Πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα για τις διάλυτες φυτικές ίνες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  • Οι  διαλυτές φυτικές ίνες τεκμηριωμένα πολύτιμοι σύμμαχοι στην υγεία μας  • Νέο συμπλήρωμα διατροφής  που περιέχει γλυκομαννάνη ρυθμίζει τη σωστή καθημερινή εντερική κένωση και έχει πρεβιοτική δράση


Οι φυτικές ίνες,  διατηρούν την καλή εντερική μας λειτουργία και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα με βάση τα όσα ανέπτυξαν οι ομιλητές κατά  τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο ΣΥΦΑ Θεσσαλονίκης με την Αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με την παρουσία πάνω από 500 φαρμακοποιών.

Λιγότερο γνωστό είναι ότι βοηθούν σε σχέση με το υπερβολικό βάρος, τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τον καρκίνο.

Οι  φυτικές ίνες , που ταξινομούνται συχνά ανάλογα με τη διαλυτότητά τους σε διαλυτές και  μη διαλυτές,  επεσήμανε ο κος  Θ. Μάρης, Γαστρεντερολόγος,  υπάρχουν στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», αποτελούν όμως σημαντικό συστατικό της διατροφής μας. Το γεγονός ότι διέρχονται από τον οργανισμό μας χωρίς να απορροφώνται είναι ο κύριος λόγος που καθίστανται  τόσο σημαντικές.

Επιδημιολογικές μελέτες, συνέχισε ο  κος Μάρης, αποδεικνύουν ότι πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή δεν είναι επαρκής. Για το λόγο αυτό,  ένα διατροφικό συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών θα ήταν καλά ανεκτό και έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Η   κα Αν. Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,  τόνισε χαρακτηριστικά ότι  η κατάλληλη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με επαρκής λήψη υγρών, τακτική σωματική άσκηση και μείωση του στρες είναι οι βασικοί παράγοντες στην πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Εάν, κάποιος θέλει να είναι  σίγουρος ότι η ημερήσια πρόσληψη του σε ίνες είναι επαρκής, ένα συμπλήρωμα διατροφής με διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει γλυκομαννάνη, όπως είναι το DULCOFIBRE® συνιστάται.

Η γλυκομαννάνη  (Dulcofibre), συνέχισε η κα Κόκκαλη, έχει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης νερού (100 έως 200 φορές το βάρος της) από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες και ικανότητα σχηματισμού γέλης  με μικρή ρευστότητα . Oι μη διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν 5-25 φορές το βάρος τους σε νερό.

Δεσμεύοντας το νερό,  το νέο συμπλήρωμα διατροφής υποστηρίζει τη λειτουργία του εντέρου, σχηματίζοντας μια φυσική γέλη η οποία όχι μόνο μαλακώνει και διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων, αλλά ασκεί μάλαξη στο τοίχωμα του εντέρου με σκοπό να βοηθήσει στην ομαλότητα  της αφόδευσης και  την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθημερινά.

Η επιπρόσθετη πρεβιοτική του  επίδραση διεγείρει την αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου και επομένως βοηθώντας στη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας

Πρόσθετες μελέτες έχουν αξιολογήσει την κλινική αποτελεσματικότητα του Dulcofibre® στους ασθενείς και των δυο φύλων με χρόνια δυσκοιλιότητα. Η χορήγηση αυτής της διαλυτής ίνας (σε δόσεις των 3g ανά ημέρα για τέσσερις εβδομάδες) συνοδεύθηκε από μια σημαντική αύξηση στη συχνότητα της  εντερικής λειτουργίας και μια επακόλουθη σημαντική μείωση της ανάγκης για χρήση φαρμάκων. Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και στο πέρασμα του  χρόνου, παρά τη χρήση μειωμένων δόσεων (2g ανά ημέρα).

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η  προτεινόμενη καθημερινή πρόσληψη σε φυτικές ίνες είναι 15 - 25γρ. Δυστυχώς η συνηθισμένη πρόσληψη που παρατηρούμε είναι 7-15γρ. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών - άνω των 18γρ -καθημερινά.

 Αποτέλεσμα της χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών είναι Δυσκοιλιότητα - επώδυνες κενώσεις Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), γενικά πεπτικά προβλήματα, αιμορροΐδες και κιρσοί- φλεβίτιδα- θρόμβωση- ραγάδες, καθυστέρηση του αισθήματος κορεσμού - παχυσαρκία.

Άλλες αλλαγές οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την εντερική λειτουργία περιλαμβάνουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα) και άλλων υγρών, μην παραλείποντας την καθημερινή άσκηση, καθώς επίσης και  τη διάθεση αρκετού χρόνου για αφόδευση. Η  έντονη επιθυμία για αφόδευση δε θα πρέπει να αγνοείται.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails