Αιμοδοσία των μελών του Φ.Σ.Θ. την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αιμοδοσία των μελών του Φ.Σ.Θ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 2 χρόνια, ο Σύλλογος διοργανώνει την 5η εθελοντική αιμοδοσία. Είναι μία προσπάθεια που ανήκει σε όλους εσάς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοηθήσατε να στηθεί αυτή η τράπεζα αίματος, είτε συμμετέχοντας ενεργά δίνοντας αίμα, είτε βοηθώντας στην διοργάνωσή της, είτε με την παρουσία σας κατά την διάρκεια της αιμοδοσίας, ακόμα και αν απορριφθήκατε για κάποιους λόγους από τον υπεύθυνο γιατρό της αιμοδοσίας. Σήμερα είναι ακόμη πιο επιτακτική αυτή η ανάγκη, γιατί και περισσότεροι συνάδελφοι μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε, και τα αποθεματικά μας έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Με την ενημέρωση αυτή θα θέλαμε να γνωρίζετε για την εικόνα της προσπάθειάς μας με αριθμούς. Στις προηγούμενες αιμοδοσίες είχαμε κατά μέσο όρο προσέλευση 45-50 ατόμων και συλλογή κατά μέσο όρο 23-24 φιαλών ανά αιμοδοσία. Το σύνολο των αιμοδοτών είναι 63 και το σύνολο των φιαλών που μαζέψαμε είναι 94. Από αυτές εξυπηρετήθηκαν συνολικά 30 συνάδελφοι ή συγγενικά τους πρόσωπα με 79 φιάλες και έτσι το απόθεμά μας αυτή τη στιγμή είναι 15 φιάλες μόνο. Όπως διαπιστώνει κανείς, από ένα σύλλογο με δύναμη άνω των 1200 φαρμακοποιών, τα νούμερα αυτά είναι απογοητευτικά.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα το οποίο μας επηρεάζει έμμεσα είναι η υποστελέχωση των νοσοκομείων (και κατά συνέπεια και των κινητών μονάδων αιμοδοσίας) από γιατρούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται μόνο δύο “εξορμήσεις” την εβδομάδα, πράγμα που μας δυσκολεύει να βρούμε ελεύθερη ημερομηνία. Από το νοσοκομείο δεν μας κρύβουν ότι λόγω της φύσεως του περιορισμού που έχουν, δείχνουν προτίμηση στους συλλόγους με μεγάλη συμμετοχή αφού το minimum που πρέπει να μαζευτεί ανά εξόρμηση είναι οι 30 φιάλες .

Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να αλλάξουμε το τρόπο με τον οποίο δίνονται οι μονάδες αίματος σε όσους τις έχουν ανάγκη. Πλέον, όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες τράπεζες αίματος, δικαίωμα να ζητήσουν μονάδες αίματος θα έχουν μόνο οι αιμοδότες και ποσότητες ανάλογα με το πόσες φορές έχουν δώσει αίμα. Παρόλο που η πρόθεσή μας είναι να βοηθούμε όλους τους συναδέλφους, θα είναι πολύ άδικο και ανεύθυνο να μην μπορούμε να καλύψουμε τους αιμοδότες που είναι η ραχοκοκαλιά της τράπεζας αίματος.

Αυτό που μπορεί να αλλάξει άμεσα την κατάσταση, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σας στην αιμοδοσία του συλλόγου την

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 στα γραφεία του συλλόγου και ώρες 14:30 έως 18:30.

Να είμαστε όλοι εκεί


ΟΔΗΓΙΕΣ για την ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

Πριν την αιμοληψία

-Αίμα μπορείτε να δώσετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μεταξύ 8πμ - 8μμ.

-Θα πρέπει να είστε ξεκούραστοι, να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ.

-Καλά είναι πριν την αιμοληψία να έχετε πάρει ένα ελαφρύ γεύμα (τυρόπιτα, σάντουιτς) όχι όμως μεσημεριανό. Αν έχετε φάει μεσημεριανό θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες.

Μετά την αιμοληψία...

-Πιείτε την πορτοκαλάδα που σας προσφέρεται και φάτε κάτι ελαφρύ.

-Μην αποχωρήσετε από το σημείο της αιμοληψίας πριν σας το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.

-Καλό είναι να αποφύγετε την οδήγηση και το κάπνισμα για 1 ώρα.

-Συνιστάται το επόμενο γεύμα να είναι καλό.

-Η λήψη πολλών υγρών (όχι όμως αλκοόλ) είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου.

-Να μην κάνετε έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.

-Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.

-Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.

-Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.

-Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails