Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο PHARMAPOINT

Η φαρμακευτική δαπάνη ως «μήλον της έριδος» στο 9ο PHARMA point

Το ενδιαφέρον τον φαρμακοποιών, αλλά και τον έντονο διάλογο μεταξύ τους, προκάλεσε το στρογγυλό τραπέζι για τις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης και τις βέλτιστες παροχές με εξοικονόμηση πόρων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου PHARMA point, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας. Το στρογγυλό τραπέζι έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», κεντρικό συνεδριακό χώρο της έκθεσης, το απόγευμα του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2009.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ανέφερε ότι μόνο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εκδίδονται σχεδόν 2,7 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, ενώ οι δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται να υπερβούν το προϋπολογισμένο ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Στην αύξηση της δαπάνης συμβάλλει η πληθώρα των ιατρών που συνταγογραφούν, η μη ορθολογική χρήση φαρμάκων, η μη τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων στον χώρο της υγείας και η ανεξέλεγκτη συνταγογραφία».
Ο κ. Δημήτριος Γάκης, διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τόνισε ότι ο καθένας που καταλαμβάνει μια δημόσια θέση οφείλει να κάνει εκείνο που θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει:
- τα φάρμακα σε ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία να χορηγούνται σε ημερήσια δοσολογία και μόνον εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων,
- να ελέγχεται η δοσολογία, καθώς πανάκριβοι βιολογικοί παράγοντες συνταγογραφούνται σε τεράστιες δόσεις,
- να ενθαρρύνεται η χρήση των γενόσημων, καθώς είναι εξ ορισμού 20% φθηνότερα.
Μιλώντας για τη συμβολή της φαρμακευτικής περίθαλψης στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού, ο κ. Κώστας Αθανασάκης, επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας και η αξιολόγηση της διαχρονικής εξέλιξης των δεικτών υγείας υποδεικνύουν ότι οι φαρμακευτικές καινοτομίες επιδρούν θετικά στη θνησιμότητα και νοσηρότητα, στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στη μείωση της χρησιμοποίησης νοσοκομειακής περίθαλψης».
Τα φάρμακα (επώνυμα πρωτότυπα ή ουσιωδώς όμοια) διασφαλίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN. Και συμπλήρωσε ότι «το σωστά χρησιμοποιούμενο φάρμακο συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των δαπανών υγείας. Έτσι, προτείνεται η πλήρης και ενιαία μηχανογράφηση σε όλα τα στάδια, οι φαρμακοοικονομικές αξιολογήσεις νέων θεραπειών, ο έλεγχος συνταγογράφησης και διακίνησης, το σύστημα rebate σε περιπτώσεις υπερβάσεων και ο προϋπολογισμός δαπανών ανά θεραπευτική κατηγορία».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τάκης Ζερβακάκης, γενικός διευθυντής της Wyeth, τόνισε ότι «η έλλειψη μηχανοργάνωσης και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, με συνέπεια την έλλειψη ελέγχου, αποτελεί μείζον πρόβλημα του συστήματος υγείας. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η συνεργασία της Πολιτείας με τη Βιομηχανία και στην εύρεση λύσεων για την καλή διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, με την προσφορά τεχνογνωσίας και κατάθεση προτάσεων για την αποφυγή της σπατάλης των οικονομικών πόρων και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος».

Η βραδιά έκλεισε με ένα φαντασμαγορικό πάρτυ που διοργάνωσε η εταιρεία PFIZER για να γιορτάσει τα 10 χρόνια του viagra στην Ελληνική αγορά. Στο πάρτυ πρωταγωνίστησε το νεανικό συγκρότημα ΦΑΝΕΛΑ ΡΙΓΕ που τραγούδισαν όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους μεταφέροντας το κέφι τους στους περισσότερους από 450 φαρμακοποιούς που τους παρακολούθησαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες, φαρμακοποιοί και απασχολούμενοι στον χώρο του φαρμάκου από όλη την Ελλάδα, που ξεπέρασαν κατά πολύ τις 3.000, συναντήθηκαν και φέτος από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του 9ου PHARMA point, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Χρυσός χορηγός ήταν η εταιρεία SPECIFAR.

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και το Δ. Σ. του Συλλόγου, καλωσόρισαν στα εγκαίνια του PHARMA point το βράδυ της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου τους κ.κ.: Γιάννη Μαγκριώτη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργό Υποδομών, Σταύρο Καλαφάτη, βουλευτή της Ν.Δ. και τέως υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα, τέως υφυπουργό Τύπου και βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Καλαντζή, τέως υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Στέλιο Ματζαπετάκη, τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολο Τζιτζικώστα, τέως βουλευτή της Ν.Δ., Δημήτρη Βαγιωνά, πρόεδρο του ΠΦΣ, δρ Αντώνιο Αυγερινό, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Θεόδωρο Αμπατζόγλου, διοικητή του ΙΚΑ, Αθηνά Αηδονά, αντινομάρχη Δημόσιας Υγείας, Χάρη Αηδονόπουλο, αντιδήμαρχο για θέματα πολιτισμού, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, εκπροσώπους των Δ.Σ. των Ελληνικών, Κυπριακών και Τουρκικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, των Συνεταιρισμών, των ασφαλιστικών ταμείων, των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και πλήθος φαρμακοποιών.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς των εγκαινίων τιμήθηκαν οι φαρμακοποιοί και πρώην βουλευτές κ.κ. Γιώργος Καλαντζής, βουλευτής της Ν.Δ. στην Καβάλα και πρώην υπουργός, και Στέλιος Ματζαπετάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, για την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία μέσα από την παρουσία τους στην Βουλή των Ελλήνων και, ειδικότερα, για τη σταθερή υποστήριξη του φαρμακευτικού κλάδου και την προάσπιση του ρόλου του φαρμακοποιού.
Επίσης η κ. Ευαγγελία Βαρέλλα, επίκουρη καθηγήτρια Οργανικής Χημείας ΑΠΘ, για την προσφορά της στη φαρμακευτική επιστήμη και εκπαίδευση, τόσο στον ελληνικό, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και για την πολύτιμη συμβολή της στη δημιουργία του Φαρμακευτικού Μουσείου στην Θεσσαλονίκη.

Η τελετή συνεχίστηκε με τη βράβευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών για τη δυναμική συμμετοχή του στην προώθηση των συμφερόντων του φαρμακευτικού κλάδου, τη βράβευση, με τη χορηγία της εταιρείας ELPEN, της φοιτήτριας που εισήχθη με την καλύτερη βαθμολογία στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ, το 2009 και τελείωσε με την απονομή υποτροφιών στα παιδιά των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης που πέρασαν στα ΑΕΙ της χώρας.

Το ενδιαφέρον φαρμακοποιών και κοινού συγκέντρωσε και η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το παιδί στον 21ο αιώνα: υγεία-διατροφή-ψυχολογία», το πρωΐ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας άνοιξαν οι πύλες του συνεδρίου και για το κοινό. Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, που συντόνιζε ο συγγραφέας-δημοσιογραφος κ. Κώστας Μπλιάτκας, ενημερώθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των παιδιών τους.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νικολαΐδης, παιδίατρος, μιλώντας για την αγωγή υγείας, επισήμανε ότι αυτή αναφέρεται στην εκπαίδευση των γονέων και των μεγαλύτερων παιδιών και στοχεύει να προστατεύει και να προάγει όχι μόνον την ατομική υγεία, αλλά και την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Και συμπλήρωσε ότι η συστηματική εφαρμογή του προληπτικού παιδιατρικού ελέγχου όχι μόνο εξασφαλίζει το «ΖΗΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ», αλλά και το «ΕΥ ΖΗΝ».
Στον ρόλο-κλειδί της συναισθηματικής συναλλαγής βρέφους-γονιών για τη μελλοντική ψυχική υγεία του ατόμου εστίασε η παιδοψυχίατρος, πρόεδρος ΕΨΥΠΕ, κ. Τζένη Σουμάκη, η οποία τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να μπορούν: - να είναι συναισθηματικά παρόντες και ισχυροί για να μπορεί ο έφηβος να τους αμφισβητήσει, - να είναι σταθεροί, δεκτικοί, ευλύγιστοι, - να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους και - να δεχθούν την απόσταση που ο έφηβος χρειάζεται.
Στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και στη σπουδαιότητα της ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά αναφέρθηκε η κ. Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, δίνοντας οδηγίες για ένα «τέλειο» γεύμα. Συγκεκριμένα, η κ. Κόκκαλη πρότεινε να κλείνουμε την τηλεόραση και τα κινητά μας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να καλέσουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού και του τραπεζιού, η διάρκεια του γεύματος να είναι τουλάχιστον 20 λεπτά και να μοιραζόμαστε κατά τη διάρκειά του τα καλά νέα της ημέρας.
Ακολούθησε η ομιλία της παιδοδοντιάτρου κ. Μαρίας Καρανίκα για τη σχέση διατροφής και στοματικής υγιεινής, και της φαρμακοποιού κ. Χρυσούλας Γκούσκου, για τη βρεφική φροντίδα από το Α έως τα Ω.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για τις αναγκαίες προσαρμογές στον χώρο του φαρμάκου, τη νέα γρίπη Η1Ν1, τις νεότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διακοπή του καπνίσματος, την καλή εργαστηριακή πρακτική στα γαληνικά σκεύασματα, το ρόλο των PDE5i's φαρμάκων, τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού σε συνδιασμό με τα νέα προϊόντα της APIVITA και την παρουσίαση των τάσεων του maquillage για το 2010 από τον make-up artist Φρέντυ Καλομπράτσο.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, πραγματοποιήθηκε το παιγνίδι "Εξερευνώ το Pharmapoint" στο οποίο πήραν μέρος 1.037 φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακοποιών, με 7 από αυτούς να κερδίζουν μοναδικά δώρα. Ο πρώτος νικητής κέρδισε ένα 4ήμερο ταξίδι για 2 άτομα στην Πράγα!

Παράλληλα διεξήχθη και η ημερίδα της ΠΕΦΝΙ με θέμα "Εξελίξεις στη θεραπευτική και φαρμακοποιός"

Παρά την παγκόσμια δυσμενή οικονομική συγκυρία, στο φετινό 9ο Pharmapoint πήραν μέρος πάνω από 100 εταιρείες, τις οποίες το Δ.Σ. του Φαρμκευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα που για άλλη μια φορά στήριξαν το θεσμό αυτό.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails