ΦΣΘ: Ενισχύονται τα μέτρα στα φαρμακεία εξαιτίας του κορωνοϊού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171

A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2020

 

Προς: Φαρμακοποιούς του ΦΣΘ

 

 

Θέμα: «Ενισχύονται τα μέτρα στα φαρμακεία εξαιτίας του κορωνοϊού»

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα φαρμακεία συνεχίζουν τη λειτουργίας τους, επίσης με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της επαφής των πολιτών με το Σύστημα Υγείας το οποίο θα δοκιμαστεί σοβαρά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτή την κρίσιμη ώρα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ο ρόλος μας είναι να συμβάλουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στην αδιάλειπτη παροχή της φαρμακευτικής αγωγής των συμπολιτών μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα εμείς να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και πρόληψης στο χώρο εργασίας μας, δεδομένου ότι καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με ηλικιωμένους, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και με ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων που ζητούν συμβουλές. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και μεταξύ των συναδέλφων μας άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε ευπαθείς ομάδες, ενώ σχεδόν όλοι έχουμε στο κοντινό περιβάλλον μας συγγενικά πρόσωπα που ανήκουν σ’ αυτές τις κατηγορίες, τα οποία πρέπει να προφυλάξουμε.

Σαν δεδομένο λοιπόν πρέπει να λάβουμε το γεγονός ότι το φαρμακείο πρέπει να παραμείνει ένας «ασφαλής από κορωνοϊό» χώρος, τόσο για τους εργαζόμενους σ’ αυτό, όσο και για τους συμπολίτες μας που θα το επισκεφθούν.

Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης διαδικτυακής συνεδρίασής του στις 13 Μαρτίου 2020, αποφάσισε ομόφωνα και προτείνει στους συναδέλφους φαρμακοποιούς να λάβουν ΚΑΘΕ πρόσφορο μέσο προστασίας που πιστεύουν ότι προφυλάσσει τους ίδιους, τους οικείους τους και τους συμπολίτες μας από τη διασπορά του κορωνοϊού, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν αντιβαίνει στην εξυπηρέτηση των ασθενών και των συμπολιτών μας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα υγιεινής και τα μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας μας, τα οποία ήδη έχουμε ανακοινώσει. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά είναι:

- Χρήση μάσκας που να καλύπτει μύτη και στόμα, σύμφωνα με τις οδηγίες

- γυαλιά για να καλύπτονται τα μάτια

- οριοθέτηση με αυτοκόλλητο στο πάτωμα, της απόστασης του ενός ανθρώπου από άλλον

- πλέξιγκλας στο χώρο εξυπηρέτησης

- γάντια μιας χρήσης (ειδικά για τις χρηματικές συναλλαγές - συνταγές)

- χρήση της ποδιάς, κουμπωμένη και συχνή αλλαγή της

- χρήση αντισηπτικού από τον καθένα κατά την είσοδό του στο χώρο του φαρμακείου

- συχνό αερισμό του χώρου και συχνό καθαρισμό των επιφανειών με απολυμαντικό

-συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι το οποίο απενεργοποιεί τον ιό

-συχνή χρήση αντισηπτικού,

-συνομιλία από απόσταση άνω του ενός μέτρου

Σε περίπτωση που δοθούν διαφορετικές οδηγίες από την Πολιτεία, όπως έχουμε εγκαίρως ζητήσει, ακόμη χωρίς ανταπόκριση, θα σας ενημερώσουμε.

Σας καλούμε να είστε σε ετοιμότητα για ενδεχόμενες μεμονωμένες αλλαγές στις υπηρεσίες εφημεριών αν προκύψουν προβλήματα υγείας σε συναδέλφους.

Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση. Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις και για κάθε επιπλέον μέτρο που θα χρειαστεί να λάβουμε ανάλογα με την πορεία της κατάστασης.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ                        ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 Εθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails