Συνέντευξη του προέδρου του Φ.Σ.Θ Κυριάκου Θεοδοσιάδη στην εφημερίδα "ΔΗΜΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ"

Δείτε ΕΔΩ την συνέντευξη του Προέδρου του Φ.Σ.Θ. κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη στην εφημερίδα ΔΗΜΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ στη σελίδα 13

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Θ. και Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκο Θεοδοσιάδη.

-Κύριε Θεοδοσιάδη, από τη μία πλευρά το Υπουργείο, από την άλλη οι φαρμακοβιομηχανίες, στη μέση οι φαρμακοποιοί και οι ασθενείς. Εξηγήστε μας πως οδηγηθήκαμε εδώ κι αν βλέπετε να ξεπερνιέται το πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, που έχετε κατά διαστήματα, δεν χορηγείτε επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό συμβαίνει πάντα όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Έτσι λοιπόν και στη δική μας περίπτωση, τις επιπτώσεις των μειώσεων των τιμών των φαρμάκων από το Κράτος την πληρώνουμε διπλά οι φαρμακοποιοί. Από τη μια λόγω της συνεπακόλουθης μείωσης του κύκλου των εργασιών μας (μειωμένος τζίρος), της απαξίωσης του αποθέματός των φαρμάκων μας (φάρμακα που αγοράσαμε με ψηλές τιμές αναγκαζόμαστε να τα πουλάμε με τις νέες χαμηλές) και από την άλλη με τις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων λόγω της άρνησης των εταιρειών να εφοδιάσουν με φάρμακα την Ελληνική αγορά εξ αιτίας των χαμηλών τιμών αλλά και των εξαγωγών που γίνονται λόγω των ελκυστικών χαμηλών τιμών που έχουν τα φάρμακα στη χώρα μας. Έτσι φαρμακοποιοί και ασθενείς ταλαιπωρούμαστε αφάνταστα μέχρι να βρουμε τα απαραίτητα φάρμακα.

Η αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, είναι το τελευταίο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τη δουλειά μας και τις οικογένειές μας. Φτάνουμε στην κίνηση αυτή όταν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ κάθε συμβατική του υποχρέωση και αδυνατούμε πλέον να αγοράσουμε καινούργια φάρμακα. Ουσιαστικά δεν έχουμε χρήματα για να αντικαταστήσουμε τα φάρμακα που έχουμε χορηγήσει και για τα οποία δεν έχουμε εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

-Πιστεύετε ότι η επαρκής και σταθερή δημόσια χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, θα λύσει το πρόβλημα;

Οπωσδήποτε η επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση από το Κράτος θα δώσει μια βοήθεια στα προβλήματα ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ. Χρειάζονται όμως και μέτρα για τον εξορθολογισμό των εσόδων του καθώς τα μέτρα περιστολών, ειδικά στη φαρμακευτική δαπάνη, έχουν εξαντληθεί.

-Προκύπτουν «αδικίες» με όλη αυτήν την κατάσταση; Αναφερόμαστε σε αδικίες τόσο προς τους φαρμακοποιούς όσο και προς τον απλό πολίτη.

Κατάφωρη αδικία αποτελεί το γεγονός της υποβάθμισης της φαρμακευτικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει για καλύτερη περίθαλψη από αυτήν που απολαμβάνουν σήμερα. Οι φαρμακοποιοί έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα σ’ αυτήν τη μείωση της δαπάνης και μάλιστα με βάρβαρο τρόπο, δηλαδή με πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

-Ποιες είναι οι προτάσεις σας προς την κυβέρνηση και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι επαφές σας;

Τις θέσεις και τις προτάσεις των φαρμακοποιών τις εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον οποίο έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος. Ο Π.Φ.Σ. είναι από το νόμο σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής. Δυστυχώς καμιά κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν δέχθηκε να συζητήσει τις προτάσεις μας, κάτι που έπρεπε να γίνει ειδικά στην περίοδο της κρίσης. Εξάλλου, αν δεν ρωτήσουν τους ειδικούς, σε ποιους θα απευθυνθούν; Παρ’ όλα αυτά οι προτάσεις μας παραμένουν στον αέρα και οι λύσεις που δίδονται τις περισσότερες φορές είναι μακράν της πραγματικότητας και γι’ αυτό τις βλέπουμε να αποτυγχάνουν.

-Φάκελος «γενόσημα φάρμακα». Την άποψή σας επί του θέματος…

Τα γενόσημα είναι φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα, έχουν λάβει έγκριση από τον ΕΟΦ και συνεπώς οφείλουμε να τα εμπιστευόμαστε. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ελέγχονται συστηματικά ως προς τα ποιοτικά αλλά και τα ποσοτικά τους χαρακτηριστικά. Υπάρχουν εταιρείες γενοσήμων με μακράν ιστορία στη χώρα μας που έχουν αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου την αξιοπιστία τους. Υπάρχουν όμως και νέες εταιρείες που εμφανίζονται κάθε τόσο, για τις οποίες οι λειτουργοί της υγείας είμαστε επφυλακτικοί μέχρι και αυτές να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης μας.

-Πιστεύετε πως οδηγούμαστε σε μία περίοδο, που το φαρμακείο θα εξυπηρετεί τους ασθενείς αποκλειστικά με γενόσημα;

Θα έλεγα πως είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί αυτό. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιεί ένα νέο τρόπο αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων με την τιμή αναφοράς, δηλαδή αποζημιώνει το φτηνότερο φάρμακο που είναι κάποιο γενόσημο. Αν ο ασθενής επιθυμεί να πάρει το πρωτότυπο-ακριβότερο, μπορεί να το κάνει πληρώνοντας, εκτός από τη συμμετοχή του, και τη διαφορά τιμής μεταξύ γενόσημου και πρωτότυπου. Έτσι και το κράτος πετυχαίνει την πολυπόθητη οικονομία και ο ασθενής έχει, σε συνεργασία με το γιατρό ή το φαρμακοποιό του, τη δυνατότητα επιλογής του πρωτότυπου φαρμάκου.

-Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε «νέο δελτίο τιμών φαρμάκων». Από πότε θα ισχύσει και τι όφελος θα έχουν οι ασθενείς;

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και θα είναι χαμηλότερες για τα φάρμακα από 5 Ευρώ και πάνω. Ασφαλώς θα υπάρξει όφελος και για την κοινωνική ασφάλιση και για την τσέπη των ασθενών. Θα υπάρξει όμως και τεράστιο πρόβλημα για τα φαρμακεία που θα κληθούν να πουλήσουν με τις νέες μειωμένες τιμές, φάρμακα που έχουν αγοράσει με τις παλαιές υψηλότερες. Και είναι η έβδομη ή όγδοη φορά που συμβαίνει αυτό σε διάστημα δύο ετών, με αποτέλεσμα κάθε φορά τα φαρμακεία να χάνουν χιλιάδες Ευρώ. Παρόλο που έχουμε ζητήσει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να πουλάμε τα φάρμακα σύμφωνα με τις τιμές που τα αγοράσαμε, κάτι που, τεχνικά, είναι εύκολο να γίνει, το Υπουργείο Υγείας κωφεύει. Όπως επίσης κωφεύει και το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο απευθυνθήκαμε για να υπάρξει φορολογική ρύθμιση αυτής της αδικίας. Έτσι, αισθανόμαστε το κράτος να μπαίνει στο φαρμακείο μας σαν κοινός ληστής και να μας κλέβει μπροστά στα μάτια μας…

-Απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Άλλο ένα θέμα που σας έφερε σε κόντρα με το Υπουργείο Υγείας.

Ο Έλληνας φαρμακοποιός δουλεύει πολλές ώρες παραπάνω από το κανονικό ωράριο, τόσο μέσα στο φαρμακείο κατά τις διημερεύσεις και τις διανυκτερεύσεις, τις Κυριακές, τις γιορτές, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Πάσχα. Έχει επίσης πάρα πολλές ώρες δουλειά για να φέρει βόλτα την τεράστια γραφειοκρατία των Ασφ. Ταμείων και φυσικά τρέξιμο από τα χαράματα σε τράπεζες, εφορίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του πριν ανοίξει το φαρμακείο. Περισσότερες ώρες λοιπόν πραγματικά δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δουλειά μας είναι να χορηγούμε φάρμακα με ασφάλεια. Επίσης κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τα φαρμακεία είναι χώροι παροχών υπηρεσιών υγείας. Όλοι οι αντίστοιχοι χώροι όπως Νοσοκομεία, πολυιατρεία ταμείων, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ. είναι κλειστά τις ώρες που είναι κλειστά και τα φαρμακεία. Δεν συντρέχει δηλαδή κανένας λόγος να είναι ανοικτά εκείνες τις ώρες παραπάνω φαρμακεία από τα εφημερεύοντα. Η απελευθέρωση λοιπόν του ωραρίου εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματιών που δεν έχουν σχέση με φαρμακοποιούς, αλλά χρησιμοποιούν μερικούς σαν όχημα για την εισβολή τους και στον δικό μας χώρο.

-Με πόσα και ποια ταμεία συνεργάζεστε σήμερα; Μας δίνετε μια εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυσκολίες και το μέγεθος του όποιου προβλήματος;

Σήμερα, παραπάνω από το 95% των ασφαλισμένων ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ και αυτό μας δημιουργεί αξεπέραστο πρόβλημα όταν οι πληρωμές του ξεπερνούν τα συμφωνηθέντα χρονικά περιθώρια. Παλαιότερα το πρόβλημα ήταν μικρότερο γιατί όταν ένα ταμείο καθυστερούσε τις πληρωμές του, κάποιο άλλο πλήρωνε και έσωζε την κατάσταση. Σήμερα, κάθε μέρα καθυστέρησης της εξόφλησης των λογαριασμών μας από τον ΕΟΠΥΥ, βυθίζει τα φαρμακεία στα χρέη με απρόβλεπτες συνέπειες για τη Δημόσια υγεία.

-Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας αναλύσετε ανθρωποκεντρικά, πώς βιώνετε την όλη κατάσταση-στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία-μέσα στο χώρο στον οποίο κινείστε.

Στα φαρμακεία μας ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο που μας εμπιστεύεται, μας λέει το πρόβλημά του, τον πόνο του και παίρνει από μας μια κουβέντα κατανόησης και συμπαράστασης. Βλέπουμε λοιπόν ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κοινωνική κρίση που αν δεν εκτονωθεί θα οδηγήσει ενδεχομένως σε έκρηξη. Σίγουρα όμως θα εκραγεί η υγειονομική βόμβα που οφείλεται στις τεράστιες περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας. Η κατάρρευση του συστήματος υγείας για τους ασφαλισμένους, οι στρατιές των εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους για την υγεία με αποτέλεσμα να μένουν ανασφάλιστοι, οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομειακά υλικά και φάρμακα αποτελούν σίγουρα το καλύτερο υπόστρωμα για την έκρηξη της υγειονομικής βόμβας. Όλοι οι ειδικοί της Υγείας συμφωνούν σ’ αυτό. Ας ελπίσουμε να ληφθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση. Ας ελπίσουμε να αντιμετωπιστεί επιτέλους η υγεία σαν αγαθό και όχι απλά σαν ένα νούμερο στον Κρατικό προϋπολογισμό.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails