Η απάντηση του προέδρου του ΦΣΘ Κυριάκου Θεοδοσιάδη στον κ. Χρυσοχοΐδη για της βρεφικές τροφές

Αποφάσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική απλοποίηση της νομοθεσίας, τη μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις, την πραγματική ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατ' επέκταση την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Συγκεκριμένα ανοίγει πλήρως η αγορά οπωροκηπευτικών και παιδικών τροφών πρώτης βρεφικής ηλικίας, με την κατάργηση όλων των περιθωρίων κέρδους, που ισχύουν μέχρι σήμερα για τα συγκεκριμένα είδη, θεσπίζεται και εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας για τα νωπά οπωροκηπευτικά, ώστε να υπάρχει πραγματικός έλεγχος για όλα τα προϊόντα, από το χωράφι μέχρι το ράφι, απλοποιείται η διαδικασία υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής και μειώνονται τα σχετικά πρόστιμα, ενώ απλοποιούνται οι προωθητικές ενέργειες στα σούπερ μάρκετ.
Οι παιδικές τροφές πρώτης βρεφικής ηλικίας θα μπορούν να πωλούνται οπουδήποτε, ενώ μέχρι σήμερα πωλούνται μόνο από φαρμακεία και ο υπουργός εκτιμά ότι η τιμή θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%. Η απελευθέρωση ξεκινάει από τις 2 Ιουλίου 2011.

Απάντηση του Α' αντιπροέδρου του Π.Φ.Σ. και προέδρου του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη:

"Ο κύριος Χρυσοχοΐδης αισθάνθηκε την ανάγκη να προσφέρει ένα δωράκι στους ιδιοκτήτες super market γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Θα πρέπει να γνωρίζει οτι τα κέρδη των super market ΔΕΝ είναι πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των βρεφών, με τις οποίες ουδείς επιτρέπεται να παίζει. Τα μεγάλα λόγια του για δήθεν μείωση των τιμών των βρεφικών τροφών κατά 20% είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
Οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να δεχθούν τέτοιες συμπεριφορές και πλέον τα δικαστήρια και ο Ελληνικός λαός θα έχουν το λόγο"

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΦΣ ΣΤΟΝ Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (23/3/2011)

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε ότι προγραμματίζει την έκδοση απόφασης σύμφωνα με την οποία τα βρεφικά γάλατα πρώτης βρεφικής  ηλικίας (0-6 μηνών), θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ «με στόχο» όπως είπε, «να πέσει η τιμή του στο μισό από τα 26 € σήμερα».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνουμε και τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κοινή γνώμη ότι η διάθεση από τα φαρμακεία των βρεφικών γαλάτων για την διατροφή των νεογνών γίνεται μετά από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με στόχο όπως αναφέρεται στην απόφαση, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η διάθεση από τα σούπερ μάρκετ θα μειώσει την τιμή στο μισό, καλούμε όσους τον υποστηρίζουν, να αποδείξουν πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.

Εμείς γνωρίζουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι από ένα βρεφικό γάλα που πωλείται από τα φαρμακεία στην τιμή των 26 €, το κέρδος του φαρμακοποιού είναι μόνο 3€, ο ΦΠΑ είναι 3€ και 20 € η χονδρική τιμή στην οποία το προμηθεύεται το φαρμακείο.

Κατά συνέπεια είναι ψεύδος ότι υπάρχει προοπτική μείωσης της λιανικής τιμής σε περίπτωση διάθεσης από τα σούπερ μάρκετ εκτός εάν θα τα διαθέτουν με ζημιά και χωρίς να εισπράττουν ΦΠΑ.

Το μόνο βέβαιο από μια τέτοια προοπτική είναι ότι θα δοθεί ένα ακόμη «δωράκι» στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς.

Εάν η κυβέρνηση έχει ως πολιτική της επιλογή να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ας έχει το πολιτικό θάρρος να το πει δημόσια.

Επιχειρήματα για δήθεν όφελος του καταναλωτή εκθέτουν αυτούς που τα επικαλούνται.
Εκ του Π.Φ.Σ.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails