Συνάντηση αντιπροσωπείας ΠΦΣ με Πρόεδρο ΕΟΦ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                                                                                                     

ΝΠΔΔ     

Αθήνα, 5/12/2019

Αριθμ. Πρωτ. 5161

 

 

Αντιπροσωπεία του ΠΦΣ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρη Φιλίππου. Στη συνάντηση έγινε αναφορά στα εξής θέματα:

-Για μια ακόμη φορά συζητήθηκαν οι ελλείψεις που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας των φαρμακοποιών. Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ ζήτησαν να ενταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων που είναι ελλειπτικά και τονίσθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μηχανισμός θεσμικής αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων . Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα των μειωμένων ποσοτήτων διάθεσης φαρμάκων από πολυεθνικές εταιρείες .

 Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ζήτησε τη συμβολή των Φαρμακευτικών Συλλόγων με την αποστολή στοιχείων ελλείψεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΦ. Η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον ΠΦΣ για την παρακολούθηση του θέματος.

-Όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, στην συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στην μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας του ΠΦΣ για τον εμβολιασμό και στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3.000.000 εμβολιασμοί έναντι 2.200.000 την περασμένη χρονιά. Επισημάνθηκε η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων και ο πρόεδρος του ΕΟΦ απάντησε πώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την προμήθεια νέων ποσοτήτων αφού η παραγωγή εμβολίων είναι προκαθορισμένη κάθε χρόνο.

-Ακόμη η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ενημερώθηκε ότι ολοκληρώνεται επιτέλους το Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και επισημάνθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει και το Μητρώο Συμπληρωμάτων Διατροφής και Καλλυντικών.

-Για την διάθεση προϊόντων κάνναβης προτάθηκε η σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπρόσωπους του ΠΦΣ και του ΕΟΦ για να καταρτισθεί ένα ακριβές θεσμικό πλαίσιο που θα δώσει λύση στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

-Επίσης τέθηκε και το θέμα της μη συμμετοχής φαρμακοποιού στο Δ.Σ. του ΕΟΦ, ενώ υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι Συνάδελφοι με εξειδίκευση στα θέματα του Οργανισμού που μπορούν να συνεισφέρουν και να συμβάλουν στο δύσκολο έργο του.

-Συζητήθηκε ακόμη το θέμα των διαφημίσεων για διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα και τονίσθηκε ότι το περιεχόμενο τους είναι αρκετές φορές εντελώς παραπλανητικό για τους καταναλωτές. Ζητήθηκε να τηρηθούν και να εφαρμοσθούν οι νόμοι που προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις στις περιπτώσεις αυτές.

-Η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ επεσήμανε τον κυρίαρχο και σημαντικό ρόλο του Φαρμακείου ως χώρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας , λόγω της άμεσης προσβασιμότητας των ασθενών , όπου μπορούν να υλοποιηθούν δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας όπως για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας , την διακοπή του καπνίσματος , την συμμόρφωση των ασθενών την φαρμακευτική αγωγή, την ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών κλπ .

-Τέλος οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της αλόγιστης συνταγογράφησης και διάθεσης αντιβιοτικών στην χώρα μας. Στα πλαίσια της μείωσης της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών αλλά και της γενικότερης ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με το φάρμακο ( όπως πχ τα εμβόλια ,τα αναβολικά, τα ηρεμιστικά , τα ναρκωτικά , κλπ) αποφασίστηκε η εκπόνηση προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών με επισκέψεις σε σχολεία κλιμακίων αποτελουμένων από εκπροσώπους των Φαρμακοποιών σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Παιδείας.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Απόστολος Βαλτάς                                        Κων/νος Κούβαρης

 Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails