ΕΟΦ: Διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων κατά παράβαση της νομοθεσίας

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΟΦ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ


Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης που ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (15.2.2013, θα το δείτε στο τέλος της δήλωσης) έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο διαφορετικά θέματα που προκύπτουν άμεσα και έμμεσα από το εν λόγω δημοσίευμα. Κατ’ αρχήν είναι δεδομένο ότι η πώληση φαρμάκων από φαρμακεία προς φαρμακαποθήκες είναι δραστηριότητα παράνομη.

Αναγνωρίζω ότι πολλοί φαρμακοποιοί δεν το γνώριζαν, αν και, άγνοια νόμων και μάλιστα νόμων που άπτονται της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, δεν επιτρέπεται.

Αναγνωρίζω επίσης ότι αυτή η διαδικασία συγκέντρωσης των εξαγώγιμων φαρμάκων συμβάλλει ως ένα βαθμό στην ύπαρξη ελλείψεων σε πολλά φάρμακα.

Παρεμπιπτόντως έχω την άποψη -και την έχω καταθέσει δημοσίως επανειλημμένα- ότι η κυρίαρχη αιτία ύπαρξης των ελλείψεων είναι η ανεπαρκής τροφοδοσία της αγοράς με ορισμένα φάρμακα από ορισμένες εταιρίες.

Συγκεκριμένα φάρμακα - συγκεκριμένες εταιρίες.

Άλλωστε πώς εξηγείται το φαινόμενο στη διάρκεια του 2012 να έχει υποδιπλασιασθεί ο όγκος των εξαγωγών και να έχει διπλασιαστεί ο όγκος των ελλείψεων;

Ακόμη πώς εξηγείται φαινόμενο να έχουν απαγορευθεί εντελώς οι εξαγωγές μερικών δεκάδων φαρμάκων εδώ και αρκετές βδομάδες και παρ’ όλα αυτά να μην έχει βελτιωθεί έστω κατ’ ελάχιστο η τροφοδοσία των φαρμακείων με τα φάρμακα αυτά;

Όλοι οι φαρμακοποιοί το γνωρίζουν και το ζουν καθημερινά.

Ας κλείσουμε εδώ, προς το παρόν, το θέμα των ελλείψεων κι ας επανέλθουμε στο θέμα του δημοσιεύματος της «Ελευθεροτυπίας».

Αναγνωρίζω λοιπόν την παράβαση των νόμων εκ μέρους κάποιων φαρμακοποιών, με τα ελαφρυντικά που επεσήμανα και το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο διαπράχθηκαν.

Σε καμία περίπτωση όμως δε θα δεχθώ, ο κλάδος των φαρμακοποιών να παίξει το ρόλο της Ιφιγένειας θυσιαζόμενος στο βωμό της σκοπιμότητας, των επικοινωνιακών αναγκών και κυρίως, που είναι και το χειρότερο, για να αποκρυβεί ο κύριος ένοχος, η φαρμακοβιομηχανία και η τακτική της ανεπαρκούς τροφοδοσίας της αγοράς.

Φοβάμαι πως όταν οι προβολείς της δημοσιότητας φωτίζουν δυσανάλογα έντονα τις «εξαγωγές μέσω φαρμακείων», αντικειμενικά αφήνουν στη σκιά της δημοσιότητας, δηλαδή ουσιαστικά αποκρύπτουν, τον κυρίως υπεύθυνο των ελλείψεων, δηλαδή τη βιομηχανία.

Τελειώνω με μια ακόμα φράση.

Απευθύνομαι στους συναδέλφους μου και για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνω:

Μη δίνετε εσείς το σκοινί με το οποίο θα σας κρεμάσουν, έστω κι αν είναι πολύχρωμο.


Υ.Γ. Τα όσα αναφέρω ισχύουν για τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων των φαρμακοποιών, που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, «έμπλεξαν» στην ιστορία των εξαγωγών και είναι η μαρίδα της υπόθεσης.

Καμία κατανόηση, κανένας οίκτος για τους «πρωταθλητές» του αθλήματος.

Καταλαβαινόμαστε…


Κυριάκος Θεοδοσιάδης

Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου ΘεσσαλονίκηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails