Ενημέρωση για τα ληξιπρόθεσμα, τον ΔΙΛΟΦ και την εισφορά του συλλόγου

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κατά την πρώτη του συνεδρίαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εκτός των άλλων, ασχολήθηκε με το οξύ πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον Διανεμητικό, των ταμείων που δεν ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την τεράστια καθυστέρηση στην αποπληρωμή των παλαιών χρωστούμενων από τα υπόλοιπα ταμεία, εκείνα δηλαδή που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Για τον σκοπό αυτό έχουν έρθει χρήματα στη χώρα μας, μέσω δανεισμού, από την αρχή της χρονιάς περίπου. Επίσης έχουν ψηφιστεί τρεις Νόμοι για να καθορίσουν τις διαδικασίες και επιπλέον, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει ανάγει το ζήτημα αυτό σε απόλυτης προτεραιότητας. Παρόλα αυτά όμως, οι απίστευτες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν έχουν καταστήσει εφικτή την λύση του προβλήματος μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι πληρωμές του Διανεμητικού, που έχουν καθηλωθεί στον Φεβρουάριο του 2012!

Αποτέλεσμα αυτών, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που μας έχει δημιουργήσει η καθυστέρηση αυτή, είναι να αισθανόμαστε αβεβαιότητα για το πότε θα πληρωθούν οι συνταγές των ασφαλισμένων των ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ, που εκτελούμε καθημερινά. Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι αρνούνται να εκτελέσουν συνταγές αυτών των ταμείων, κάτι που τους καθιστά παραβάτες, δεδομένου ότι υπάρχει σύμβαση σε ισχύ με τον Σύλλογο. Προς αποφυγήν προστριβών, καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλισμένων των ταμείων που ανήκουν στον ΔΙΛΟΦ.

Από την άλλη μεριά, τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ, πληρώνουν άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο έγκαιρα, τις οφειλές τους από τις εκτελεσθείσες συνταγές και απειλούν με αγωγές τόσο τους συναδέλφους που αρνούνται εκτέλεση συνταγών σε ασφαλισμένους τους, όσο και τον Σύλλογο.

Εκτιμώντας αυτή την κατάσταση, που δημιουργήθηκε από υπαιτιότητα της Πολιτείας και μερικών λειτουργών της, το προηγούμενο Δ.Σ. εξέτασε τη δυνατότητα πληρωμών ανά ταμείο, αξιοποιώντας το αποθεματικό του Διανεμητικού. Η λύση αυτή όμως απορρίφθηκε από τους υπεύθυνους της μηχανογράφησης γιατί θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις χρεωπιστώσεις μεταξύ ΔΙΛΟΦ και φαρμακοποιών.

Έτσι, το νέο Δ.Σ. αποφάσισε την πλήρη εξόφληση ενός ταμείου για να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στους φαρμακοποιούς και να μπορέσουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους αυτών των ταμείων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι έχουμε πληρωθεί μέσω του ΔΙΛΟΦ, λογαριασμούς ταμείων που δεν έχουν δώσει χρήματα στον ΔΙΛΟΦ. Για παράδειγμα, έχουμε πληρωθεί ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΜΕΔΕ και άλλα ταμεία μέχρι την κατάθεση Μαρτίου 2012 ενώ αυτά χρωστάνε λογαριασμούς από το 2011. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε πληρωθεί λογαριασμούς από ταμεία που πληρώνουν στην ώρα τους. Αυτή όμως είναι η δομή και η φιλοσοφία λειτουργίας του διανεμητικού λογαριασμού με την οποία εξυπηρετηθήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πληρωμή ενός μέρους από τα χρωστούμενα της ΔΕΗ με τα οποία θα κινηθεί εκ νέου ο ΔΙΛΟΦ.

Επίσης αποφασίστηκε για τη χρονιά που μας πέρασε να κρατηθεί το μισό ποσό της εισφοράς για το Σύλλογο, παρά το ότι η εισφορά αποτελεί το μοναδικό σχεδόν έσοδο του Συλλόγου. Συνυπολογίζοντας τις άσχημες οικονομικές συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας την προηγούμενη χρονιά, θεωρήσαμε επιβεβλημένη μια τέτοια ελάφρυνση, όσο μικρή κι αν είναι.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας

Κυριάκος Θεοδοσιάδης               Διονύσιος ΕυγενίδηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails