Απώλειες έως 10.000 € μετρά κάθε φαρμακείο

Χασούρα ύψους 5.000 έως 10.000 ευρώ περιμένει τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα αναγκαστούν να διαθέσουν τα αποθέματα των φαρμάκων που έχουν στα ράφια των φαρμακείων τους με τιμές πολύ πιο χαμηλές απ' αυτές με τις οποίες τα προμηθεύτηκαν.
Της Νικολέττας Μπούκα [email protected] Από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αιτία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η αιφνίδια απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία μειώνει το χρονικό διάστημα διάθεσης των αποθεμάτων φαρμάκων από τον ένα μήνα στις 15 ημέρες, ανακαλώντας την προηγούμενη απόφασή του και ανατρέποντας τον προγραμματισμό όλης της αγοράς.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όταν γνωστοποιήθηκε ότι πρόθεση του υπουργείου Υγείας, μέσω της ανακοστολόγησης περίπου 12.000 φαρμάκων η οποία τέθηκε οε ισχύ από την 1 η Ιουλίου, ήταν να μειωθούν οι τιμές πολλών φαρμάκων έως και 30%, οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να υπάρχει μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να διατεθούν τα αποθέματα που ήταν στα ράφια των φαρμακείων τους, όπως είχε γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Τελικώς, το υπουργείο αποφάσισε να καθορίσει έναν μήνα (μέχρι 29/7/2011) για τη διάθεση των αποθεμάτων (ΥΑ ΔΥΓ3ακ/2θ6-2011) και στη συνέχεια δόθηκε το ίδιο διάστημα και για τις φαρμακαποθήκες. Αποτέλεσμα είναι να μη γνωρίζει κανείς εάν οι αποθήκες έχουν προμηθευθεί τα φάρμακα σε παλιές ή νέες τιμές.
Συγχρόνως, οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να υπάρξει η σήμανση 'Ν.Τ.' (δηλαδή Νέα Τιμή) στις συσκευασίες των φαρμάκων που βρίσκονται στις αποθήκες και στις βιομηχανίες και, τέλος, σε ένα νέο αντιφατικό και αλλοπρόσαλλο διακανονισμό, αποφάσισαν χωρίς καμιά συνεννόηση να περιορίσουν τον ένα μήνα σε 15 ημέρες (μέχρι 15/7/2011 σύμφωνα με την Υ Α ΔΥΓ3(α)οικ. 75145/4-7-2011). Αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσουν ένα απίστευτο αλαλούμ με τις τιμές των φαρμάκων", καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Για αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία αποδεικνύει την αναξιοπιστία της ηγεσίας του υπουργείου, η οποία μέσα σε διάστημα τριών ημερών έλαβε για το ίδιο θέμα δύο αποφάσεις που η μία ανακαλεί την άλλη, κάνει λόγο στη "Μ" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
"Με την ανακοίνωση της ανακοστολόγησης 12.000 φαρμάκων, ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας μία μεταβατική περίοδο, προκειμένου να διαθέσουμε με τις προηγούμενες τιμές τα αποθέματα των φαρμάκων που είχαμε αγοράσει με τις παλιότερες τιμές και η αξία τους υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 100.000 ευρώ ανά φαρμακείο. Αρχικά, το υπουργείο έδωσε διορία ενός μηνός και μόλις προχθές το βράδυ άλλαξε την αρχική του απόφαση και έδωσε διορία μόλις 15 ημερών", τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, εξηγεί ότι είναι αδύνατον έτσι κι αλλιώς να διατεθεί όλο το απόθεμα των φαρμάκων, αφού ο χρόνος απορρόφησής τους, ανάλογα με το φάρμακο, μπορεί να είναι από ένας μήνας έως και τρία χρόνια.
"Από τη στιγμή που έγινε ανακοστολόγηση φαρμάκων και οι τιμές σε κάποια απ' αυτά μειώθηκαν έως και 30%, χρειαζόμασταν ένα μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών για να ισορροπήσουμε τη διαφορά. Αυτό, όμως, δεν είναι δυνατόν να γίνει έως τις 15 Ιουλίου, οπότε εκτιμούμε ότι κάθε φαρμακείο θα υποστεί ζημία από 5.000 έως 10.000 ευρώ, καθώς θα αναγκαστεί να διαθέσει ένα φάρμακο, το οποίο αγόρασε, για παράδειγμα 10 ευρώ, στην τιμή των οκτώ ευρώ", εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails