Άρθρο - Παρέμβαση Κυριάκου Θεοδοσιάδη

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε την ταχύρυθμη διαδικασία κατάρρευσης αρχών, αξιών, προτεραιοτήτων, συνηθειών, δεδομένων που είχαν όλα μαζί οικοδομήσει την φαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού Λαού και παράλληλα την αξιοπρεπή άσκηση όλων των υγειονομικών επαγγελμάτων, που το καθένα εξ αυτών παρείχε στην κοινωνία το απόθεμα των επιστημονικών του γνώσεων, εισπράττοντας σε οικονομικό επίπεδο το αντίτιμο της οικονομικής του επιβίωσης.
Αντιπαρέρχομαι στους προβοκατόρικους λαϊκισμούς  περί «ευνοημένων», περί «υψηλών εισοδημάτων» και άλλα παρεμφερή που ανασύρονται από τον βούρκο της λασπολογίας, γενικεύοντας, για προφανείς λόγους, μεμονωμένα περιστατικά ή τέλος πάντων φωτίζοντας μικρές – ελάχιστες μειοψηφίες και συσκοτίζοντας την πλειοψηφία και το εισοδηματικό της επίπεδο.
Και σε κάθε περίπτωση μετά λόγου γνώσεως δηλώνω, υποστηρίζω και ισχυρίζομαι σθεναρά ότι ένας φαρμακοποιός με ιδιωτικό φαρμακείο με 15-20 χρόνια εργασίας, με ίδιο κεφάλαιο τουλάχιστον 300.000 €, με 45 ώρες επίσημης εργασίας εβδομαδιαίως και άλλες 15-20 ώρες κατ’ οίκον εργασίας γραφειοκρατικής φύσεως, με διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις που λογικά θα έπρεπε να επισύρουν πρόσθετη αμοιβή όπως σε κάθε εργαζόμενο (παραβλέπω για λόγους οικονομίας χώρου άλλους παράγοντες) έχει σήμερα καθαρό εισόδημα μικρότερο από έναν φαρμακοποιό με τα ίδια χρόνια εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας.
Σταματώ εδώ για να λάβει τέλος  μια και καλή η καθοδηγούμενη σπέκουλα από γνωστά μίσθαρνα όργανα που πρόθυμα σπεύδουν να αναπαράγουν, προσποιούμενοι τους αγανακτισμένους και εκφράζοντας δήθεν την κοινή γνώμη, την οποία προσπαθούν να χειραγωγήσουν ακολουθώντας όλους τους κανόνες της φαιάς προπαγάνδας.
Επανέρχομαι στην ουσία της παρέμβασης μου.
Οδηγούμαστε λοιπόν  με τον πιο βίαιο τρόπο στην κατάργηση της φαρμακευτικής περίθαλψης .
Η διαδικασία περικοπής μεσοσταθμικά ενός και πλέον  δις ευρώ κάθε χρόνο για τρίτη συνεχή χρονιά, με προγραμματισμό να συνεχισθεί η ίδια πρακτική και τα επόμενα χρόνια  είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επανάληψη αυτού που διαπίστωσε ο Χότζας, όταν περίλυπος αντιλήφθηκε ότι ο γάιδαρος του είχε ψοφήσει όταν πλέον του είχε επιβάλλει να μην τρώει.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο.
Πρέπει να σταματήσει τώρα.
Ας μην ακούω τις γνωστές αηδίες για υπερκατανάλωση φαρμάκων, για σπατάλες, για λαμογιές, για υπερβολικές δαπάνες κλπ.
Να προχωρήσει η Πολιτεία σήμερα σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, νοσοκομεία, βιομηχανίες, όπου νομίζει ότι πρέπει να ελέγξει και να αποβάλει  σήμερα από το σύστημα όσους με ιδιοτέλεια φορτώνουν στο σύστημα αδικαιολόγητες δαπάνες. Κι ας αφήσουν όλους τους άλλους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους απερίσπαστοι από το χάος που σήμερα ζούμε.
Εκτός κι αν η ύπαρξη αυτών των κυκλωμάτων στηρίζεται, υποστηρίζεται και συντηρείται για να παρέχει άλλοθι προς λήψη μέτρων σαν αυτά που ζούμε σήμερα.
Αλλά ας δούμε το αύριο.
Η κατάσταση του χάους, της εσωτερικής  διάσπασης, της ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, της ταλαιπωρίας όλων όσων έχουν σχέση με την Υγεία, είτε ως πάροχοι υπηρεσιών, είτε ως αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών, του κρατικού αυταρχισμού και των επακόλουθων πρέπει να σταματήσει στην εξής βάση:
Να κηρυχθεί ένα moratorium μεταξύ Κυβέρνησης-φαρμακείων-φαρμακαποθηκών  και φαρμακοβιομηχανίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Η κυβέρνηση με υπογραφές των υπουργών οικονομικών, κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας να ανακοινώσει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα χρηματικών ροών έως το τέλος του 2012, που θα αντιστοιχούν στις τρέχουσες και στις παγωμένες  υποχρεώσεις της προς τους φαρμακοποιούς.
Η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της  (όχι μόνο 2-3 βιομηχανίες) να αυξήσει την πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες κατά 30 ημέρες σε σχέση με τα σημερινά ισχύοντα, με υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να μετακυλήσουν αυτή την πίστωση προς τα φαρμακεία.
Η κυβέρνηση δια του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει από το τραπέζι μέτρα, αποφάσεις και ενέργειες  που δυναμιτίζουν το κλίμα. Επίσης να σταματήσουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση με την χρήση των ΜΜΕ και των λοιπών μηχανισμών προπαγάνδας.
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος σε κλίμα ηρεμίας. Η υπογραφή του moratorium δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ύπαρξης νικητών και ηττημένων από τη σύγκρουση που ζούμε.
Τέλος, χωρίς να είναι το τελευταίο από πλευράς αξίας και βαρύτητας, οι συμμετέχοντες στην διαμόρφωση του moratorium απευθύνονται στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την Κυβέρνηση  και απαιτούν την άμεση εφαρμογή της προγραμματικής δέσμευσης για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ.
Οι σκέψεις, προτάσεις, προβληματισμοί και διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο - παρέμβαση αποτελούν αυστηρά  προσωπικές μου απόψεις, δεν δεσμεύουν και ούτε εκφράζουν υποχρεωτικά φορείς, παρατάξεις, συλλόγους κλπ. στους οποίους μετέχω και σέβομαι τις αποφάσεις τους.
Είναι απόσταγμα πόνου για το επάγγελμα που ασκώ επί 31 χρόνια, γι’  αυτό που θέλω να αφήσω στο παιδί μου και στις γενιές που έρχονται και διάθεσης να πω δημόσια όλα όσα βασανίζουν το μυαλό μου κυρίως τις τελευταίες ημέρες.

Κυριάκος ΘεοδοσιάδηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails