Επιστολή ΠΦΣ για εφαρμογή των άρθρων 49 και 53 στην εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

 Αθήνα 30.03.2020

Αρ. Πρωτ. 1120

 

 

 

Προς
-Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια
-Υφυπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη Βασίλη,
Κοινοποίηση
-Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Πλαγιανάκο Βασίλη
-Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κα Καρποδίνη Θεανώ

 

Κύριοι Υπουργοί,


Ξεκίνησε στα φαρμακεία μας, η υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών και γνωματεύσεων βάσει των άρθρων 49 και 53 της ΠΝΠ για τους χρονίως πάσχοντες, που μαζί με την υπογραφή του ασφαλισμένου πρέπει να αναγράφεται και το ΑΦΜ και ο ΑΔΤ.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εφαρμογή των άρθρων 49 και 53, έγινε με μοναδικό σκοπό την λιγότερη έκθεση των ασφαλισμένων στον Κορωνοϊό, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους παραμονής αυτών των ασθενών στα ιατρεία και στα φαρμακεία μας.
Δυστυχώς όμως απεδείχθη το αντίθετο. Διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η παραμονή των ατόμων αυτών στα φαρμακεία μας, με όλες τις επιπτώσεις μιας έκθεσης στον Κορωνοϊό, αφού η πλειοψηφία αυτών των ηλικιωμένων ατόμων, δεν γνώριζαν ούτε το ΑΦΜ τους, ούτε τον ΑΔΤ. Τηλεφωνούσαν σε συγγενικά τους πρόσωπα για να μάθουν το προσωπικό τους ΑΦΜ, το έψαχναν στις τσάντες τους κτλ.
Θεωρούμε επιβεβλημένο για να υπηρετήσουμε το σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η ΠΝΠ, αλλά και για την διευκόλυνση αυτών των πολιτών, η εκτέλεση της συνταγής να εξακολουθεί να γίνεται μόνο με την υπογραφή του ασφαλισμένου και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία.


Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

   Απόστολος Βαλτάς                                                        Κωνσταντίνος ΚούβαρηςΕθνικής Αντίστασης 173 - 175,
Εμπορικό κέντρο Φοίνικας
55134 - Καλαμαριά - Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310 471776
Fax: 2310 227525
emails