ΠΦΣ: Απάντηση στον Π.Σ. Φαρμακαποθηκαρίων

ΑΘΗΝΑ 16.12.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για μια ακόμη φορά  η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε δυσχερή θέση λόγω των ελλείψεων και παρόλα ταύτα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων  κοντόφθαλμα βάλλουν κατά των φαρμακείων.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους το στοκ τους ανακυκλώνεται κάθε 20 μέρες . Είναι επίσης γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τιμολογούν με τις νέες μειωμένες τιμές με την έκδοση του Δελτίου Τιμών. Συνεπώς από την πρώτη ημέρα οι φαρμακαποθήκες αγοράζουν με τις μειωμένες τιμές, πουλώντας όμως με τις παλιές υψηλές προς τα φαρμακεία. Την ίδια ώρα που τα φαρμακεία αγωνίζονται με μικρές ποσότητες να μειώσουν το στοκ τους.  Επομένως οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών οδηγεί σε κερδοφορία σε βάρος των φαρμακείων.

Τέλος, όσον αφορά τις ελλείψεις , αυτές οφείλονται στον μη ικανό εφοδιασμό της αγοράς  από τις εταιρείες αλλά κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται όσο μειώνονται οι τιμές φαρμάκων στην Ελλάδα. Η δε αναφορά σε εμπλοκή κάποιων  φαρμακείων στις παράλληλες εξαγωγές, αυτό αποτελεί παρεπόμενο της προσπάθειας αύξησης των ποσοτήτων προς εξαγωγή των αποθηκών  που βγάζουν στην αγορά υπαλλήλους τους και  αγοράζουν  τοις μετρητοίς φαρμακευτικά σκευάσματα . Αυτό αποδεικνύει και την κερδοφορία των φαρμακαποθηκών σε μια  περίοδο που οι υπόλοιποι πάροχοι στενάζουν και ο ελληνικός λαός δεν έχει φάρμακα.

 Άλλωστε τα διεκδικούμενα από τις φαρμακαποθήκες ποσά από τον ΠΦΣ λόγω επιστροφής του πόρου υπέρ ΠΦΣ ,  ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά  αφορούν την επιστροφή του πόρου 0,4% λόγω των εξαγωγών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο  για το 2014,οι διεκδικήσεις ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ.

 

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                                              ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails