ΠΦΣ: Να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα της συνταγογράφησης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 1080/14.5.2013

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

                        ΠΡΟΣ

-      Τον Υπουργό  Υγείας κύριο Ανδρέα Λυκουρέντζο

-      Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Κύριο Μάριο Σαλμά

-      Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Κύριο Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο

-      Διευθύνοντα  Σύμβουλο ΗΔΙΚΑ Κύριο Χρήστο Χάλαρη

Κοινοποίηση:

Πρόεδρο ΕΟΦ Κύριο Γιάννη Τούντα

Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε επικροτήσαμε από τη πρώτη στιγμή τις διαδικασίες ελέγχου των ταινιών γνησιότητας και στο μέτρο του δυνατού συμβάλλαμε με τις υποδείξεις  μας στον όσο το δυνατόν καλύτερο σχεδιασμό του έργου. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να είμαστε στην διάθεση της Πολιτείας.

Έχουμε όμως να επισημάνουμε ότι κατά την πρώτη  ημρα υλοποίησης του μέτρου παρουσιάστηκαν πολλές περιπτώσεις  φαρμάκων που κατά την διάρκεια του σκαναρίσματος εμφανιζόταν απαγόρευση χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου χωρίς να συντρέχουν οι περιπτώσεις πλαστότητας ταινίας, εξαχθέντος προϊόντος κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα και το μέγεθος του εγχειρήματος καθώς όπως εσείς αναφέρατε περιλαμβάνει 2,5 δις ταινίες γνησιότητας.

Αντιλαμβάνεστε όμως παράλληλα ότι αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα είτε εξαιτίας των φαρμακοβιομηχανιών είτε εξαιτίας του ΕΟΦ, είτε εξαιτίας των μηχανογραφικών συστημάτων έστω για το 1% του συνόλου των ταινιών  που καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων απορρίπτονται χωρίς λόγο 25 εκατ. ταινίες γνησιότητας, δηλαδή 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων.

Αντιλαμβάνεστε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών να περάσουμε στην πλήρη  μηχανογράφηση και καταγραφή των πάντων , απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση και απόλυτη επιτυχία σε επίπεδο 100%.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ, βιομηχανίες) τάχιστα συνεργαζόμενοι να εντοπίσουν τα λάθη και τα προβλήματα  και να τα επιλύσουν ο καθείς στον χώρο ευθύνης του.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διορθώσεις είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς για χειρόγραφη εκτέλεση των συνταγών που περιέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Άλλωστε η αδυναμία χορήγησης τους δεν οφείλεται στους φαρμακοποιούς αλλά σε εγγενείς δυσχέρειες τεχνικής φύσεως.

                                                                       Mε Τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΔΙΚΑ

Μετά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην διασύνδεση φαρμακείων (API) η ΗΔΙΚΑ μας απέστειλε το παρακάτω e-mail:

 

 

Θα  θέλαμε να  σας ενημερώσουμε  ότι κατά τη σημερινή  πρώτη ημέρα πλήρους λειτουργίας της ακύρωσης των ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων διαπιστώθηκε το ακόλουθο φαινόμενο:

 

 Ορισμένοι φαρμακοποιοί μετά το σκανάρισμα της ταινίας γνησιότητας του φαρμάκου στην Η/Σ όταν λαμβάνουν το μήνυμα ότι η παρούσα ταινία είναι άκυρη ή δεν υπάρχει στο σύστημα του ΕΟΦ , και ενώ έχουν επικολλήσει την ταινία του φαρμάκου στην συνταγή, τροποποιούν, πληκτρολογώντας, το τέλος της ταινίας γνησιότητας (π.χ από .........115 σε .........116) που πιθανόν την βρίσκουν διαθέσιμη και συνεχίζουν την εκτέλεση της συνταγής.

 

 Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί αφενός μεγάλο πρόβλημα κατά την εκκαθάριση της συνταγής λόγω ασυμφωνίας του κουπονιού που θα σκαναριστεί στην ΚΜΕΣ για την πληρωμή τους και του κουπονιού που υπάρχει καταχωρημένο στην εφαρμογής της Η/Σ και αφετέρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε άλλους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ακυρώσουν ταινίες γνησιότητας  σε κουτιά που πραγματικά έχουν στο φαρμακείο τους (αφού λάθος θα φαίνονται ως ακυρωμένα).

 

 Για το λόγο αυτό θα σας προτείναμε να ενημερώσετε τους φαρμακοποιούς ότι δεν μπορούν να αλλάζουν στην Η/Σ  τα στοιχεία της ταινίας γνησιότητας που ήδη έχουν επικολλήσει στη συνταγή προς εκτέλεση.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails