10 χρόνια Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο - Το επίτευγμα της Θεσσαλονίκης για όλη την Ελλάδα


Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο


Ήταν Ιανουάριος του 2001 όταν εκφράστηκε για πρώτη φορά η σκέψη για τη δημιουργία φαρμακευτικού μουσείου στην Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης Κυριάκο Θεοδοσιάδη. Έκτοτε χρειάστηκαν επίπονες προσπάθειες πολλών ετών και ατελείωτες ώρες εθελοντικής εργασίας ώστε η σκέψη αυτή να γίνει πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο του 2007 το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε και σήμερα συμπληρώνει δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας.

Μέσα από τουλάχιστον 3.000 αντικείμενα, όπως φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων, φιαλιδίων με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα, οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε έναν σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων κι όπου, εκτός από την παρασκευή φαρμάκων, γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη και ακτινογραφίες.

Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο προσπάθησε να αντέξει εν μέσω της οικονομικής κρίσης που χτύπησε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τους χώρους του πολιτισμού. Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης από την αρχή είχε δώσει εντολή στον σημερινό διευθυντή του Μουσείου, συνταγματάρχη ε.α. φαρμακοποιό Βασίλειο Νικόλτσιο, το Μουσείο να έχει μηδενικά ανελαστικά έξοδα. Κι αυτό διότι δεν ήξερε αν θα συνεχίζονταν οι χορηγίες οι οποίες αρχικά, με προσωπικές προσπάθειες του κ. Θεοδοσιάδη, ήταν ικανές να δημιουργήσουν το μουσείο. Δυστυχώς βγήκε αληθινός. Επειδή όμως η σχεδίαση έγινε σύμφωνα με τις εντολές του, είναι βέβαιο ότι το μοναδικό μουσείο που δεν πρόκειται να κλείσει για οικονομικούς λόγους είναι το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, το οποίο όντως έχει μηδενικά ανελαστικά έξοδα.

Επιπλέον, όταν πριν 10 χρόνια ορίστηκε γενική διευθύντρια του Μουσείου η καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Ευαγγελία Βαρέλλα, έθεσε έναν όρο: η θέση της να μην είναι αμειβόμενη. Ο όρος έγινε δεκτός από το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου και ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2007. Με το επιστημονικό κύρος και τις διασυνδέσεις της στα φαρμακευτικά μουσεία της Ευρώπης, αλλά και με συνεχείς παρεμβάσεις, παραινέσεις και προτροπές, υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσπάθειες του Δ.Σ. του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου.

Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι δυστυχώς οικονομικοί λόγοι δεν βοήθησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη του μουσείου, τη συνεργασία του με άλλα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού, τη δημιουργία νέων περιοδικών εκθέσεων, την αγορά εκλεκτών μουσειακών φαρμακευτικών αντικειμένων, την επιστημονική τεκμηρίωση των συλλεγέντων κειμηλίων και γενικότερα την ταχύτατη ανάπτυξη του μουσείου όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του 2007 ομόθυμα υποστήριζε τη δημιουργία αρχικά και την ανάπτυξη στη συνέχεια του Μουσείου. Σήμερα με ενέργειες του νέου Δ.Σ. αλλά και με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αργύρη Αργυρόπουλου μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το μουσείο μέσα από την ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ακούραστοι εθελοντές συνεργάτες, μη αμειβόμενοι για την εργασία που προσέφεραν, είναι οι τρεις υπάλληλοι του ΔΙΛΟΦ κ.κ. Μαρία Βογιατζή, Μαρία Μακαρόνα και Αθανάσιος Σταθόπουλος. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε διότι η δεκάχρονη προσφορά τους φανερώνει το ήθος και τις προσωπικές τους ανησυχίες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο κάτι που με πολύ μεράκι δημιουργήθηκε από τον ΦΣΘ πριν 10 χρόνια.

Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου βρίσκονται τα νέα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας), είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν. Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2310-471776 και 6944505120.

Το τελευταίο δίμηνο είναι σε εξέλιξη η ψηφιακή αποτύπωση όλων των βιβλίων του Μουσείου, η ανάρτηση των οποίων θα γίνει στην ιστοσελίδα του Μουσείου που υπάρχει στο δικτυακό τόπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (www.fsth.gr). Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν αυτά τα βιβλία.

 

Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Φαρμακευτικός Σύλλογος ΘεσσαλονίκηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails