Απάντηση ΦΣΘ στη Διεύθυνση Υγείας για την υποβολή καταστάσεων ναρκωτικών

Δείτε παρακάτω την απάντηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο από 24/12/2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας σχετικά με την υποβολή καταστάσεων ναρκωτικών:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

                                                                                             ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   28-12-2015

AΡΙΘΜ.Πρωτ: 1781                                                                                                                      

      ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

               ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

               ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

               ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

 

    ΚΟΙΝ.: Γραφείο Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα

 

    ΘΕΜΑ: Υποβολή καταστάσεων ναρκωτικών


Με έκπληξη παραλάβαμε το υπ’ αριθ. ΔΔΥΚΜ/567391/132090/οικ./24-12-2015 έγγραφό  σας σχετικά με τον τρόπο υποβολής καταστάσεων ναρκωτικών. Φαίνεται ότι η αντίθεση του Συλλόγου μας όπως την διατύπωσε ο Πρόεδρος κ. Θεοδοσιάδης προς την κ. Οικονόμου προ δεκαημέρου, όταν πληροφορήθηκε τις προθέσεις της Υπηρεσίας σας, αγνοήθηκαν.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν από που προκύπτει η δυνατότητα της υπηρεσίας σας  να καθορίζει τον τρόπο υποβολής των καταστάσεων αυτών. Υπάρχει μήπως κάποια νομοθετική διάταξη που αγνοούμε;

Μήπως γνωρίζετε ότι «πρωτοπορείτε» πανελλαδικά ως υπηρεσία προσπαθώντας να καθιερώσετε ό,τι πιο γραφειοκρατικό μπορούσε να εμπνευσθεί ανθρώπινος εγκέφαλος; Γνωρίζετε άλλη Διεύθυνση Υγείας οιασδήποτε περιφέρειας της χώρας που να έχει ανάλογες με σας απαιτήσεις;

Γνωρίζετε ότι δημιουργείτε τεράστιο θέμα στους συναδέλφους μας και μάλιστα σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, απαιτώντας να κλείσουν το φαρμακείο τους για να υποβάλουν αυτοπροσώπως κάποια έγγραφα που επί δεκαετίες υποβάλλονταν χωρίς κανένα πρόβλημα; Αναρωτηθήκατε  πως  θα  εξυπηρετήσετε 1300  φαρμακοποιούς αν (καθόλου απίθανο) εμφανισθούν όλοι μαζί την ίδια μέρα; Εκτός αν επιθυμείτε να προκαλέσετε ουρές φαρμακοποιών από την είσοδο της Υπηρεσίας σας μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας. Θα ήταν όντως ένα ενδιαφέρον θέαμα και με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά που δεν θα τιμούσε την υπηρεσία σας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαδικασία αγοράς - φύλαξης των μορφινών και πεθιδινών είναι μια διαδικασία τελείως απαρχαιωμένη, χωρίς κανένα πλέον επιστημονικό ή ουσιαστικό αντίκρισμα, δεν καλύπτει πλέον ανάγκες των ασθενών και γι’ αυτό έχουμε υποβάλει πρόταση αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας. Εσείς αντί να συνδράμετε προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορώντας προς το Υπουργείο, σκαρφίζεστε τρόπους ταλαιπωρίας των φαρμακοποιών. Δεν μπορούμε να βρούμε κάποια λογική απάντηση για τη συμπεριφορά σας, πολύ περισσότερο διότι επί δεκαετίες οι σχέσεις και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Διεύθυνσης Υγείας και Φαρμακευτικού Συλλόγου ήταν σε άριστο επίπεδο και έτσι θέλουμε να συνεχισθούν.

Σε εποχή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εσείς αντί να κάνετε βήματα προσαρμογής προς τις απαιτήσεις της εποχής, απαιτείτε την αυτοπρόσωπη παρουσία του φαρμακοποιού, σαν να διαχειρίζεστε θέματα υψίστης ασφαλείας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή το έγγραφό σας αποπνέει εμπάθεια προς τους συναδέλφους μας, χωρίς καμία ευθύνη τους, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή όσων απαιτείτε και έχουμε προς τούτο έτοιμη εναλλακτική λύση.

Ελπίζουμε ότι δεν θα επιμείνετε και θα συμβάλετε από την πλευρά σας, ώστε οι σχέσεις της Δ/σης Υγείας και του Φ.Σ.Θ. να επανέλθουν στο επίπεδο που ευρίσκοντο  επί σειρά δεκαετιών.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά.      

 

 Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                       ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails