Έκτακτη ενημέρωση

1) Υποτροφίες Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
2) Ενημέρωση για τα λεγόμενα life style φάρμακα
3) Ευνοϊκή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009 στις 7.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απονομής υποτροφιών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην προέδρου του Συλλόγου μας, αείμνηστου Τάσου Καραγκούνη. Οι υποτροφίες χορηγούνται στα παιδιά φαρμακοποιών που πέρασαν μετά από εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Η εκδήλωση αυτή έχει πλέον εξελιχθεί σε θεσμό που τον έχουν αγκαλιάσει με ιδιαίτερη θέρμη η πολιτεία, οι φαρμακευτικοί φορείς της χώρας, τα Μ.Μ.Ε. και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Όσοι συνάδελφοι έχουν παιδιά που δικαιούνται υποτροφίας και δεν το έχουν δηλώσει, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μέχρι τις 27 Μαΐου με τα γραφεία του Συλλόγου στο τηλ. 2310 471776.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα των νέων γραφείων του Συλλόγου μας και μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση.
 
 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ LIFE STYLE ΦΑΡΜΑΚΑ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΔΥΓ3(α)/οικ53258/ 22-4-2009 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οποία και σας επισυνάπτουμε, ορίζεται ρητά ότι όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της εγκυκλίου του ΕΟΦ ΑΠ49781/23-7-08, δηλαδή τα επονομαζόμενα life style, πρέπει να αποζημιώνονται από όλα τα Ασφαλιστικά ταμεία, εφ’ όσον συνοδεύονται από σχετική γνωμάτευση.
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας απέστειλε έγγραφο, το οποίο επίσης σας επισυνάπτουμε, προς όλα τα Ασφαλιστικά ταμεία με τα οποία συνεργαζόμαστε, στο οποίο ζητάμε την αποζημίωση των ιδιοσκευασμάτων αυτών.
Συνεπώς, ΟΛΑ τα φάρμακα που αντιστοιχούν σε ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση, δηλ. τα φάρμακα του πίνακα της σελίδας 34 της Φαρμακευτικής Ατζέντας 2009 (ενδεικτικά αναφέρουμε τα cialis, champix, daflon, neurobion, reductil κλπ), χορηγούνται από ΟΛΑ τα Ασφαλιστικά Ταμεία εφόσον συνοδεύονται από ιατρική γνωμάτευση η οποία συσχετίζει την ένδειξη του φαρμάκου με την παθολογική κατάσταση του ασθενούς.

ΠΡΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις συνταγογράφησης φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, επί συγκεκριμένων ενδείξεων που αναφέρονται στην ΔΥΓ3α/Γ.Π.84921/2-7-07 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1229/Β’)
 
Σχετ: Το υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ 53258 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που σας επισυνάπτουμε, ορίζεται ρητά ότι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να αποζημιώνουν όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της εγκυκλίου του Ε.Ο.Φ  Α.Π 49781/23-7-2008 όταν η συνταγογράφησή τους από τον θεράποντα ιατρό συνοδεύεται από σχετική γνωμάτευση.
Ως εκ τούτου παρακαλούμε να μην υπάρχουν περικοπές συνταγών που περιέχουν τέτοιου είδους φάρμακα όταν αυτές συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ιατρικές γνωματεύσεις.

ΕΥΝΟΪΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που συνεδρίασε στις 19 Μαΐου 2009, δικαιολογούνται πλήρως οι διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση του Φαρμακευτικού επαγγέλματος, όσον αφορά: α) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, β) τα πληθυσμιακά κριτήρια και γ) τα γεωγραφικά κριτήρια.
Τα επιχειρήματα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ως πρώτου μάρτυρα υπεράσπισης της Ιταλίας, Γερμανίας και Ισπανίας που βρέθηκαν κατηγορούμενες από την Επιτροπή, έγιναν εξ’ ολοκλήρου δεκτά.
Πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη νίκη με μακρύ, συνεχή και δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση του επαγγέλματός μας. Στον αγώνα αυτό ζητάμε την διαρκή επαγρύπνηση, τη συμπαράστασή και τη συσπείρωση όλων των φαρμακοποιών γύρω από το Σύλλογό μας και τον Π.Φ.Σ. γιατί τα αντίπαλα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα βρείτε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του Συλλόγου μας ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ… ΕΠΙΚΑΙΡΑ, και στο site του Συλλόγου μας στο internet: www.fsth.grΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails