Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα την αρτηριακή υπέρταση

Βάλε στόχο τη ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων φαρμακοποιών από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο  Θεσσαλονίκης POLIS. Χορηγοί της ημερίδας ήταν οι εταιρείες NOVARTIS και KARABINIS MEDICAL-MICROLIFE. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Φαρσάκης.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γεώργιος Σ. Στεργίου, Επ. Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης Κέντρο Υπέρτασης, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Σωτηρία, European Society of Hypertension Working Group on Blood Pressure Monitoring, αναφέρθηκε σε έρευνες που υποδεικνύουν ότι «το 25% του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από υπέρταση, ενώ το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 χρόνων που πάσχουν από υπέρταση αγγίζει το 50%. Από το σύνολο των υπερτασικών περίπου το 40% δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, ενώ περίπου το 35% δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι».

Ο κ. Στεργίου επισήμανε ακόμα ότι η αρτηριακή υπέρταση δεν δίνει συμπτώματα μέχρι την τελευταία στιγμή και όταν δώσει ο ασθενής συνήθως εμφανίζεται με έμφραγμα, εγκεφαλικό ή κατεστραμμένα αγγεία. Μόνο ο προληπτικός έλεγχος με τη μέτρηση της πίεσης μπορεί να δώσει αποτελέσματα, κάνοντας έγκαιρα τη διάγνωση και φροντίζοντας να δοθεί η σωστή αντιμετώπιση. Τέλος, μεγάλες κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η επιτυχής μείωση της αρτηριακής υπέρτασης φαρμακευτικά μειώνει την επίπτωση εγκεφαλικών κατά 35-40%, εμφραγμάτων κατά 20-25% και καρδιακής ανεπάρκειας κατά 50%.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο Γραμματέας του Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Πειστικός.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails