Ποιο είναι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου. Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί

«Ποιο είναι το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου;

Τι αποκαλύπτουν οι αριθμοί;»

Το τελευταίο διάστημα, ο τρόπος λειτουργίας και αμοιβής των φαρμακείων βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιθυμεί να  δώσει τις σωστές διαστάσεις στο θέμα αυτό και να υπενθυμίσει αρχικά την κοινωνική προσφορά του φαρμακοποιού. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος των αδυναμιών του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Επί πλέον, με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, όπου παρουσιάζεται λανθασμένα ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων από την πώληση των φαρμάκων ανέρχεται σε 35%, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιθυμεί να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα αυτό.

-        35% και 11% (ΦΠΑ) είναι οι συντελεστές του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον καθορισμό της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου.

-        Κέρδος υπάρχει όταν το φάρμακο πουληθεί, και προκύπτει εάν από την τιμή πώλησης αφαιρεθεί η τιμή αγοράς. Εάν αυτό το κέρδος το αναγάγουμε «επί τοις εκατό», φυσικά ΔΕΝ προκύπτει 35%.

-        Για κάθε 100 € που πληρώνει ο πολίτης, αγοράζοντας ένα φάρμακο:

§         Ο παραγωγός εισπράττει 62,7€

§         Ο χονδρέμπορος εισπράττει 5,3€

§         Το Υπουργείο Οικονομικών (ΦΠΑ) εισπράττει 8,2€

§         και ο φαρμακοποιός εισπράττει 23,8€. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 15,6%, για σημαντικό αριθμό φαρμάκων που προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών (π.χ., αντικαρκινικά κ.λπ.) και τελικά καταλήγει μεσοσταθμικά στο 22,6%.

Από το ποσοστό αυτό, 22,6 %, ο φαρμακοποιός οφείλει να καλύψει τα έξοδα ενοικίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευσης, προσωπικού. Επίσης, οφείλει να καλύψει:

-        το χρηματοπιστωτικό κόστος από τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των ασφαλιστικών ταμείων.

-        το φόρο εισοδήματος που, πράγμα σπάνιο για τον ελληνικό χώρο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ, με δεδομένη την υποχρεωτική πώληση με έκδοση τιμολογίων προς τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για το 80% των ακαθάριστων εσόδων ενός φαρμακείου.

-        το κόστος αγοράς φαρμάκων που, υπό μορφή μη κινούμενων αποθεμάτων, παραμένουν στα ράφια του φαρμακείου, λόγω αλλαγών στη συνταγογράφηση των γιατρών.

-        τη μείωση της αξίας των υπαρχόντων αποθεμάτων κάθε φορά που μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων.

-        Την απόσβεση της αρχικής δαπάνης εγκατάστασης του φαρμακείου, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει: φάρμακα και λοιπά φαρμακευτικά είδη, έπιπλα, μηχανογράφηση, εξοπλισμό κ.λπ.


Αυτά, λοιπόν, τα 10-11,5 ευρώ για κάθε 100 ευρώ τζίρου είναι το κέρδος του φαρμακοποιού. Κάθε άλλο ποσοστό που ακούγεται απέχει από την πραγματικότητα.

Τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα γνωρίζουν καλά την κοινωνική, υγειονομική και επιστημονική προσφορά του φαρμακείου και όλοι κατανοούν ότι ο φαρμακοποιός πρέπει, με ανεξαρτησία κα αξιοπρέπεια, να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο του.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails