8η Αιμοδοσία του Φ.Σ.Θ


Αγαπητοί Συνάδελφοι

Συνεχίζουμε δυναμικά και το 2017 την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που δημιουργήσαμε τέσσερα χρόνια πριν, το 2013, στηρίζοντας όλους τους συναδέλφους ή τα συγγενικά τους πρόσωπα που χρειάζονταν επιτακτικά αίμα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υγείας είχαν.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ήταν και είναι η αιμοδοσία του νοσοκομείου Άγιος Παύλος που μας στηρίζει σε κάθε κάλεσμά μας. Η μεγαλύτερη όμως δύναμη της αιμοδοσίας είστε όλοι εσείς οι εθελοντές αιμοδότες που απλώνοντας το χέρι σας προσφέρετε το πολυτιμότερο αγαθό που πραγματικά σώζει ζωές. 

Σας περιμένουμε να δώσετε και πάλι το παρόν, είτε εσείς είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας. Η γιατρός της αιμοδοσίας θα βρίσκεται εκεί για να λύσει όποια απορία έχετε σχετικά με την αιμοδοσία και για την δυνατότητά σας να αιμοδοτήσετε. Η ανάγκη για αίμα είναι άμεση, επιτακτική και διαρκής. Εάν δεν συγκεντρωθεί ικανοποιήτικός αριθμός φιαλών, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να εξυπηρετούμε κατά προτεραιότητα τους αιμοδότες. Επίσης όσοι έχετε εκκρεμότητες με την τράπεζα αίματος, παρακαλούμε να τις τακτοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν. 

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στα γραφεία του Συλλόγου μας από τις 14:30 έως τις 18:00 και είναι φυσικά ανοιχτή εκτός από τα μέλη του συλλόγου, για τα μέλη των οικογενειών τους, για τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του ΣΥ.ΦΑ αλλά και για φίλους και γνωστούς.

Λόγω των αλλαγών που γίνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας πρέπει να έχετε μαζί σας είτε το ΑΜΚΑ σας είτε το δελτίο της Αστυνομικής Ταυτότητας.

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι θα πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τόστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. ΟΧΙ μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Ούτε θα πρέπει να είστε νηστικοί. Επίσης δεν θα πρέπει να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.

Δεν θα πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα, θα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.

Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να διακόπτονται 3-4 μέρες πιο πριν.

Ακόμα όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοϊδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν θα πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.

Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.

Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι(6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.

Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.

Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε οποίες απορίες μπορεί να έχετε.

Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Τέλος μαζί σας πρέπει να έχετε μαζί σας είτε την αστυνομική σας ταυτότητα είτε το ΑΜΚΑ σας

Φαρμακευτικός Σύλλογος ΘεσσαλονίκηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails