Πρόσκληση στην ημερίδα για το κρυολόγημα την 1η Οκτωβρίου 2007

Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην Πανελλήνια Ενημερωτική Καμπάνια
«Κρυολόγημα: πρόληψη και αντιμετώπιση»

«Καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» ήταν το μήνυμα της ημερίδας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συλλόγου στην ενημερωτική καμπάνια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το κρυολόγημα. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκατοντάδες φαρμακοποιοί από τον Νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τον καθοριστικό ρόλο τους στον τομέα της πρόληψης του κρυολογήματος ως «σύμβουλοι υγείας».

Στον ρόλο αυτό αναφέρθηκαν κατά τον χαιρετισμό τους ο Γ.Γ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δημήτρης Καραγεωργίου και ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, τονίζοντας ότι «ο Π.Φ.Σ. ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας, αλλά και σε ό,τι αφορά τον ρόλο του φαρμακοποιού στην τοπική κοινωνία, πραγματοποιεί ένα ακόμα πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και επιμόρφωσης των μελών του».

Στους τέσσερις χρυσούς κανόνες που συμβάλλουν στην πρόληψη του κρυολογήματος (υγιεινή διατροφή, όχι κάπνισμα, φυσική άσκηση και έλεγχος του στρες) αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο  κ. Γιάννης Τούντας, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Δ/ντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.), κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση σχέση της ποιότητας ζωής με τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, «σήμερα δεν ασκούμαστε, καπνίζουμε πολύ, δεν τρώμε υγιεινά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας υπαγορεύει να ζούμε μέσα στο άγχος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στον κόσμο».

Ακόμη, κ. Τούντας μιλώντας για το κρυολόγημα επισήμανε πως η αποφυγή επαφής με πάσχοντες, η ατομική υγιεινή, ο συχνός καθαρισμός της μύτης και ο αερισμός των χώρων όπου κινούμαστε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος που υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στους ενήλικες 2-4 φορές τον χρόνο, ενώ στα παιδιά 6-8 φορές.

Σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τούντας ήταν η διάκριση του κρυολογήματος από τη γρίπη. Επισήμανε ότι και τα δύο προέρχονται από ιούς, αλλά στην περίπτωση του κρυολογήματος μιλάμε για τους ρινοϊούς, που ξεπερνούν τους 200, ενώ στη γρίπη μιλάμε για τον ιό της γρίπης. Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο βαριά και συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, ενώ το κοινό κρυολόγημα χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και ρινική καταρροή. Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στην περίπτωση του κρυολογήματος ή και της γρίπης ακόμη, γιατί τα αντιβιοτικά ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση μικροβιολογικών λοιμώξεων και όχι λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς.

Παίρνοντας τον λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Omega Pharma Hellas, κ. Χάρης Μπαλάνος, τόνισε και εκείνος τον ρόλο της πρόληψης στη Δημόσια Υγεία, καθώς και της ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω ενεργειών που έχει εντάξει η εταιρεία στις δραστηριότητές της. Και συμπλήρωσε ότι «Η Omega Pharma Hellas, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον ρόλο της κοινωνικής της ευθύνης συμμετέχει στον αγώνα κατά του καρκίνου του στήθους και επίσης, συνεργαζόμενη με τον Π.Φ.Σ ενημερώνει τους φαρμακοποιούς και το κοινό για την πρόληψη του κρυολογήματος και τη μείωση των επιπλοκών του κρυολογήματος».

Στο επόμενο διάστημα θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα από τα φαρμακεία του Νομού Θεσσαλονίκης, με χρηστικές πληροφορίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

Χορηγοί της καμπάνιας είναι το Red Kooga και το Physiomer από την Omega Pharma Hellas

 Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails