Δελτίο τύπου για τις νέες αυξημένες συμμετοχές

Από τη Δευτέρα 14/7/2014 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων για μια κατηγορία φαρμάκων τους, αυτά που προστατεύονται από πατέντα και για το λόγο αυτό δεν ακόμη έχουν αντίγραφο-γενόσημο. Μέχρι τώρα τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου αυτού από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (τιμή αναφοράς), την μοιραζόταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ολόκληρη τη διαφορά τιμής την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο.

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο τους συμπολίτες μας και αναδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο την επίθεση που δέχεται το εισόδημά τους στον πιο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της υγείας τους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά για άλλη  μια φορά την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών. Παράλληλα δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτούς που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτούς που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας

Κυριάκος Θεοδοσιάδης               Διονύσιος ΕυγενίδηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails