Επιστημονική ημερίδα για την αρτηριακή υπέρταση στις 14/05/2008

Βάλε στόχο τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης

Η Αρτηριακή Υπέρταση παραμένει η κύρια αιτία αυξημένης καρδιαγγειακής νοσηρότητας. Υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορεί να βρεθούν και σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες, αλλά συνηθέστερα τα συναντάμε σε ανθρώπους άνω των 45 ετών, ιδιαίτερα, εάν είναι παχύσαρκοι, καπνίζουν ή δεν αθλούνται συστηματικά. Σύμφωνα με έρευνες το 25% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από υπέρταση, ενώ το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 χρόνων που πάσχουν από υπέρταση αγγίζει το 50%. Από το σύνολο των υπερτασικών περίπου το 40% δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, ενώ περίπου το 35% δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι.
Σήμερα η αρτηριακή υπέρταση αποκαλείται ο σιωπηλός φονιάς, ακριβώς διότι δεν δίνει συμπτώματα μέχρι την τελευταία στιγμή και όταν δώσει ο ασθενής συνήθως εμφανίζεται με έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κατεστραμμένα αγγεία. Μόνο ο προληπτικός έλεγχος με τη μέτρηση της πίεσης μπορεί να δώσει αποτελέσματα, κάνοντας έγκαιρα τη διάγνωση και φροντίζοντας να δοθεί η σωστή αντιμετώπιση. Ακόμη, μεγάλες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η επιτυχής μείωση της αρτηριακής υπέρτασης φαρμακευτικά μειώνει την επίπτωση εγκεφαλικών κατά 35-40%, εμφραγμάτων κατά 20-25% και καρδιακής ανεπάρκειας κατά 50%.
Με δεδομένο τα παραπάνω, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα για τους φαρμακοποιούς-μέλη τους, την Τετάρτη 14 Μαΐου 2008 στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο  Θεσσαλονίκης POLIS. Χορηγοί της ημερίδας είναι οι εταιρείες NOVARTIS και KARABINIS MEDICAL-MICROLIFE.
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Γεώργιος Σ. Στεργίου, Επ. Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Κέντρο Υπέρτασης, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Σωτηρία, European Society of Hypertension Working Group on Blood Pressure Monitoring. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Φαρσάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Πειστικός.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails