Συμπεράσματα της επιστημονικής εκδήλωσης για τον Διαβήτη

Γιατροί και Φαρμακοποιοί στη “μάχη” για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη, μάστιγας της ανθρωπότητας

“Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 αναμένεται να φτάσει τα 215 εκατ. Το 2010”, τόνισε ο κ. Σ. Ράπτης, Καθηγητής Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.) την περασμένη Τετάρτη, στη Θεσσαλονίκη. Τις ομιλίες παρακολουθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον πάνω από 700 φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

Την παθοφυσιολογία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ανέπτυξε στην ομιλία του ο κ. Γ. Δημητριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους μηχανισμούς που εξασφαλίζουν φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη, στη φυσική εξέλιξη του ΣΔ τύπου 2, στη δυσλειτουργία των β-κυττάρων και στη διαταραχή δράσης της ινσουλίνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Δ. Καραμήτσος, Καθηγητής Παθολογίας του Α.Π.Θ., το 80% των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκοι, γεγονός που επιβάλλει τη χορήγηση διαιτολογίων αδυνατίσματος.

Στα υπάρχοντα φάρμακα, αλλά και στα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα και τις νέες θεραπείες αναφέρθηκε ο κ. Σ. Ράπτης, Καθηγητής Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).

“Τη χρονική στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2, πολλοί ασθενείς πάσχουν ήδη από υπέρταση, νεφροπάθεια και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου”, τόνισε ο κ. Α. Τουρκαντώνης, Ακαδημαϊκός - Καθηγητής Παθολογίας του Α.Π.Θ. Και συμπλήρωσε ότι “η θεραπεία, συνήθως με συνδυασμό περισσοτέρων των 2 φαρμάκων, από τα οποία πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν οι ΑΜΕΑ και ΑΥΑ, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την πρόγνωση και παρέχει οργανοπροστασία”.

Τη σχέση εμπιστοσύνης φαρμακοποιού-ασθενή επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους ο κ. Δ. Ευγενίδης, Φαρμακοποιός, Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ισχυροποιώντας τον ρόλο του φαρμακοποιού στη “μάχη” για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη. Ακόμα, αναφέρθηκε στο τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φαρμακοποιοί για να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων μέσα από τις οποίες ενημερώνονται οι επιστήμονες υγείας για τις τελευταίες ιατρικές και φαρμακευτικές έρευνες.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: Pfizer και Menarini Diagnostics



Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails