Συμπεράσματα της επιστημονικής εκδήλωσης για τη γρίπη

Γρίπη: Μια συνεχής απειλή

Σε ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών βρίσκονται οι επιστήμονες και οι υγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπάρχουν αρκετές ελπίδες για παρασκευή του κατάλληλου εμβολίου.

Εκτός από τις μεγάλες επιδημίες και τις ανησυχίες για πανδημία από τον ιό της γρίπης των πτηνών, η εποχική γρίπη «εισβάλλει» κάθε χρόνο στους πληθυσμούς όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα, αναμένεται μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, με διάρκεια έξι έως οκτώ εβδομάδων, προκαλεί υψηλή νοσηρότητα, ενώ «ευθύνεται» για πολλές απουσίες από την εργασία και επιβαρύνει με σημαντικό οικονομικό κόστος τις οικονομίες των κρατών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε επιστημονική εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα «Γρίπη: Μια συνεχής απειλή» ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιωάννης Κοσμίδης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Άμ. Επίκ. Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, «Ευρωκλινική Αθηνών» και ο κ. Παύλος Νικολαΐδης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος,, Υπεύθυνος Τμήματος Λοιμώξεων, Ιατρικό Τμήμα - Τομέας Παθολογίας, Α΄ Παθολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο HYATT, στη Θεσσαλονίκη, με την ευγενική υποστήριξη της Roche (Hellas) A.E.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντινομάρχης Υγείας, κ. Μιχάλης Τζόλας, και ο Αντιδήμαρχος, κ. Ματθαίος Τσούγκας. Με επιστολή τους χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, κ. Γιώργος Ορφανός, ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, ο Βουλευτής κ. Αδάμ Ρεγκούζας και η Βουλευτής κ. Χρύσα Αράπογλου. Μηνύματα απέστειλαν και οι βουλευτές Στ. Καλαφάτης και Δημ. Γαλαμάτης.

Οι ειδικοί επιστήμονες χαρακτήρισαν τη γρίπη μια σοβαρή ιογενή λοίμωξη. Ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εντελώς νέων τύπων περίπου κάθε 30 χρόνια, οπότε προκαλείται πανδημία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεγαλύτερος φόβος σήμερα αφορά την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1), έτσι ώστε ο ιός να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που, προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι συμβαίνει.

Στην περίπτωση που επαληθευτούν οι ανησυχίες και ο ιός μεταδοθεί ευρέως στον άνθρωπο, αναμένεται να υπάρξουν δισεκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, λόγω της έλλειψης ειδικού εμβολίου, αλλά και την ευκολία μετακίνησης των ανθρώπων από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο. Οι επιστήμονες καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την έγκαιρη παρασκευή του εμβολίου κατά του Η5Ν1 και υπάρχουν αρκετές ελπίδες.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails