Πραγματοποιήθηκε το 8ο PHARMAPOINT

Οι φαρμακοποιοί της Ευρώπης συναντήθηκαν στο 8ο PHARMA point

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή φαρμακοποιών από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση της βόρειας Ελλάδας, το 8ο PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μεγάλο χορηγό την εταιρεία SPECIFAR.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών. Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή του ΦΣΘ και του ΠΦΣ, στα εγκαίνια του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά «Με δεδομένες τις παγκόσμιες εξελίξεις δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για τη διεθνοποίηση του PHARMA point. Οι διεργασίες και οι κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορούν άμεσα και τη χώρα μας, και το συνέδριό μας ακολουθεί αυτές τις εξελίξεις. Οι φαρμακοποιοί, ως λειτουργοί της δημόσιας υγείας, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι σε όλα τα θέματα που αφορούν τον κοινωνικό ιστό, αλλά και την επαγγελματική μας υπόσταση. Είμαστε έτοιμοι σαν κλάδος να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην κοινωνική υπευθυνότητα».

Και συμπλήρωσε ο κ. Θεοδοσιάδης πως «καλοδεχόμαστε ό,τι συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους θίγουν την πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη και τα συμφέροντα του φαρμακοποιού. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας των ευρωπαϊκών χωρών των οποίων εκπρόσωποί τους είναι εδώ για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Και η απάντησή μας σε κάθε πρόκληση είναι: επαγρύπνηση, εποικοδομητικός διάλογος με τεκμηριωμένες προτάσεις και συνεχής προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου μας».

Στα εγκαίνια του PHARMA point παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, δρ Αντώνιος Αυγερινός, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών, κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, ο γενικό γραμματέα του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, οι βουλευτές της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωπος του Δημάρχου καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, εκπροσώποι των ασφαλιστικών ταμείων, των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και πλήθος φαρμακοποιών.

«Η διεθνοποίηση του PHARMA point αποδεικνύει τη σημασία της διοργάνωσης  αλλά και την αναβάθμισή της στο διεθνές προσκήνιο, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται.  Η σημερινή διοργάνωση εμπεριέχει το στοιχείο της διεθνοποίησης, της κοινής στόχευσης, της προσπάθειας να παντρευτούν οι γνώσεις, με στόχο να αναδειχθεί το καινούργιο, το καινοτόμο, που θα τονώσει την αγορά, θα δώσει κύρος στην επιστήμη και θα ανοίξει νέους δρόμους προόδου» επισήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 8ου PHARMA point.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, αναφέρθηκε στον ρόλο του φαρμακοποιού και τόνισε ότι «κάποτε πρέπει όλοι να καταλάβουνε ότι ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας κοινωνικός λειτουργός και προστάτης της δημόσιας υγείας, και τα φαρμακεία μας κάνουν πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τιμήθηκαν ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Χρήστος Ζερεφός, για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ φαρμακείων και αγοράς των καλλυντικών, και οι κύριοι Ιγνάτιος Αβαγιανός και Νικόλαος Λιάπης, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς.

Σε ό,τι αφορά στον υπόλοιπο πρόγραμμα του συνεδρίου, στο στρογγυλό τραπέζι για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης, εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών συζήτησαν για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης, για τα όρια και τις ιδιαιτερότητες του φαρμακευτικού επαγγέλματος και για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς.

Βαλκανικό χρώμα στο συνέδριο προσέδωσε η Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και φαρμακοποιών από τις βαλκανικές χώρες. Στην ημερίδα αυτή, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, πανεπιστημιακοί παρουσίασαν επίσημα στοιχεία και συμπεράσματα ερευνών, δίνοντας απαντήσεις σε φλέγοντα ιατρικά ερωτήματα, όπως «πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα;»,  «ποιος ο ρόλος των γενόσημων στην καθημερινή ιατρική πράξη;», «πώς σχετίζονται τα φάρμακα με το περιβάλλον;» κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo, 120 εταιρείες από τον χώρο των φαρμάκων και των καλλυντικών παρουσίασαν νέα φάρμακα, καινοτόμα καλλυντικά και πρωτότυπες υπηρεσίες.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και το περιοδικό ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Πρόγραμμα 8ου PHARMA point

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου

21:00 Επίσημη τελετή έναρξης

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη

Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας

Απονομή τιμητικής διάκρισης στον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Χρήστο Ζερεφό, για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, στον πρόεδρο του ΠΣΒΑΚ κ. Θεόδωρο Γιαρμενίτη, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των φαρμακείων και της αγοράς των καλλυντικών, και στους κυρίους Ιγνάτιο Αβαγιανό και Νικόλαο Λιάπη, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς.

Βράβευση, με τη χορηγία της ELPEN, της φοιτήτριας Καλφοπούλου Ερμιόνης που εισήλθε με την καλύτερη βαθμολογία στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ, το 2008.

22:00 Δεξίωση

Χορηγός: PFIZER HELLAS Α.Ε.


Σάββατο 18 Οκτωβρίου

12:15-13:00 Ενημερωτική ομιλία

«Διακοπή του καπνίσματος, Nicorette: Η μέθοδος για την επιτυχία»
Ομιλήτρια: Μαρία Σαμαρά, βιοχημικός, product manager Nicorette
Χορηγός: Johnson & Johnson Hellas

13:00-13:45 Ενημερωτικές ομιλίες

Φαρμακευτικός μαξιμαλισμός με ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες. Αίτια & «θεραπεία»
Ομιλητής: Πέτρος Βούρτσης, διευθυντής marketing Specifar

Ο ρόλος των γενοσήμων στην καθημερινή ιατρική πράξη
Ομιλήτρια: Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος-ψυχίατρος, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Χορηγός: SPECIFAR PHARMACEUTICALS

13:45-14:30 Ενημερωτική ομιλία

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του φαρμακοποιού απέναντι στο ζευγάρι με σεξουαλική δυσλειτουργία
Ομιλητές: Dr Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Γ. Αυλωνίτης, καθηγητής Marketing και Επικοινωνίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ.

14:30 Δεξίωση

Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ

18:00-19:00 Στρογγυλό τραπέζι

Έρευνα & ανάπτυξη φαρμάκων
Εισαγωγική ομιλία από τον πρόεδρο του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη
Συμμετέχουν:
Δρ Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών
Πάρις Μποσκόπουλος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Pfizer Hellas Α.Ε.

19:00-21:30 Στρογγυλό τραπέζι

«Εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης»
Συμμετέχουν εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων από 8 ευρωπαϊκές χώρες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών.
Συνδιοργάνωση: Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

21:30 Δεξίωση

Χορηγός: DEPON


Κυριακή 19 Οκτωβρίου

11:30-12:15 Ενημερωτική ομιλία

Προστασία και αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών: Αναγκαιότητα συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς
Ομιλήτρια: Δρ Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ, υπεύθυνη Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων.

12:15-12:45 Ενημερωτική ενότητα
Φάρμακα & περιβάλλον

Διαχείριση οικιακών φαρμάκων
Ομιλητής: Γιώργος Κιοσές, αντιπρόεδρος ΙΦΕΤ

Η εμπειρία του ΣΥ. ΦΑ. στην καταστροφή φαρμάκων με περιβαλλοντικούς όρους
Ομιλητής: Λάζαρος Φαρσάκης, πρόεδρος ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης

12:45-14:00 Στρογγυλό τραπέζι

Διάθεση προϊόντων OTC. Η ιταλική εμπειρία
Συντονιστής: Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας
Ομιλητές: Βασίλειος Σερέτης, πρόεδρος ΕΦΕΧ
Cesare Quey, αντιπρόεδρος Federfarma
Χορηγός: ΕΦΕΧΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails