Απολογισμός του 7ου PHARMAPOINT

Αμοιβαία Συμφωνία Αρχών υπογράφηκε στο 7ο PHARMA point
 
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.) και η Ένωση Παρασκευαστών - Αντιπροσώπων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ.) προχώρησαν στην υπογραφή Αμοιβαίας Συμφωνίας Αρχών αναγνωρίζοντας την ανάγκη της κοινωνίας για πρόσβαση σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια Στρογγυλού Τραπεζιού για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και το φαρμακείο ως αποκλειστικό σημείο παραλαβής και διάθεσης προς το κοινό των φαρμακευτικών αυτών προϊόντων, οι δύο φορείς συμφώνησαν ότι:
• Οι παρασκευαστές/αντιπρόσωποι των ΜYΣΥΦΑ πρέπει να παρέχουν στους Φαρμακοποιούς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά.
• Οι πληροφορίες και οδηγίες χρήσης των ΜYΣΥΦΑ πρέπει να παρέχονται συμβουλευτικά από τους Φαρμακοποιούς προς τους πολίτες και από τους παρασκευαστές/αντιπρόσωπους ξεχωριστά μέσω των ΜΜΕ.
• Η ΕΦΕΧ και ο ΠΦΣ θα συνεργαστούν στενά για την τήρηση των αρχών της Αμοιβαίας Συμφωνίας.  Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση και ανάπτυξη της αυτοθεραπείας στην Ελλάδα και θα διασφαλίσει την ορθή προώθηση των προϊόντων αυτών από τα ΜΜΕ.
Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. και πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Δημήτριος Βαγιωνάς επισήμανε ότι «μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη η λίστα των ΜΥΣΥΦΑ .
Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. και Υποδιοικητής του ΙΚΑ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε ότι «ο δημόσιος και ο επιστημονικός διάλογος για τα ΜΥΣΥΦΑ γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει, αλλά βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο για το πλαίσιο που θα ισχύει».
«Η ανάπτυξη της Αυτοθεραπείας δια των ΜYΣΥΦΑ, συμβάλλει στην ορθολογική κατανομή των δαπανών της Κοινωνικής Ασφάλισης.  Αυτό αποτελεί πρόκληση για το Ελληνικό Φαρμακείο που πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο κέντρο καθημερινής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας των πολιτών», όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ, κ. Βασίλειος Σερέτης. Παρών στην υπογραφή της Συμφωνίας ήταν και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του ελληνικού φαρμακείου και του Έλληνα φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 3.000 φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν και φέτος, στο πλαίσιο του 7ου PHARMA point, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και το Δ.Σ. του Συλλόγου, καλωσόρισαν στα εγκαίνια του PHARMA point τους υφυπουργούς Ανάπτυξης κ. Σταύρο Καλαφάτη και Πολιτισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη, τους βουλευτές της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης κ.κ. Γιώργο Ορφανό, Κώστα Γκιουλέκα και Γιάννη Μαγκριώτη, τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. και πρόεδρο του Π.Φ.Σ., κ. Δημήτρη Βαγιωνά, τον Νομάρχη Κοζάνης, κ. Γεώργιο Δακή, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Δρ. Αντώνιο Αυγερινό, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών, κ. Θεόδωρο Γιαρμενίτη, τον Γενικό Γραμματέα του Π.Φ.Σ., κ. Δημήτρη Καραγεωργίου, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των φαρμακοποιών.
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου ως Θεσσαλονικιός και ως Υφυπουργός Ανάπτυξης να βρίσκομαι εδώ μαζί με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, των φαρμακευτικών φορέων και της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Να βρίσκομαι στην πόλη μου, σε έναν χώρο όπου συνδυάζεται η υψηλή επιστημονική ευθύνη, η κοινωνική ευαισθησία και η επιχειρηματική δραστηριότητα» επισήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 7ου PHARMA point. Και συμπλήρωσε ότι το «PHARMA point μπορεί να γίνει κεντρική εκδήλωση της φαρμακευτικής αγοράς των Βαλκανίων και θα βοηθήσω προσωπικά γι’ αυτό».
Το ενδιαφέρον εκατοντάδων φαρμακοποιών συγκέντρωσε το Στρογγυλό Τραπέζι για το καλλυντικό στο φαρμακείο της επόμενης δεκαετίας, που συνδιοργάνωσαν ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο  Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών. Στη διάρκειά του επισημάνθηκε από τους ομιλητές ο καθοριστικός ρόλος του φαρμακοποιού ως «συμβούλου ομορφιάς», καθώς και οι προοπτικές της αγοράς καλλυντικών στο Ελληνικό φαρμακείο.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για το κάπνισμα και τις σύγχρονες θεραπείες, τη συνεισφορά του φαρμακοποιού στην πρόληψη των HPV λοιμώξεων, τα δερματολογικά προβλήματα ορμονικής προέλευσης, το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, τα νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του πόνου, καθώς και τα εισπνεόμενα φάρμακα.
Μέγας χορηγός ήταν η εταιρεία ΒΙΑΝΕΞ.

7ο PHARMA Point
Θεσσαλονίκη, Δ.Ε.Θ., 19-21 Οκτωβρίου 2007

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

21:00 Επίσημη τελετή έναρξης
- Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας
- Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους κυρίους Αναστάσιο Δαμβέργη & Νίκο Μπαλάνο, ως πρωτοπόροι της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς και στους Σπύρο Γεωργαντά, Νίκο Κουτσιανά & Γιώργο Κορρέ, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
- Βράβευση από την ELPEN του φοιτητή που εισήλθε με την καλύτερη βαθμολογία στη Φαρμακευτική Σχολή του Α.Π.Θ., το 2007

22:00 Δεξίωση
Χορηγός: PFIZER HELLAS A.E


Σάββατο 20 Οκτωβρίου

11:00 – 12:00 «Κάπνισμα : Μια σύγχρονη πανδημία – Έκταση του προβλήματος και σύγχρονες θεραπείες»
Ομιλήτριες: Πατάκα Αργυροπούλου Παρασκευή, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας,    Διευθύντρια της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μπούτου Αφροδίτη, Ιατρός – Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Αριστοτέλειο   Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χορηγός: PFIZER  HELLAS A.E.

12:00 – 12:45 «Η συνεισφορά του Φαρμακοποιού στην πρόληψη των HPV- σχετιζόμενων  νοσημάτων με το Τετραδύναμο HPV  Εμβόλιο»
Ομιλητής: Ιωάννης Καβαλιώτης Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων   Θεσσαλονίκης
Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ A.E.

12:45 – 13:30 "Όταν οι ορμονικές διαταραχές, σημαδεύουν  το δέρμα"
Ομιλήτρια: Χρυσούλα Γκούσκου, Φαρμακοποιός, Quality & Training Manager   FREZYDERM ABEE
Χορηγός: FREZYDERM ABEE
 
13:30 – 14:30 Αντιπαράθεση
Στυτική δυσλειτουργία: ιατρικό πρόβλημα η θέμα life style;
Ιατρικό πρόβλημα
Ομιλητής: Γεώργιος Σαλπιγγίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής ΕΣΥ, Υπεύθυνος Ανδρολογικού ιατρείου, Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Life-style
Ομιλητής: Σταμάτης Παπαχαρίτου, Βιολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ., Υπεύθυνος Ενημέρωσης ΚΕΣΑΥ
Συντονιστής / Διαιτητής Δημήτρης Χατζηχρήστου, Καθηγητής Ουρολογίας Α.Π.Θ., Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΕΣΑΥ

Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ
14:30 Δεξίωση
Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ

17:00 – 18:00 «Νέες τάσεις - νέες μορφές φυσικών καλλυντικών για ολιστική περιποίηση»
Ομιλήτρια: Άννα Πατέρα, Χημικός, Διευθύντρια R&D APIVITA
Χορηγός: APIVITA

18:00 – 19:00 "Καλλυντικά και αντιγήρανση: Τεχνολογία, έρευνα και μελέτες   αποτελεσματικότητας"
Ομιλήτρια: Dr. Σοφία Χατζηαντωνίου. Ειδικός επιστήμονας τoμέα Φαρμακευτικής Tεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστημίου Αθηνών .
Χορηγός: JOHNSON & JOHNSON HELLAS

19:00 – 21:00 Στρογγυλό Τραπέζι:«Το καλλυντικό στο φαρμακείο της επόμενης δεκαετίας»
Συνδιοργάνωση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων – Αντιπροσώπων Αρωμάτων  και Καλλυντικών (Π.Σ.Β.Α.Κ.)
Συντονίζουν οι κ.κ.: Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Γιαρμενίτης, Πρόεδρος ΠΣΒΑΚ, Γενικός Διευθυντής Κλάδου Καλλυντικών Diophar.

Συμμετέχουν:
• Francois Demailly*, Διευθυντής Merchandizing International, Pierre Fabre Dermo Cosmetique
  « Δίκτυα διανομής δερμοκαλλυντικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
• Benoit Delater,* International Category Manager, Cosmetique Active International Group L’ Oreal
  «Η ευρωπαϊκή αγορά σήμερα: Κύριες τάσεις του καταναλωτή. Η παροχή υπηρεσιών μέσα  στο φαρμακείο».
• Σταυρούλα Χασαπογλίδου, Εμπορική Διευθύντρια τμήματος φαρμακείου Johnson & Johnson Hellas
  «Η εμπειρία και οι προοπτικές της αγοράς καλλυντικών στο Ελληνικό   φαρμακείο»
• Πόπη Χαραμή – Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Φαρμακευτικού Marketing
  «Πώς να αναπτύξετε τα δερμοκαλλυντικά στο φαρμακείο σας»
* Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση
      

Κυριακή 21 Οκτωβρίου

11:15 – 12:00 «Καινοτομία που ανατρέπει τα δεδομένα, στην αντιμετώπιση της φλεγμονής  και του πόνου»
Ομιλητής: Μπερμπερίδης Χαράλαμπος , Δ/ντής Ρευματολογικού Τμήματος 424 ΓΝΣΕ Θεσσαλονίκης
Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ A.E.

12:00 – 12:30 Η «έμπνευση» στον τρόπο χορήγησης των εισπνεόμενων φαρμάκων      
Ομιλητής: Νικόλαος Κουλούρης, Αναπλ. Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Χορηγός: ELPEN A.E.
12:30 – 15:00 Στρογγυλό Τραπέζι: «OTCs – Φαρμακείο – Πρωτοβάθμια περίθαλψη»
Συνδιοργάνωση του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης με την Ένωση Παρασκευαστών – Αντιπροσώπων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (Ε.Φ.Ε.Χ.)
Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ.: Δημήτριος Βαγιωνάς, Πρόεδρος του ΕΟΦ & του ΠΦΣ, Θεόδωρος  Αμπατζόγλου, Υποδιοικητής ΙΚΑ και Αντιπρόεδρος ΠΦΣ
Συντονίζει: Νικόλαος  Χούλης, Καθηγητής Φαρμακευτικής
Συμμετέχουν:
• Βασίλειος Σερέτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ
• Δημήτριος Καραγεωργίου, Γεν. Γραμματέας Π.Φ.Σ.
• Πάνος Καναβός, Senior Lecturer in International Health Policy Head, London School of Economics
• Γεώργιος Δόκιος, Γενικός Διευθυντής ΕΦΕΧ,
15:00 Δεξίωση
Χορηγός: Ένωση Παρασκευαστών – Αντιπροσώπων Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (Ε.Φ.Ε.Χ.)Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails