Συμπεράσματα της επιστημονικής εκδήλωσης για την ηλιακή ακτινοβολία

Πανελλήνια Ενημερωτική Καμπάνια

Ήλιος: Φως - Φωτιά

Περίπου 60.000 άτομα στην Ε.Ε., το 2000, διαγνώσθηκαν με κακόηθες μελάνωμα και τα 16.000 από αυτά, πέθαναν. Στην Ελλάδα, τα τελευταία 5 χρόνια ο δερματικός καρκίνος παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ξεκίνησε η καμπάνια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ενημέρωση φαρμακοποιών, αλλά και καταναλωτών σχετικά με τις ιδιότητες, ευεργετικές και βλαπτικές της ηλιακής ακτινοβολίας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Γαλαμάτης και ο Αντινομάρχης Υγείας κ. Μιχάλης Τζόλας οι οποίοι επαίνεσαν τον Π.Φ.Σ. και τον Φ.Σ. Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία αυτή της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

“Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, που είναι αθροιστική στον οργανισμό, απαιτεί σωστή ενημέρωση. Η ορθή συμβουλή του φαρμακοποιού και η εγγύηση των αντηλιακών προϊόντων οφείλουν να συνοδεύουν την έκθεση στον ήλιο σε όλες τις δραστηριότητες, στη θάλασσα, στη δουλειά, στο ύπαιθρο, στα χωράφια” επισήμαναν τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Π.Φ.Σ., κ. Δημήτριος Καραγεωργίου, όσο και ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Θ., κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Στην ομιλία της η Δερματολόγος Ιωάννα Μαντέκου-Λεφάκη, Αν. Διευθύντρια Κρατικής Κλινικής Δερματολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εκτενώς στις δερματοπάθειες που προκαλούνται από την παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο, ενώ επισήμανε ότι “θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία, ακόμη και με τη χρήση αντηλιακού, κατά τις μεσημεριανές ώρες”.

“Η πρόληψη, και ειδικότερα η δερματοσκόπηση και η χρήση αντηλιακών σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων έκθεσης στον ήλιο είναι απαραίτητες, τόνισε η κα Ράνια Λέχου, Φαρμακοποιός, Υπεύθυνη Τμήματος Carla, ενώ έδωσε οδηγίες για τη σωστή έκθεση στον ήλιο.

Τέλος, η κα Λίνα Φίλη, Φαρμακοποιός, Διευθύντρια Marketing Avène, aναφέρθηκε στα αντηλιακά νέας γενιάς, που οφείλουν να παρέχουν προστασία από τις βραχυπρόθεσμες αλλά και από τις μακροπρόθεσμες βλαβερές επιδράσεις του ήλιου και να προσφέρουν ποιότητα (φωτοσταθερότητα, έλλειψη διεισδυτικότητας, ανθεκτικότητα στο νερό κ.ά), αλλά και ευχάριστη υφή για τον καταναλωτή.

Η καμπάνια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σε συνεργασία με του τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, θα πραγματοποιηθεί σε 12 πόλεις και θα διαρκέσει από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο.

Στο επόμενο διάστημα θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα από τα φαρμακεία του Νομού Θεσσαλονίκης, για την έκθεση και την προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία.

Χορηγός της καμπάνιας είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails