Με μεγάλο ενδιαφέρον οι φαρμακοποιοί του ΦΣΘ παρακολουθούν τον τρίτο κύκλο μεταπτυχιακών με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη


Με ιδιαίτερη θέρμη αγκαλιάζουν και φέτος οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης τα μεταπτυχιακά μαθήματα που διοργανώνει-για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης. Το δεύτερο μάθημα του 3ου κύκλου, ο οποίος έχει θέμα τον σακχαρώδη διαβήτη, θα γίνει σήμερα, στις οκτώ το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΣΘ. Εισηγητής θα είναι ο παθολόγος – διαβητολόγος, επιμελητής Β΄ Παθολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ, Στέργιος Γκιντίκας και τίτλος μαθήματος «Θεραπευτικές επιλογές στον Σ.Δ: Αντιδιαβητικά δισκία και ενέσιμες θεραπείες, πλην ινσουλινών».

Στόχος των μεταπτυχιακών είναι να επικαιροποιηθούν οι  γνώσεις των φαρμακοποιών σχετικά με τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους ασθενείς που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους και να αναβαθμιστεί το επιστημονικό επίπεδό τους.

Η έναρξη των μαθημάτων έγινε στις 30 Οκτωβρίου με εισηγητή τον ειδικό παθολόγο – διαβητολόγο, τέως επιστημονικό συνεργάτη του Διαβητολογικού κέντρου του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Βασίλειο Ανδρεάδη και τίτλο μαθήματος «Ορισμός, διάγνωση και ταξινόμηση του σακχαρώδους διαβήτη». Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΣΘ ήταν κατάμεστη, ενώ οι 100 και πλέον συμμετέχοντες φαρμακοποιοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη νόσο και να θέσουν τα ερωτήματά τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε.

Κάθε κύκλος μεταπτυχιακών περιλαμβάνει πέντε ή έξι τρίωρα μαθήματα με αντικείμενο εκπαίδευσης μια ενιαία θεματική ενότητα με ανάλογη δομή και συγκρότηση. Στόχος είναι, μετά το τέλος της, ο φαρμακοποιός να έχει μια ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πλήρη γνώση ενός συστήματος του οργανισμού, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των θεραπευτικών – φαρμακευτικών προσεγγίσεων.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε στα χέρια μας για τον σακχαρώδη διαβήτη; Για ποιους ασθενείς ενδείκνυνται τα αντιδιαβητικά δισκία και πότε είναι αναγκαίες οι ενέσιμες θεραπείες; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να πάρουν χθες οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μαθήματος του 3ου κύκλου μεταπτυχιακών σεμιναρίων που διοργανώνει και φέτος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης (ΦΣΘ).

Εισηγητής ήταν ο παθολόγος – διαβητολόγος, επιμελητής Β΄ Παθολογικής Κλινικής 424 ΓΣΝΕ, Στέργιος Γκιντίκας και τίτλος μαθήματος «Θεραπευτικές επιλογές στον Σ.Δ: Αντιδιαβητικά δισκία και ενέσιμες θεραπείες, πλην ινσουλινών». Η αίθουσα του Συλλόγου ήταν και πάλι ασφυκτικά γεμάτη και η συζήτηση που ακολούθησε την εισήγηση του ομιλητή ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε πληροφορίες και γνώσεις. 

Το επόμενο μάθημα θα γίνει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΣΘ. Εισηγητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, υπεύθυνος Διαβητολογικού  Κέντρου  της Α΄ Προπαιδευτικής κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», μέλος δ.σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον σακχαρώδη διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ), Τριαντάφυλλος Διδάγγελος και τίτλος μαθήματος «Θεραπευτικές επιλογές στον Σ.Δ: ινσουλίνη».

Ο 3ος κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails