Ανοικτή επιστολή του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί συνάδελφοι


Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Έχουμε απέναντί μας μια αδίστακτη κυβέρνηση που μας κτυπά αλύπητα και στοχευμένα. Έχουμε ένα οικονομικό περιβάλλον που μας συνθλίβει με μείωση εισοδήματος, με χαράτσια, με συνεχή μέτρα οικονομικής εξαθλίωσης.

Σ’ αυτές τις συνθήκες ο Π.Φ.Σ. εξέτασε τον τρόπο αντίδρασης του κλάδου στην ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου.

Δεν κατεχόμαστε από απεργιομανία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε.

Γνωρίζουμε την πεσμένη ψυχολογία από τα συνεχή χτυπήματα της τελευταίας διετίας.

Τι έπρεπε λοιπόν να κάνουμε; Να μην απεργήσουμε; Θα έσπευδαν οι καλοθελητές να πουν ότι οι φαρμακοποιοί είναι τόσο καλά βολεμένοι που και μετά από αυτό το κτύπημα δεν τους καίγεται καρφάκι, «έχουν λίπος να κάψουν…». Θα εκτιμούσαν ακόμη οι κυβερνώντες ότι εφ’ όσον ο κλάδος δεν αντιδρά, άρα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές στην αξιολόγηση της τρόικας τον προσεχή Ιούνιο.

Θα έλεγαν ακόμα πολλοί συνάδελφοι «μα πότε θα αντιδράσουμε σε όλα αυτά τα μέτρα;»

Σπεύδω να απαντήσω στην εύλογη σκέψη πολλών συναδέλφων ότι έπρεπε να αντιδράσουμε πριν την ψήφιση του Νόμου. Ναι, συμφωνώ, αλλά εξαπατηθήκαμε από μια αναξιόπιστη κυβέρνηση που μας διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι τροποποιήσεις που ζητάμε έγιναν αποδεκτές.

Και σήμερα τι κάνουμε; Καλώς ή κακώς, για τους λόγους που ανέφερα, δεν απεργήσαμε πριν την ψήφιση του νόμου. Σκύβουμε λοιπόν το κεφάλι, κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα και σκοτωνόμαστε μεταξύ μας; Αυτή είναι η λύση; Ασφαλώς όχι. Έχουμε άλυτα προβλήματα προς διεκδίκηση και αυτά προβάλλουμε, αυτά διεκδικούμε.

Ζητάμε άμεση πληρωμή όλων των συσσωρευμένων χρεών.

Ζητάμε μέτρα για να σταματήσουν οι ελλείψεις.

Ζητάμε τον συμψηφισμό των απαιτήσεών μας από τα Ασφαλιστικά ταμεία με τις υποχρεώσεις μας προς την εφορία.

Ζητάμε να ληφθούν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα των φαρμακείων μας.

Αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν όλους; Ασφαλώς ναι!

Πρέπει να τα προβάλουμε και για να τα κερδίσουμε και για να αποφύγουμε περαιτέρω δυσμενή μέτρα; Ασφαλώς ναι!

Σ’ αυτή τη βάση αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε.

Η δυσαρέσκειά σας για την μη συμμετοχή κάποιων Φαρμακευτικών Συλλόγων είναι και δική μου δυσαρέσκεια. Ας γνωρίζουν όμως όλοι ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί έστω κι αν οι ακολουθούμενες τακτικές διαφοροποιούνται. Η ενότητα του κλάδου σφυρηλατείται μέσα από ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο.

Η αποδόμηση της ενότητας, που αυτή μας κράτησε ζωντανούς τόσα χρόνια, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των εχθρών του κλάδου.

Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και των δυσκολιών μας επιβάλλει να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές πολιτικές, γκρίνιες και παράπονα. Πρέπει ενωμένοι να δώσουμε και αυτή τη μάχη, με την προσωπική διαβεβαίωση ότι τόσο ο Φ.Σ.Θ. όσο και ο Π.Φ.Σ. λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τους προβληματισμούς όλων στην κοινή προσπάθεια.


Κυριάκος Θεοδοσιάδης

Πρόεδρος Φ.Σ.Θ.



Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails