ΦΣΘ: Επείγουσα ανάγκη μείωσης συντελεστή ΦΠΑ στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη από τον κορωνοϊό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Γραφείο Τύπου

Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2020

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% που είναι σήμερα στο 6% για τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω κορωνοϊού ζητεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με επείγουσα επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με κοινοποίηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Πρόκειται για προϊόντα όπως χειρουργικές μάσκες, μάσκες με ειδικά φίλτρα, γάντια από λάτεξ, βινύλιο και νιτρίλιο, αντισηπτικά διαλύματα και γέλες, χειρουργικές ποδιές, ποδονάρια, σκούφους και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την πρόληψη της επιμόλυνσης από τον ιό Sars-Covid-19.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται στον συντελεστή 24% του ΦΠΑ, εκτός από λίγα εξ΄αυτών που έχοντας την πιστοποίηση ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, πωλούνται στο συντελεστή 13%. Tα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται πλέον από το ευρύ κοινό για την ατομική προστασία και την προσωπική υγιεινή. Άλλα χρησιμοποιούνται κυρίως από το υγειονομικό προσωπικό ολόκληρης της χώρας και πάλι όμως η χρήση τους έχει αυξηθεί ραγδαία, όπως είναι απόλυτα λογικό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, «δυστυχώς παρατηρείται αύξηση των τιμών σε πολλά από αυτά τα προϊόντα και κυρίως σε εκείνα που τυγχάνουν ευρείας χρήσης, για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με την αυξημένη ζήτηση, κυρίως όμως εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς, αφού ούτε μάσκες εισάγονται στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε πρώτες ύλες και συσκευασίες για παραγωγή αντισηπτικών είναι διαθέσιμες».

Για το λόγο αυτό ο ΦΣΘ τονίζει ότι «ως ένα ελάχιστο μέτρο για την ανακούφιση κυρίως των πολιτών που αγοράζουν κάποια από αυτά τα προϊόντα, αλλά και του κράτους που προμηθεύεται το σύνολό όλων των παραπάνω, φρονούμε πως επείγει και είναι απαραίτητη η άμεση μετάβασή τους στο μειωμένο συντελεστή του 6%».

Ο ΦΣΘ αναγνωρίζει τον μεγάλο αγώνα που δίνουν η Πολιτεία και οι λειτουργοί της όλο αυτό το διάστημα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού και ευελπιστεί ότι το αίτημά του θα γίνει δεκτό. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί μέλη του θα συνεχίσουν να δίνουν τη δική τους μάχη και να στέκονται στο πλευρό του πολίτη που σπεύδει στα φαρμακεία τόσο για την προμήθεια αγαθών όσο και για την παροχή συμβουλών που είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτές τις δύσκολες ώρες.Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails