίσταται ο Πρόεδρος του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ή σε περίπτωση αδυναμίας του, αναπληρωτής-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
Στο τέλος όλοι συμφώνησαν πως επετεύχθη ο σκοπός της συνάντησης, που ήταν να διαλυθούν όσες εσφαλμένες εντυπώσεις και αισθήματα ανασφάλειας έχουν δημιουργηθεί στους φαρμακοποιούς από τους πολλαπλούς ελέγχους που υφίστανται.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails